«Ποδαρικό» στη Ρόδο θα κάνει το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica

«Ποδαρικό» στη Ρόδο θα κάνει το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica

«Ποδαρικό» στη Ρόδο θα κάνει το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2564 ΦΟΡΕΣ

Με μία λιτή τελετή θα υποδεχτεί η Ρόδος την Πρωτοχρονιά το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του νέου έτους.

Το ποδαρικό για το 2023 θα κάνει το MSC Lirica την 1η Ιανουαρίου που αναμένεται να φέρει στο νησί μας περίπου 1.500 άτομα, τους πρώτους τουρίστες της νέας χρονιάς.

Το κρουαζιερόπλοιο λοιπόν θα καταπλεύσει την Κυριακή 1 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί στη Ρόδο προερχόμενο από τη Μεσσίνα και θα αποπλεύσει στις 4 το απόγευμα με προορισμό τη Λεμεσό και στην ουσία το λιμάνι μας θα είναι το πρώτο το οποίο θα επισκεφτούν οι επιβάτες του MSC Lirica τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τοπικές αρχές του νησιού στις 10 το πρωί εκείνης της μέρας θα ανέβουν στο κρουαζιερόπλοιο όπου θα τους περιμένει ο καπετάνιος και αξιωματικοί του πληρώματος για να ανταλλάξουν ευχές και δώρα με αφορμή τη νέα χρονιά.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα δύο που προηγήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν υπήρχε κίνηση στο λιμάνι τις πρώτες μέρες του χρόνου και ειδικά τον Ιανουάριο, ενώ υπήρξαν και φορές κατά τις οποίες η κρουαζιέρα ξεκινούσε τον Μάρτιο.

Την επόμενη χρονιά, όμως, φαίνεται ότι η κρουαζιέρα ανακάμπτει και ξεκινά πολύ νωρίς, ενώ ενδεικτικό της καλής πορείας που αναμένεται να έχει είναι και το γεγονός ότι ήδη έχει δηλωθεί ο κατάπλους τεσσάρων κρουαζιερόπλοιων για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Εκτός λοιπόν από το MSC Lirica, θα προσεγγίσουν το λιμάνι μας το Viking Sky στις 6 και στις 14 Ιανουαρίου, καθώς και το Bolett της εταιρείας Fred Olsen Cruise Line στις 27 του ίδιου μήνα το οποίο έρχεται πρώτη φορά στη Ρόδο με το νέο του όνομα. Πρόκειται για το πρώην κρουαζιερόπλοιο Amsterdam της εταιρείας Holland America που πωλήθηκε σε άλλη εταιρεία με μήκος 238 μέτρα το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 1.650 άτομα.

Η επόμενη χρονιά, όμως, θα «φέρει» στη Ρόδο και άλλα κρουαζιερόπλοια που θα δούμε πρώτη φορά στο νησί μας. Ανάμεσα σε αυτά είναι το World Seeker που ξεκινά ταξίδια το 2023. Μπορεί να μεταφέρει 200 επιβάτες και 130 άτομα πλήρωμα, διαθέτει 8 καταστρώματα και 98 καμπίνες και ανήκει στην εταιρεία Mystic Cruises με σημαία Πορτογαλίας. Το πλοίο κόστισε 70 εκατ. ευρώ ενώ έχει μήκος 126 μέτρα πλάτος 19 μέτρα. Είναι αδελφό πλοίο με τα World Adventure World Explorer World Discoverer World Navigator World Traveler και World Voyager.

Επίσης στη Ρόδο θα καταπλεύσει και το κρουαζιερόπλοιο Nieuw Statendam με σημαία Ολλανδίας. Το πλοίο κατασκευάστηκε το 2017, όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έτυχε να επισκεφτεί την περιοχή μας.

Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 35, διαθέτει 12 καταστρώματα, ενώ μπορεί να μεταφέρει 2.666 επιβάτες και 1053 μέλη πληρώματος.

Ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει (381 προσεγγίσεις και 370.343 επιβάτες), δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη που «μετρά» μέχρι στιγμή τις προσεγγίσεις 418 κρουαζιερόπλοιων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κρουαζιέρα τα τελευταία τρία χρόνια στη Ρόδο διαμορφώθηκε ως εξής:

- Έτος 2019: 258 κρουαζιερόπλοια και 308.178 επιβάτες
- Έτος 2020: 9 κρουαζιερόπλοια και 8.334 επιβάτες
- Έτος 2021: 195 κρουαζιερόπλοια και 130.516 επιβάτες.


Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το έτος 2019 κατά το οποίο η κρουαζιέρα είχε γνωρίσει άνθηση μετά από αρκετά χρόνια κρίσης, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα επόμενα, τα οποία δυστυχώς χαρακτηρίστηκαν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Η αυξητική πορεία που ανέμεναν όλοι ανακόπηκε και τα δύο χρόνια που ακολούθησαν η κρουαζιέρα γνώρισε και πάλι κρίση. Ειδικά το πρώτο έτος της πανδημίας, η κίνηση ήταν ελάχιστη και μόνο μερικές χιλιάδες τολμηρών τουριστών ταξίδεψαν μεσούσης της πανδημίας υπό αυστηρά πρωτόκολλα και πρωτοφανείς περιορισμούς.

Η κρουαζιέρα όμως άρχισε την επόμενη χρονιά δειλά-δειλά να ανακάμπτει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που προέκυψαν, πλησιάζοντας αρκετά το 2019. Σε ό,τι αφορά το 2023 τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιδόσεις εκείνης της χρονιάς θα ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό καθώς η αυξητική πορεία της κίνησης θα δημιουργήσει νέο ρεκόρ προσεγγίσεων και τουριστών – επισκεπτών της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά