Τροφές για ενυδατωμένη επιδερμίδα

Τροφές για ενυδατωμένη επιδερμίδα

Τροφές για ενυδατωμένη επιδερμίδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 803 ΦΟΡΕΣ

Η ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους- από παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως ο καιρός, μέχρι και δικές μας καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολλών τροφών με αλάτι δεν θα μας βοηθήσει να δείχνουμε και τόσο φρέσκοι. Ας δούμε μερικές τροφές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας και το δέρμα μας ενυδατωμένα.

Μοσχαρίσιο συκώτι
Το συκώτι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α - ένα μόλις συκώτι περιέχει πολλές φορές την ημερήσιά μας δόση σε αυτή. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο συστατικό για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας επειδή περιέχει ρετινοειδή και καροτενοειδή. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία και στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Γλυκοπατάτα
Μια άλλη καλή πηγή βιταμίνης Α είναι η γλυκοπατάτα. Κάθε ψητή γλυκοπατάτα με φλούδα περιέχει 1.403 mcg βιταμίνης Α. Μια μερίδα αυτού του μεγέθους περιέχει το 156% της ημερήσιας δόσης.

Κόκκινη πιπεριά
Είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Μισό φλιτζάνι ωμή κόκκινη πιπεριά περιέχει 95 mg βιταμίνης Αυτό ισοδυναμεί με το 106% της ημερήσιας δόσης μας.
Η βιταμίνη C είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας επειδή αυξάνει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος.
Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
Αυξάνει επίσης το κολλαγόνο στο δέρμα, μειώνοντας τις δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι ρυτίδες, η μελάγχρωση και το πιο σκληρό δέρμα.

Ακτινίδια
Το ακτινίδιο είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή βιταμίνης Η βιταμίνη C έχει και άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από την ενυδάτωση του δέρματος και τις προστατευτικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα, οδηγώντας σε πόνο στις αρθρώσεις, μείωση της επούλωσης των πληγών και έλλειψη σιδήρου.

Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως ξηροδερμία και μελάγχρωση.
Ο συνδυασμός μιας πηγής βιταμίνης Ε και μιας πηγής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Προσοχή, όμως: Καταναλώστε τους ωμούς.

Στρείδια
Τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Περιορίζει την ποσότητα της ακτινοβολίας που διαπερνά το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηρότητας του δέρματος. Έχει, επίσης, αντιβακτηριακή δράση.

Φασόλια στο φούρνο
Τα ψημένα φασόλια είναι επίσης καλές πηγές ψευδαργύρου.
Ο ψευδάργυρος έχει πολλά οφέλη για την υγεία εκτός από την ενυδάτωση του δέρματος.
Για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει την επούλωση των πληγών και να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας.
Πέρα από τον ψευδάργυρο, τα φασόλια θα σας προσφέρουν μια πολύ γερή δόση πρωτεΐνης, αλλά και φυτικών ινών.

Τόνος
Ο τόνος είναι καλή πηγή σεληνίου. Το σελήνιο προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων της επιδερμίδας. Το σελήνιο είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αυξάνοντας τα επίπεδα της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης σε όσους πάσχουν από αυτήν την πάθηση.

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι καλή πηγή ωμέγα-Μια δίαιτα χαμηλή σε ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλει σε ξηρό δέρμα και δερματίτιδα.
Τα ωφέλιμα αυτά λιπαρά φροντίζουν την υγεία μας από κάθε πιθανή άποψη, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι επαρκής και τακτική:
Η επιδερμίδα μας (όπως και τα μαλλιά μας και οτιδήποτε εξωτερικό) λαμβάνει τα συστατικά πιο μετά στην «αλυσίδα» σε σχέση με άλλα μας ζωτικά όργανα, συνεπώς δεν πρέπει να την αφήνουμε χωρίς θρέψη.

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της κουρκουμίνης, μια ένωση του κουρκουμά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της ψωρίασης και της δερματίτιδας.
Η τοπική εφαρμογή της κουρκουμίνης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ακμή, καθώς αυτή η ένωση έχει αντιβιοτικές ιδιότητες

(πηγή:iatronet.gr)

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις