Βραβεύτηκαν εθελοντές που δίνουν τη μάχη για τα αδέσποτα ζώα

Βραβεύτηκαν εθελοντές που δίνουν τη μάχη για τα αδέσποτα ζώα

Βραβεύτηκαν εθελοντές που δίνουν τη μάχη για τα αδέσποτα ζώα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1727 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλος είναι ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο νησί της Ρόδου ενώ τελευταία πολλές είναι οι καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησής τους, σύμφωνα με τους αρμοδίους του Πρωτογενούς τομέα του δήμου αλλά και του Συλλόγου Φιλοζωικής που, χθες, παγκόσμια ημέρα των ζώων, όπως έχει καθιερωθεί η 4η του Οκτώβρη, βράβευσαν τους εθελοντές που τους στηρίζουν και έστειλαν το μήνυμα ότι στη Ρόδο πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να στειρώνουμε τα ζώα.

Όπως είπε η εντεταλμένη Πρωτογενούς Τομέα κ. Κική Πάττα-Αποστολίδη, θεώρησαν ιδανική στιγμή την ημέρα αυτή για να πουν ένα «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς τους εθελοντές που πλαισιώνουν όλες τις πρωτοβουλίες τους και τους βοηθούν.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Πρωτογενής Τομέας του δήμου έχει προσπαθήσει μέσα από πολλές δραστηριότητες να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα στο νησί, όπως με το πρόγραμμα μέσω του οποίου έχουν κάνει σύμβαση με έναν ιδιώτη κτηνίατρο η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αδέσποτα ζώα και σοβαρά περιστατικά που οδηγούνται στο κτηνιατρείο και περιθάλπονται.

Επίσης, σύντομα ξεκινάει, ως γνωστόν, η ανακατασκευή του κυνοκομείου μέσα από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 270 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όμως, το κυνοκομείο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως χώρος για να φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα επ’ αόριστον και να πεθαίνουν εκεί. Θα τα φιλοξενεί, θα περιθάλπονται εκεί και στη συνέχεια θα βγαίνουν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον «γιατί έτσι είναι η φύση φτιαγμένη».

Η κ. Πάττα, εξέφρασε ακόμη τη λύπη της για τα πολλά περιστατικά κακοποίησης ζώων που έχουμε το τελευταίο διάστημα, αλλά και για περιστατικά που συμπολίτες μας τους λένε ότι αδυνατούν πλέον να έχουν μαζί τους το ζώο συντροφιάς που έχουν υιοθετήσει και θέλουν να το... επιστρέψουν ή το παρατάνε.

Για τα αδέσποτα ο δήμος, ως γνωστόν, έχει τοποθετήσει ποτίστρες και ταΐστρες σε διάφορα σημεία ενώ έχουν έρθει σε επαφή με οργανώσεις, όπως οι “flying cats” για να κάνουν στειρώσεις.

Στα σχέδιά τους είναι να προσλάβουν έναν νέο κτηνίατρο που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το κυνοκομείο και με στειρώσεις, μαζί με την προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής κα Κατερίνα Βελώνη.

Μάλιστα, θα είναι σε ένα χώρο που φτιάχνουν τώρα ο οποίος θα λειτουργεί ως δημοτικό κτηνιατρείο. Εκεί θα στεγάζεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία του δήμου και θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές αφού χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά.

Τις ευχαριστίες της προς τους εθελοντές απηύθυνε και η κ. Βελώνη αφού, όπως είπε, όχι μόνο ταΐζουν τα αδέσποτα και κυρίως τις γάτες που είναι πολυπληθείς, αλλά οι εθελοντές είναι άνθρωποι που προλαμβάνουν ίσως και την κακοποίηση.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι έχουν πολλές καταγγελίες για κακοποίηση και εκτός από τα ζώα συντροφιάς κακοποιούν και ιπποειδή και άλλα ζώα.

Τα τελευταία δύο χρόνια στη Ρόδο υπάρχει ένας υπερπληθυσμός από γάτες, αφού λόγω του κορωνοϊού δεν είχαν έρθει οι ξένες οργανώσεις για να κάνουν τις στειρώσεις.

Η υπηρεσία αδυνατεί να τις κάνει γιατί πρόκειται για μία μεγάλη εργασία και όταν έρχεται η οργάνωση γίνεται από εξειδικευμένη κτηνίατρο, δύο εξειδικευμένες νοσοκόμες και άλλα τέσσερα άτομα τουλάχιστον που βοηθάνε.

Την ίδια στιγμή, το κτηνιατρικό τμήμα έχει ένα άτομο ακόμη. Οι γάτες στο νησί είναι πάρα πολλές, αφού κάθε χρόνο όλοι οι παραπάνω στειρώνουν 3.000 ζώα!

Μάλιστα, απευθύνουν έκκληση στους συμπολίτες μας, αν θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζώο, καλό είναι να δώσουν μία ευκαιρία σε αυτά που υπάρχουν στο κυνοκομείο γιατί γερνάνε εκεί μέσα και κάποια πεθαίνουν.

Η κ. Πάττα, έκανε επίσης γνωστό ότι επισκέφτηκαν τη Fraport για να στείλουν μήνυμα στους τουρίστες καθώς αρκετοί έρχονται από το εξωτερικό, πηγαίνουν στο κυνοκομείο, κάνουν χειρονακτική εργασία και θέλουν να υιοθετήσουν αδέσποτα ότι μπορούν να το κάνουν.

Η κ. Βελώνη, πάντως, στάθηκε στο γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν στειρώνουν τα ζώα τους και γεννάνε ανεξέλεγκτα.

Επίσης, πρόβλημα έχουν και με τα σκυλιά από τους κυνηγούς που, όπως λένε, καθημερινά βρίσκουν κουτάβια που τα παρατάνε και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Την ίδια στιγμή, το κυνοκομείο δεν μπορεί να περιθάλψει περισσότερα ζώα, κάτι που πρέπει να το καταλάβουν.

Από την πλευρά της, η κ. Διμέλλη αναφέρθηκε στο κυνοκομείο που έχει σοβαρό πρόβλημα με τις καθημερινές εγκαταλείψεις ζώων και τις περισυλλογές. Έχουν φθάσει να έχουν πάνω από 300 ζώα πλέον, συν οι φιλοξενίες, και καθημερινά δέχονται εκκλήσεις για περίθαλψη και νέων ζώων. «Πρέπει να μάθουμε να στειρώνουμε και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι σχετικά με τη στείρωση των ζώων», τόνισε η ίδια.

Ως σύλλογος, έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν όσο αφορά στη νέα γενιά και υπάρχει μία ομάδα που ηγείται η κ. Λουλουδίτσα Λάρου, που πηγαίνουν σε σχολεία όπου γίνονται ομιλίες κτλ. ώστε να καταλάβουν τα παιδιά πώς πρέπει να φέρονται στα ζώα.

Το νούμερο ένα όμως για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τα τόσα πολλά αδέσποτα, είναι οι στειρώσεις. Όπως είπε, τα σκυλιά στην πόλη είναι όλα ελεγχόμενα, τα γνωρίζουν, έχουν σημεία που σιτίζονται.

Αλλά σε κάποια χωριά που έχουν πολλούς κυνηγούς, υπάρχει πρόβλημα, καθώς όταν δεν τους κάνει ένα ζώο το εγκαταλείπουν, γιατί έχουν τη νοοτροπία ότι δεν στειρώνουν τα ζώα τους και μάλιστα αυτά είναι και η πλειοψηφία των ζώων στο κυνοκομείο.

Επίσης, μεγάλη προσοχή θέλουν να δώσουν στις υιοθεσίες ώστε να μη φέρνουν πίσω τα ζώα μετά από κάποιους μήνες.

Οι εθελοντές συμπολίτες μας που βράβευσε χθες ο Πρωτογενής Τομέας του δήμου -με την κ. Πάττα να κάνει μνεία και στην εκλιπούσα Σοφία Κουφομανώλη- είναι οι παρακάτω:

1. Διμέλλη Γιούλλη – Πρόεδρος της Φιλοζωικής Ρόδου
2. Κρητικός Γιώργος- Εκπαιδευτής σκύλων και μέλος της Φιλοζωικής Ρόδου
3. Δράκου Μαρία
4. Δράπανου Αικατερίνη
5. Ζήφια Ειρήνη
6. Ζήφος Αναστάσιος
7. Ηλιοπούλου Παναγιώτα (Γιούλλη)- Υπάλληλος Δ/νσης Πρασίνου του δήμου
8. Κανύχης Στέφανος- Πρόεδρος χωριού Καλάθου
9. Κυμπάρης Δημήτριος-Υπαστυνόμος Α.Τ. Δήμου Ρόδου
10. Μαράκα Ελένη – Υπάλληλος του τμήματος Προμηθειών του δήμου
11. Λάρου Λουλουδίτσα- Μέλος της Φιλοζωικής Ρόδου
12. Μούκα Άλμα
13. Πέτροβιτς Τατιάνα
14. Πίκου Μιχαλία- Υπάλληλος Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου
15. Ρούσσος Αντώνιος
16. Σφυρίου Ευαγγελία
17. Στεφαντουράκης Μανώλης
18. Τσαγγαρινού Μαρία
19. Τσακίρη Αλεξάνδρα

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου