Σεισμός: Πώς θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια της χώρας

Σεισμός: Πώς θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια της χώρας

Σεισμός: Πώς θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 633 ΦΟΡΕΣ

Στην απαραίτητη «εμπειρία πεδίου» που κατάφερε να αποκομίσει η ελληνική αποστολή που βρέθηκε στην Τουρκία μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα, είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις των κτηρίων και τις καταρρεύσεις αρκετών από αυτών.

«Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτηρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε την αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το «πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Ο έλεγχος των σχολείων
Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε και σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και τη δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας» υπογράμμισε.

«Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κίνδυνος των διατηρητέων
Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτήρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτήρια από τον ΟΑΣΠ.

«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτήρια, για τα κτήρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτήρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτήρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου