«Πονοκέφαλος» για τους δήμους, αποτελεί το θέμα του ενεργειακού

«Πονοκέφαλος» για τους δήμους, αποτελεί το θέμα του ενεργειακού

«Πονοκέφαλος» για τους δήμους, αποτελεί το θέμα του ενεργειακού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

«Πονοκέφαλο» αποτελεί για τους δήμους της περιφέρειάς μας, όπως και όλους ανά τη χώρα, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ενόψει του χειμώνα, θέμα που επίσης εισήχθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δωδεκανήσου, η οποία ζητά από την Κεντρική Διοίκηση μία γενναία, έκτακτη, χρηματοδότηση.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, στην εισήγησή του, με θέμα «κάλυψη ενεργειακού κόστους των νησιών μας», ο γραμματέας της ΠΕΔ κ. Γιώργος Πόκκιας:
«Η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει το ενεργειακό κόστος σε όλες τις δράσεις και ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τη λειτουργία των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πράσινου, Συντηρήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες έχουν εκτιναχθεί όσον αφορά το κόστος τους δυσχεραίνοντας έτσι περισσότερο την οικονομική κατάσταση των δήμων.


Ο επερχόμενος χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος από την άποψη του ενεργειακού κόστους και θα είναι πολύ δύσκολα διχειρίσιμη η λειτουργία ενεργοβόρων δραστηριοτήτων τους όπως τα αντλιοστάσια, οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι αφαλατώσεις στα νησιά, ο δημοτικός φωτισμός αλλά ακόμη και η θέρμανση των κτηρίων των υπηρεσιών τους.


Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία όπως έχει προβλέψει για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, μέτρα στήριξης κατά αντιστοιχία να προβεί σε γενναία έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ για όσο διαρκεί αυτή η αλματώδης αύξηση του κόστους της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και παράλληλα να υπάρξουν και ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων τους με μονώσεις κ.α, προκειμένου να πετύχουν και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κάθε μορφή της.

Για τα ολοήμερα
Ειδικότερα, κατατέθηκε και πρόταση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για τη λειτουργία των ολοήμερων:
Η ΠΕΔ ΝΑ χαιρετίζει την πιλοτική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων που προϋποθέτει την παράταση του σχολικού ωραρίου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς.


Σύμφωνα και με την Απόφαση 286 της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, 22/08/2022, η διεύρυνση του ωραρίου συνεπάγεται θετική εξέλιξη για την πρόοδο της δημόσιας εκπαίδευσης, αυξάνει ωστόσο σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών εγκαταστάσεων, ήτοι θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια και καθαριότητα τα οποία επιβαρύνονται οι εκάστοτε δήμοι.


Με δεδομένη τη συνεχόμενη αυξητική τάση στις τιμές της ενέργειας, η περαιτέρω οικονομική στήριξη των δήμων από την κεντρική Πολιτεία καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, με δεδομένο ότι η κάλυψη των επιπρόσθετων δαπανών των σχολικών μονάδων αποτελεί δική της ευθύνη και όχι των δήμων.
Προς τούτο, προτείνουμε τη συμπαράταξη με την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων Ν.Α. για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολικών μονάδων που προκύπτει από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»