Θεαματική η ανάπτυξη στα Κοσκινού απαιτείται όμως να γίνουν και έργα

Θεαματική η ανάπτυξη στα Κοσκινού απαιτείται όμως να γίνουν και έργα

Θεαματική η ανάπτυξη στα Κοσκινού απαιτείται όμως να γίνουν και έργα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1129 ΦΟΡΕΣ

Θεαματική ανάπτυξη γνωρίζει το χωριό Κοσκινού, και ειδικά ο παραδοσιακός του οικισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στο εξωτερικό και πολλοί τουρίστες επιθυμούν να τον επισκεφτούν και να φιλοξενηθούν στα σπίτια που βρίσκονται εκεί.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα όλο και περισσότερα παραδοσιακά σπίτια ανακαινίζονται είτε για να γίνουν θερινές κατοικίες είτε για να ενοικιαστούν σε τουρίστες, διατηρώντας πάντα τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τα παραδοσιακά στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Εκτιμάται ότι σήμερα, τόσο στον οικισμό όσο και στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, διατίθενται προς ενοικίαση πάνω από 4.000 κλίνες, ενώ συνολικά οι ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης περιοχής αριθμούν πάνω από 60.000 κλίνες.

Το χωριό, το κοντινότερο από την πόλη βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες παραλιακές τουριστικές περιοχές, καθώς εκτείνεται από το ξενοδοχείο Eden Rock μέχρι και την Καλλιθέα, αναφέρει ο πρόεδρος Τάσος Ψυλλάκης, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ανέρχεται σε 10.136 άτομα.

Και φυσικά δεν είναι πλέον ένα μεγάλο χωριό, αλλά μία μικρή πόλη! Γύρω υπάρχουν βίλες που φιλοξενούν πολύ υψηλού επιπέδου τουρίστες, ενώ μέσα στον παλιό οικισμό ένα μεγάλο κομμάτι από τις παλιές κατοικίες έχουν ανακαινιστεί ή έχουν πουληθεί και σε Έλληνες και σε ξένους που τις χρησιμοποιούν για κατοικίες το καλοκαίρι. Όπως κάνει γνωστό κάποιες άλλες έχουν ανακαινιστεί με σκοπό να ενοικιαστούν σε τουρίστες.

«Η οικιστική ανάπτυξη του χωριού άρχισε πριν μερικά χρόνια με τα παραδοσιακά σπίτια, επειδή σε πολλούς ξένους άρεσε ο παραδοσιακός οικισμός. Αγόρασαν σπίτια όπως επίσης και οι ντόπιοι, δηλαδή Ροδίτες. Και εκείνοι άρχισαν να αγοράζουν παλιές οικίες και να τις φτιάχνουν με σκοπό την ενοικίαση σε τουρίστες.

Τώρα πλέον η κατεδάφιση παραδοσιακών σπιτιών απαγορεύεται ενώ η ανακαίνιση γίνεται με την καθοδήγηση και τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών. Τουλάχιστον η εξωτερική όψη· και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε και διατηρήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι σε ποσοστό 90% του παραδοσιακού οικισμού που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι περίφημοι «πυλιώνες» αναστηλώθηκαν και διατηρήσαμε το παραδοσιακό στοιχείο στον οικισμό που είναι ζωντανός. Τα σπίτια αναστηλώνονται με το καμαρικό μέσα, με τα βοτσαλωτά και με παραδοσιακό τρόπο και είναι πανέμορφα.

Έχουν ζήτηση στους τουρίστες αυτού του είδους οι κατοικίες», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας ο οποίος όπως είπε προ ημερών, μία κυρία από τις Σπέτσες επικοινώνησε μαζί του και του είπε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα παραδοσιακό σπίτι στα Κοσκινού!

Το χωριό όμως, λόγω της ανάπτυξής του έχει ανάγκη από έργα και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων που πολλαπλασιάζονται όσο και των τουριστών που το επισκέπτονται.

Για παράδειγμα υπάρχουν ελλείψεις σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες και ειδικά τα δρομολόγια της ΡΟΔΑ.

«Οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται εδώ ενοικιάζουν αυτοκίνητα ή μικρά πούλμαν γιατί είναι οικογένειες. Πολλοί όμως αν ήξεραν ότι υπάρχουν συγκοινωνίες θα έκαναν χρήση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η εξυπηρέτηση.

Ειδικά το καλοκαίρι με τον πολύ κόσμο. Δυστυχώς δεν υπάρχει λεωφορείο με κατεύθυνση προς την Καλλιθέα, ή για να πάρει εργαζόμενους προς τα ξενοδοχεία και τουρίστες» αναφέρει και εκφράζει την ελπίδα ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης να δει το πρόβλημα και να βοηθήσει.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό, πολλοί τουρίστες έρχονται στο χωριό με το τρενάκι αλλά και με πούλμαν για να δούν από κοντά τόσο τον παραδοσιακό οικισμό όσο και το λαογραφικό μουσείο παραμένοντας για δύο και τρεις ώρες εκεί.

Με αφορμή την πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, ο κ. Ψυλλάκης επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Έτσι τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα Κοσκινού αλλά και με τα άλλα χωριά.

Αναφέρει λοιπόν ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό. Η πίεση το καλοκαίρι πέφτει, ειδικά όταν πρόκειται για σπίτια σε όροφο. Μία καινούρια δεξαμενή θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να δοθεί περισσότερο νερό για να μην υπάρχουν παράπονα, όπως είπε και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει την παρέμβαση της ΔΕΥΑΡ.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, αυτή έχει βελτιωθεί ως προς τα κεντρικά σημεία του χωριού, και μέσα στον παραδοσιακό οικισμό είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Εκεί που πάσχουμε είναι στον ευρύτερο χώρο, στους οικισμούς έξω από το χωριό.

Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καραμαρίτης έστειλε έναν υπεύθυνο και διαπίστωσε και εκείνος το πρόβλημα. Δεν πάνε καθημερινά τα απορριμματοφόρα αλλά μία φορά την εβδομάδα. Όμως δεν αρκεί για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες. Γεμίζουν οι κάδοι, βγαίνουν έξω τα σκουπίδια και μετά κάνουμε διπλή δουλειά για να τα μαζέψουμε», δήλωσε ο κ. Ψυλλάκης.

Ανοιχτό παραμένει όμως και το ζήτημα της σύνδεσης των κατοικιών με το αποχετευτικό σύστημα.

Όπως εξηγεί, τα Κοσκινού ήταν το πρώτο χωριό μετά τη Ρόδο που απέκτησε αποχετευτικό λυμάτων, αλλά το μισό χωριό δεν έχει συνδεθεί με τον αγωγό που κατευθύνεται στο Βόδι. «Το ζητάμε συνεχώς γιατί είναι θέμα υγείας.

Υπάρχουν κάποιοι συνδημότες μας που είναι συνδεδεμένοι μέσα στους αγωγούς ομβρίων και τα λύματα κατευθύνονται σε τρία ρυάκια τα οποία με τη σειρά τους χύνονται στην παραλία ανάμεσα ε Eden Rock και Paradise και στην παραλία «Καβουράκια».

Η ΔΕΥΑΡ περιμένει να έρθουν οι συνδημότες μας για να συνδεθούν. Δεν το κάνουν όμως παρά τις ειδοποιήσεις και γι΄αυτό εμείς πρέπει να σπρώξουμε ώστε να έρθει συνεργείο και αναγκαστικά να κάνει τις συνδέσεις, καθώς είναι θέμα υγείας» δήλωσε.

Ο κ. Ψυλλάκης αναφέρθηκε όμως και στις ασφαλτοστρώσεις, οι οποίες, εκφράζει την ελπίδα να ξεκινήσουν εντός των ημερών, καθώς υπάρχουν ακόμα χωματόδρομοι μέσα στον οικισμό.

Παράλληλα μίλησε για το έργο του βρεφονηπιακού σταθμού που όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενεί 70 βρέφη και 20 νήπια καθώς και για το δημοτικό σχολείο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και έχει αρκετά προβλήματα.

Το σχολείο το έχτισαν οι Κοσκινιάτες μετανάστες από την Αμερική, αλλά είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα νέο δημοτικό σχολείο καθώς σήμερα φιλοξενεί 340 παιδιά. Αν κάποια δεν πήγαιναν σχολείο στην πόλη, ο αριθμός τους θα ήταν πάνω από 400. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκε ένα ακίνητο του δήμου και ίσως γίνει ανταλλαγή με ακίνητο που ανήκει στην εκκλησία, για ένα νέο σχολείο.

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας έθεσε θέμα ανταποδοτικότητας για την περιοχή σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων. «Οι διοικούντες πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε προέκταση της πόλης και από τις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές του νησιού και πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Για παράδειγμα, πρέπει να δημιουργηθούν πεζοδρόμια και να τοποθετηθεί σωστός φωτισμός καθώς στην περιοχή βρίσκονται όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία. Η περιοχή πρέπει να έχει την ανάλογη στήριξη από τον δήμο» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου