Ξεπέρασαν τις 85.000 πέρυσι οι επισκέπτες στο Ενυδρείο Ρόδου (Βίντεο)

Ξεπέρασαν τις 85.000 πέρυσι οι επισκέπτες στο Ενυδρείο Ρόδου (Βίντεο)

Ξεπέρασαν τις 85.000 πέρυσι οι επισκέπτες στο Ενυδρείο Ρόδου (Βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1163 ΦΟΡΕΣ

Στους στόχους της νέας χρονιάς είναι η δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για είδη της άγριας πανίδας

Ξεπέρασαν τους 85.000 οι επισκέπτες του Ενυδρείου της Ρόδου την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας μάλιστα και αύξηση σε σχέση με τις χρονιές πριν την πανδημία, γεγονός που έφερε έσοδα στα ταμεία του και επέτρεψε την υλοποίηση δράσεων που είχαν σχεδιαστεί.

Όπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου –Ενυδρείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Γιώργος Χατήρης, τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν τις χρονιές του 2020 και 2021 μείωσαν την κίνηση καθώς και τα έσοδά του, αλλά το 2022 ήταν χρονιά ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του προηγούμενου έτους και κάνοντας μία σύγκριση με την τριετία 2017-2019 είπε τα εξής:

«Πέρσι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας καθώς το Ενυδρείο το επισκέφθηκαν περίπου 85.700 άτομα δηλαδή ποσοστό 6% παραπάνω σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας και το σημαντικό ήταν ότι από αυτούς τους επισκέπτες, οι 4.000 ήταν μαθητές από τα σχολεία της Ρόδου.

Η αύξηση της κίνησης μας επέτρεψε να έχουμε κάποια πλεονάσματα ώστε να υλοποιήσουμε τις δράσεις που σχεδιάζαμε από παλιά. Ο ΥΣΡ είναι οργανική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Τα έσοδά του προέρχονται αποκλειστικά από τα εισιτήρια του Ενυδρείου μαζί με τα έσοδα από ερευνητικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Από αυτά ο σταθμός θα πρέπει καλύψει ορισμένες κατηγορίες εξόδων. Για παράδειγμα, το μισθολογικό κόστος που ανέρχεται στο 33%, τις λειτουργικές δαπάνες που είναι γύρω στο 22% ( εκ των οποίων πέρσι το 97% αντιστοιχούσε στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος )ενώ ένα ποσοστό πάει στο ΕΛΚΕΘΕ και μας μένει ένα 19% για να καλύψουμε όλα τα έξοδα λειτουργίας».

Όπως υπογράμμισε ο Υδροβιολογικός Σταθμός δεν είναι μόνο το Ενυδρείο, είναι μία πλήρης επιστημονική μονάδα. Σήμερα συντονίζει και υλοποιεί τρία ερευνητικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ σε συνεργασία πάντα με τα ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα στο 2022 καταφέραμε να ενισχύσουμε το επιστημονικό μας δυναμικό έχοντας επιπλέον επτά νέους επιστήμονες που είναι ντόπιοι και δουλεύουν σε εμάς. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο πολύ επιστημονικό προσωπικό και μάλιστα ντόπιο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και του χρόνου.

Επίσης το 2022 προχωρήσαμε δοκιμαστικά σε κάποιες εκπαιδευτικές περιηγήσεις σχολείων. Επρόκειτο για 13 σχολεία με 450 μαθητές. Αυτή τη δράση θα τη συνεχίσουμε και το 2023, δηλαδή τα σχολεία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και να έρχονται, να τους γίνεται μία εκπαιδευτική περιήγηση από το επιστημονικό προσωπικό του σταθμού με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, δηλαδή για το κάθε παιδί θα στοιχίζει 2 ευρώ. αυτό τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε» είπε ο κ. Χατήρης. Μιλώντας για τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ανέφερε επίσης ότι το 2022 ο σταθμός ανοίχτηκε σε συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας ενώ συνεργάζεται με ΜΚΟ όπως ο «ΑΡΙΩΝ» για τα κητώδη ή ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» για τις χελώνες ενώ προώθησε τη δράση «Επιστήμη των Πολιτών »μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Εκτός από τα ερευνητικά προγράμματα και τη δουλειά που κάνουμε εμείς στο πεδίο, έχουμε φτιάξει μία πλατφόρμα στην οποία ο καθένας ο οποίος αν δει έναν θαλάσσιο οργανισμό που θα του κινήσει το ενδιαφέρον και μπορεί να τον φωτογραφίσει, θα μπορεί και να στείλει τις φωτογραφίες. Προσπαθούμε να απλώσουμε την επιστήμη προς το ευρύ κοινό. Εμείς θέλουμε ο σταθμός να έρθει πιο κοντά στο κοινό της Ρόδου και θέλουμε το κοινό της Ρόδου να καταλαβαίνει ότι ο Υδροβιολογικός Σταθμός δεν είναι μόνο Ενυδρείο, είναι μία επιστημονική μονάδα» πρόσθεσε.

Οι στόχοι του 2023

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας χρονιάς, δήλωσε τα εξής: «Για το 2023 οι στόχοι μας είναι να ολοκληρώσουμε τα ερευνητικά προγράμματα που ήδη τρέχουν, να υποβάλουμε προτάσεις για νέα ερευνητικά προγράμματα και να υποβάλουμε προτάσεις για αναπτυξιακές δράσεις.

Για παράδειγμα, θέλουμε να αλλάξουμε το μουσείο, δηλαδή να αναδείξουμε τα εκθέματα και να εντάξουμε σε αυτό και την ψηφιακή τεχνολογία, να ψηφιοποιήσουμε τη βιβλιοθήκη που έχει μεγάλο πλούτο. Επίσης θέλουμε να ανανεώσουμε τον επιστημονικό μας εξοπλισμό και να προχωρήσουμε σε έργα συντήρησης και ανανέωσης του κτιρίου για τα οποία θα χρειαστούμε την τεχνική υποστήριξη των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών. Ένας ακόμα στόχος μας είναι η δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για είδη άγριας πανίδας. Όπως γνωρίζετε, στη Ρόδο έχουμε συχνά περιστατικά εκβρασμών χελωνών, δελφινιών, φωκιών κλπ

 Ο χώρος υπάρχει, τις εγκαταστάσεις μπορούμε να τις δημιουργήσουμε εμείς με δικούς μας πόρους και φιλοδοξούμε να ενταχθούμε στο δίκτυο που θα δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το νέο νόμο. Κάθε είδος που θα εκβράζεται, θα μεταφέρεται εδώ , θα του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε συνεργασία με κτηνίατρο με τον οποίο θα έχουμε σύμβαση, και μετά αν χρειαστεί, θα το στέλνουμε σε ειδικό κέντρο στην Αθήνα που είναι πλήρως εξοπλισμένο και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό.

Το 2023 αρχίζει και πάλι η συνεργασία που είχαμε με το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Υπήρχε το πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑ» για τις ελληνιστικές σπουδές στο εξωτερικό υπεύθυνος του οποίου είναι ο καθηγητής Ηλίας Τομάζος, που έχει καταφέρει προπτυχιακοί φοιτητές από το πανεπιστήμιο να κάνουν μαθήματα στην Ελλάδα και να μετρούν αυτά κανονικά στο πτυχίο τους.

Ένα κομμάτι από αυτά τα μαθήματα και συγκεκριμένα ωκεανογραφία και θαλάσσια οικολογία γίνεται εδώ σε εμάς».

Το σκάφος «ΑΛΚΥΩΝ»

Ερωτηθείς τέλος για το ερευνητικό σκάφος «ΑΛΚΥΩΝ» του ΥΣΡ ο κ. Χατήρης έκανε γνωστό ότι ναυπηγήθηκε το 2009 και ότι εξοπλίζεται συνεχώς μέχρι σήμερα διαθέτοντας σύγχρονη τεχνολογία αιχμής.

Μάλιστα, όπως τόνισε όλες οι αναβαθμίσεις του εξοπλισμού και γενικά των κατασκευών που έχουν γίνει στο σκάφος όλα αυτά τα χρόνια, έχουν χρηματοδοτηθεί μέσα από προγράμματα της περιφέρειας. Επιχειρεί κυρίως σε παράκτια νερά, έχει φτάσει μέχρι τους Οθωνούς, μέχρι την Καβάλα και μέχρι την Κρήτη.

Έχει επισκεφτεί όλη την Ελλάδα, παρέχοντας υποστήριξη σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του ΕΛΚΕΘΕ όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα σκάφη του γιατί είναι μεγάλα και κοστοβόρα.

Το ΑΛΚΥΩΝ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνει έρευνα στα πολύ ρηχά νερά. Ελλιμενίζεται μόνιμα στη Ρόδο αλλά όπου χρειαστεί συμμετέχει σε προγράμματα του ΕΛΚΕΘΕ .

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών