Από τη Ρόδο στον Πανορμίτη πρόκειται να κολυμπήσει ο παραολυμπιονίκης Χ. Ταϊγανίδης

Από τη Ρόδο στον Πανορμίτη πρόκειται να κολυμπήσει ο παραολυμπιονίκης Χ. Ταϊγανίδης

Από τη Ρόδο στον Πανορμίτη πρόκειται να κολυμπήσει ο παραολυμπιονίκης Χ. Ταϊγανίδης

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1031 ΦΟΡΕΣ

Ο «χρυσός» παραολυμπιονίκη, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, με τα δέκα παραολυμπιακά μετάλλια, τα περισσότερα χρυσά, και τα δεκαέξι παγκόσμια ρεκόρ, μπορεί να αποσύρθηκε πέρυσι από την ενεργό δράση, όμως έχει βάλει ένα νέο στόχο για να εκπέμψει ένα δυνατό μήνυμα: φέτος, 6 με 8 Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει να κολυμπήσει τη διαδρομή Ρόδος-Πανορμίτης ως τάμα στον Άγιο!

Αυτές τις ημέρες βρέθηκε στη Ρόδο στο πλαίσιο της προετοιμασίας του και είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε. Μία παρουσία που μεταδίδει ενέργεια, θετικότητα και δύναμη, ο αθλητής από τη Θεσσαλονίκη με τα προβλήματα όρασης και τα μεγάλα οράματα, που έχει σαρώσει τα μετάλλια και κατέχει αρκετά ρεκόρ ενώ έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις μεγαλύτερες διοργανώσεις, λέει καταρχάς γι’ αυτό το νέο του όραμα:

«Είναι ένα εγχείρημα το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τάμα προς τον Άγιο για να εκπληρώσω ένα όνειρό μου να κολυμπήσω μία μεγάλη απόσταση και είναι και ένα εγχείρημα το οποίο στέλνει πολλά κοινωνικά μηνύματα προς τα έξω: να μάθει και ο κόσμος ότι οι αθλητές με αναπηρία δεν είναι μόνο αθλητές των σταδίων, είναι αθλητές που μπορούν να τα βάλουν με τη θάλασσα, μπορούν να τα βάλουν με τη φύση και να κάνουν κι αυτοί πράγματα θαυμαστά, όπως κάνουν και μεσ’ τα στάδια.

Όπως όλος ο κόσμος χαίρεται και χειροκροτεί κάθε μεγάλη προσπάθεια όλων των ανθρώπων που κάνουν μεγάλα επιτεύγματα, να δείξουμε και εμείς ως αθλητές με αναπηρία, ότι μπορούμε και εμείς να κάνουμε τον κόσμο χαρούμενο, πέρα των αθλητικών γεγονότων».

Παράλληλα, θέλουν να περάσουν και ένα κοινωνικό μήνυμα προς τα έξω, συγκεντρώνοντας χρήματα για να αγοράσουν σκυλάκια για τους ολικά τυφλούς ανθρώπους ώστε να βγουν και αυτοί έξω, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Πριν από τη Ρόδο, ο κ. Ταϊγανίδης ταξίδεψε μέχρι τους Λειψούς, όπου κολύμπησε με τον δήμαρχο, κ. Φώτη Μάγγο, μία διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων, η οποία θα καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο. «Είναι μία απίστευτη διαδρομή, πανέμορφη διαδρομή, με πάρα πολύ καλά νερά, και ευελπιστούμε κάθε χρόνο αυτή τη διαδρομή να την κάνουν όλο και περισσότεροι αθλητές-όχι μόνο αθλητές και απλοί άνθρωποι, για να περάσουμε μηνύματα στην κοινωνία ότι ο αθλητισμός ενώνει, ο αθλητισμός είναι μια γιορτή και θα πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις σε όλα τα μήκη της Ελλάδος για να γίνουμε πρότυπα εμείς στα μικρά παιδιά να δημιουργήσουν πραγματικά όνειρα», λέει ακόμη.

Τον ρωτήσαμε, επίσης, πώς βρέθηκε στην περιοχή μας από την άλλη άκρη της Ελλάδας και μας εκπλήσσει λέγοντας ότι δεν είχε έρθει ξανά στη Ρόδο. Παλαιότερα ήθελε να κάνει τη διαδρομή Ρόδος-Καστελλόριζο, αλλά για διάφορους λόγους δεν του επέτρεψαν να την κολυμπήσει, και μετά από πολλή συζήτηση με τον αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου, που, όπως λέει, ήταν ο πρώτος που αγκάλιασε το εγχείρημά του και του είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον στηρίξει, αποφάσισαν να κάνουν τη διαδρομή μέχρι τον Πανορμίτη και να κάνουν ένα τάμα στον Άγιο. Στόχος του είναι να καθιερωθεί η διαδρομή αυτή ώστε και μελλοντικά, όποιος θέλει, να την κολυμπήσει για τους δικούς του λόγους.

Ρωτήσαμε τον κ. Ταϊγανίδη με τη μεγάλη καριέρα του και την απόφασή του να αποσυρθεί, συνεχίζοντας όμως την κοινωνική του δραστηριότητα μέσα από δίκτυα, αν η πολιτεία ήταν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια, και τι θα ήθελε από την πολιτεία για ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας.

Όπως είπε, λοιπόν, πέρυσι, μετά το Τόκυο, με μια πορεία είκοσι χρόνων, και έχοντας φέρει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούσε να του προσφέρει κάτι παραπάνω ο αθλητισμός για τους στόχους του. Έτσι, αποφάσισε, μέσα από αυτές τις δράσεις που έχει ξεκινήσει, τις κοινωνικές, να κάνει πιο γνωστούς προς τα έξω τους αθλητές, τους ανθρώπους με αναπηρία ώστε να τους παρακινήσει να αθλούνται γιατί «ο αθλητισμός ενώνει, ο αθλητισμός δίνει ζωή, να βγουν έξω από τα σπίτια τους και να πάρουν την ευκαιρία και τη ζωή τους. Τίποτα δεν χαρίζεται», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, όπως λέει, δεν είναι όπως πριν πολλά χρόνια, σήμερα είναι πολύ καλύτερα αλλά συμπληρώνει «μπορούμε να γίνουμε και πιο καλοί και η πολιτεία αρχίζει πλέον και στηρίζει πάρα πολύ τους ανθρώπους με αναπηρία».

Σημειώνει, πάντως, ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για έναν άνθρωπο π.χ. με αμαξίδιο, ωστόσο υπάρχουν χώροι προσβάσιμοι, ο κόσμος είναι πιο δεκτικός, στο σχολείο υπάρχει κοινωνική ενημέρωση. Πηγαίνει και ο ίδιος και κάνει ενημερώσεις σε σχολεία καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και ενήμεροι και να δίνουν τα σωστά μηνύματα στα μικρά παιδιά.

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε αν τελικά του άρεσε το νησί μας. «Η Ρόδος είναι ένα πανέμορφο, καταπληκτικό, νησί», είπε και ανέφερε ότι δυσκολεύεται να βρει τις λέξεις για να την περιγράψει. Μάλιστα, έχει κάνει και φίλους εδώ-παρ’ όλο που τη λέει δύσκολα τη λέξη αυτή- ωστόσο παραδέχεται ότι έχουν μπει τέσσερα-πέντε άτομα από τη Ρόδο στη ζωή του και στη σκέψη του, και εύχεται να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο και την κοινωνία. Ένα από αυτά είναι ο κ. Διακογεωργίου που –επανέλαβε-τον στήριξε από την πρώτη στιγμή και τον ευχαρίστησε, όπως δεν παρέλειψε να πει ένα «ευχαριστώ» και στους χορηγούς του.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου