Ξανά στο Βόρειο Αιγαίο η Aegean Regatta το 2023

Ξανά στο Βόρειο Αιγαίο η Aegean Regatta το 2023

Ξανά στο Βόρειο Αιγαίο η Aegean Regatta το 2023

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 402 ΦΟΡΕΣ

Το Σάββατο 27 Αυγούστου έλαβε χώρα η τελετή λήξης του «Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα του Αιγαίου AEGEAN REGATTA 2022» στη Σάμο, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και διοργανωτή – όμιλο τον Ναυτικό Όμιλο Σάμου.

Η τελετή ξεκίνησε με τη βράβευση των νικητών για τις τελευταίες ιστιοδρομίες και την επίδοση αυτών στο σύνολο του αγώνα αλλά και τιμητικές διακρίσεις στον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιο Στάντζο και τον προϊστάμενο του Λιμεναρχείου Σάμου κ. Δημήτριο Τσινιά.

Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πανουράκης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Άννυ Ανδρεάδου, ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Στάντζος. Επίσης ο λιμενάρχης Σάμου κ. Δημήτριος Τσινιάς, οι αντιδήμαρχοι κ. Δέσποινα Κάιλα και ο κ. Κώστας Βογιατζής, καθώς επίσης και ο διοικητής της 79 ΑΔΤΕ, ταξίαρχος ΜΧ Νικόλαος Γκρέτσας, η διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ και ο πρόεδρος δ.σ. δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Κολλάρος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορευτικό δρώμενο από πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές του δήμου Ανατολικής Σάμου και συναυλία από το συγκρότημα grammofono.

*Ακολουθεί η Aegean Regatta κάθε χρόνο να εξελίσσεται, και θα διοργανωθεί το 2023 με εκκίνηση από τη Μύρινα της Λήμνου και νησιά – σταθμούς τη Λέσβο, τα Ψαρά, τις Οινούσσες, ενώ η τελετή λήξης θα γίνει στη Χίο:

Η αναφορά από τους διοργανωτές σ’ όσους συνέβαλαν για την επιτυχία της διοργάνωσης αλλά και τα έργα υποδομής στα νησιά προς εξυπηρέτηση των ιστιοπλόων:
«Πολλές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες, τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας όπως επίσης και στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιο Οικονόμου και τον διοικητή υποστρατηγό Μιχαήλ Κλούβα, διοικητή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΓΕΘΑ για την πόντιση ναυδέτων στο Αγαθονήσι, την παρέμβαση για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ναυταθλητισμού, στον δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη προϊστάμενο των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λέσβου και Σάμου - Ικαρίας για την ειδική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου υπό την αρχαιολόγο κ. Μαρία Σταθακίου σε πάνω από 100 ιστιοπλόους, στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που στάθηκαν δίπλα μας για μια άριστη διοργάνωση.

Η φετινή διοργάνωση της Aegean Regatta 2022, έδωσε τη δυνατότητα της επίσκεψης στο πλαίσιο αυτής σε δύο ακριτικά νησιά του Αιγαίου για πρώτη φορά, τους Φούρνους και το Αγαθονήσι.

Συνολικά 57 σκάφη με πολυπληθή πληρώματα, 370 συμμετέχοντες και 30 μέλη επιτροπής, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανή νηνεμία και ξεκινώντας από το Ικάριο Πέλαγος, οδηγήθηκαν στους Φούρνους, στο Αγαθονήσι και κατέληξαν στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο.

Έργα υποδομής πραγματοποιήθηκαν στο Αγαθονήσι με την πόντιση ναυδέτων και την εξασφάλιση θέσεων πρόσδεσης για τον ελλιμενισμό ιστιοπλοϊκών σκαφών και σκαφών αναψυχής καθώς και μονάδες αφαλάτωσης μικρής κλίμακας – Water Kiosks σε Ικαρία και Φούρνους, που φέρουν μηνύματα για την εξοικονόμηση του νερού.»

*Να σημειώσουμε ότι α πληρώματα ξεκίνησαν από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας και με ενδιάμεσους σταθμούς σε Φούρνους, Αγαθονήσι και Πυθαγόρειο, έφτασαν στον τελικό προορισμό τους, το Βαθύ Σάμου. Τα σκάφη ANATELOUSSA AFRODITI, BAXIMUS και GRANMA X ήταν πρώτα κατά σειρά στην ORC Performance, ενώ τα MELIPLOE, MARAKI και KRAKEN στην ORC Sport.

Σκοπός της διοργάνωσης κάθε χρόνο, είναι τα πληρώματα να επισκέπτονται νησιά και να γνωρίζουν μέσα από συγκεκριμένες εκδηλώσεις, τις ομορφιές και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, όπως επίσης και την παράδοση κάθε περιοχής. Πρόκειται φυσικά, για μικρά νησιά που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να ενταχθούν στο πρόγραμμα μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”