Ξεκινά η προσπάθεια για να εγγραφεί το μελεκούνι στο μητρώο της UNESCO

Ξεκινά η προσπάθεια για να εγγραφεί το μελεκούνι στο μητρώο της UNESCO

Ξεκινά η προσπάθεια για να εγγραφεί το μελεκούνι στο μητρώο της UNESCO

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 519 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση στις Πηγές Καλλιθέας

Επτά μήνες μετά την εγγραφή του μελεκουνιού της Ρόδου στο Eθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ξεκινά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινού «Η Καλλιθέα» η προσπάθεια για την ένταξή του και στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Για τον σκοπό αυτό, την επόμενη Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις Πηγές Καλλιθέας που θα περιλαμβάνει και ημερίδα με θέμα «Το μελεκούνι ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», κατά την οποία θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση έναρξης της προσπάθειας αυτής.

Αν λοιπόν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε το μελεκούνι μας για το οποίο γίνεται λόγος πρώτη φορά γύρω στις αρχές του 1800, θα είναι το πρώτο τοπικό προϊόν της Ρόδου που θα γραφτεί σε αυτό το παγκόσμιο μητρώο.

Για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης μίλησαν χτες σε συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοσκινού Δημήτρης Μουστάκας, και το μέλος του Συλλόγου Μπάμπης Μαρνέρας, καλώντας τους συμπατριώτες μας να παραβρεθούν, καθώς θα διανεμηθούν και μελεκούνια που παρασκεύασε ο Σύλλογος και εθελοντές του χωριού Κοσκινού.

Η προσπάθεια που ξεκινά είναι η συνέχεια της ευχάριστης εξέλιξης που σημειώθηκε όταν στις 17 Ιανουαρίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την απόφαση για την εγγραφή του μελεκουνιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας που αναφέρει τα εξής: εγκρίνουμε την εγγραφή του στοιχείου «Μελεκούνι Ρόδου» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας όπως περιγράφεται στο συνημμένο δελτίο στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέρει τον παραπάνω τίτλο, διότι αποτελεί εθιμική πρακτική που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη και τις διατροφικές πρακτικές των Ροδίων καθώς και με τη διαμόρφωση και διάδοση των τοπικών διατροφικών συνηθειών αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής.

Στη χτεσινή συνέντευξη από αριστερά ο Δ. Μουστάκας, ο Χρ. Μπάρδος και ο Μπ. Μαρνέρας
Στη χτεσινή συνέντευξη από αριστερά ο Δ. Μουστάκας, ο Χρ. Μπάρδος και ο Μπ. Μαρνέρας

Μιλώντας για τη διοργάνωση της ημερίδας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος, υπογράμμισε ότι θα είναι μία διαδραστική ημερίδα επιστημονικού ενδιαφέροντος ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια που ξεκινά είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο βρίσκει αρωγό και σημαντικό υποστηρικτή την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. «Είναι μία εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά, ευελπιστώντας να γίνει θεσμός τιμώντας έτσι το μελεκούνι της Ρόδου για το οποίο είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Δεν θα είναι μία ψυχρή πολιτιστική ημερίδα ομιλιών αλλά ένα διαδραστικό γεγονός στο οποίο θα παρουσιάζεται η παρασκευή του μελεκουνιού και βέβαια θα δοθούν και μελεκούνια στους προσκεκλημένους μας» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Μαρνέρας , αναφέρθηκε στους ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν λέγοντας τα εξής: «Θα μιλήσουν τρεις εξαιρετικοί ομιλητές. Ο Αγαπητός Ξάνθης, καθηγητής του Πανεπιστημίου με θέμα, «Το μελεκούνι» πρεσβευτής της Ρόδου στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον κόσμο. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο πρόεδρος των Παροικιακών Συλλόγων Νίκος Κωνσταντινίδης με θέμα, «Η πολιτιστική διάσταση του μελεκουνιού μέσα από τις κοινωνικές εκδηλώσεις των κατοίκων της Ρόδου και τρίτος ομιλητής θα είναι ο Μανώλης Μοράρης διατροφολόγος και η ομιλία του θα έχει θέμα τη διατροφική αξία του μελεκουνιού».

Επίσης, όπως είπε θα υπάρχει προβολή video με την παρασκευή του μελεκουνιού και μάλιστα αυτό το video υνόδεψε και το φάκελο του Συλλόγου προς το υπουργείο Πολιτισμού και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εγγραφεί στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Τέλος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοσκινού Δημήτρης Μουστάκας, αναφέρθηκε στο πώς άρχισε αυτή η προσπάθεια που είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη του μελεκουνιού στο Ελληνικό Ευρετήριο.

«Ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριο του 2020 τη διαδικασία για να εντάξουμε το μελεκούνι στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είχαμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση τον Μπάμπη, που βοήθησε σημαντικά στην όλη διαδικασία, άλλα όλοι δουλέψαμε συλλογικά για αυτό. θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Γιαννικουρή που συνέβαλε καθοριστικά στο να εγγραφεί το μελεκούνι στο Ευρετήριο, ενώ ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη για τη στήριξη της εκδήλωσης καθώς και τη ΔΕΡΜΑΕ και τον αντιδήμαρχο κ. Κολιάδη».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ο φάκελος θα συμπληρωθεί με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να κατατεθεί μέσω της περιφέρειας στην UNESCO για να ακολουθηθεί η διαδικασία όπως ακριβώς έγινε και με το Ευρετήριο στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπάρδος, πρέπει να γίνει πιστοποίηση της μοναδικότητας του πολιτιστικού προϊόντος ώστε να μπορεί να καταρτιστεί ο φάκελος και σε αυτό η περιφέρεια βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Η δημιουργία ενός τέτοιου φακέλου για το ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ελλάδα ήταν όπως τονίστηκε πολύ δύσκολη τα έγγραφα που ζητούνταν ήταν πάρα πολλά και το ίδιο θα συμβεί και με την UNESCO. «Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και θα κάνουμε τις σωστές ενέργειες για να περάσουμε το μελεκούνι της Ρόδου στο μητρώο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την UNESCO. Αυτή άλλωστε είναι η πραγματικότητα. Το μελεκούνι της Ρόδου είναι μοναδικό, πιστοποιημένο και πρέπει να προχωρήσουμε και στην καταξίωση της μοναδικότητάς του» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρνέρας διευκρίνισε ότι με την απόφαση 1151/2012, το μελεκούνι έχει γραφτεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε: «Αυτό αφορά το προϊόν. Εμείς κάνουμε προσπάθεια για την πολιτιστική αναβάθμιση σε παγκόσμιο επίπεδο του μελεκουνιού.

Για να το γνωρίσει καλύτερα η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος. Ο φάκελος για την UNESCO είναι απαιτητικός, θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο, η περιφέρεια θα τρέξει πολύ γι’ αυτό και θα συνεργαστεί τόσο με το υπουργείο Πολιτισμού όσο και με το υπουργείο ότι εξωτερικών. Σε ότι αφορά την εγγραφή του μελεκουνιού στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έπρεπε συνέχεια να επικαιροποιούμε στοιχεία, να συμπληρώνουμε στοιχεία να τα τεκμηριώνουμε και να βρούμε πηγές. Ήταν επίπονο αυτό, δουλέψαμε όλοι μαζί και τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε».
Καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι μετά το μελεκούνι θα ανοίξουν οι δρόμοι για να πιστοποιηθούν και άλλα μοναδικά προϊόντα ως πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκονται σε όλα τα νησιά.

«Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από το μελεκούνι της Ρόδου ώστε να βρούμε τη διαδικασία και να προχωρήσουμε και με τα υπόλοιπα παραδοσιακά προϊόντα.
Οφείλει όλος ο κόσμος να ξέρει ότι το μελεκούνι είναι δικό μας προϊόν» κατέληξε ο κ. Μπάρδος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη