Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα και θεραπεία

Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα και θεραπεία

Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα και θεραπεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1395 ΦΟΡΕΣ

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη στο σημείο του αυχένα και μπορεί να προέρχεται από πάθηση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στους σπονδύλους και τις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, στους μύες και στα νεύρα.

Το σύνδρομο περιλαμβάνει τοπικό πόνο που αντανακλά στην περιοχή των χεριών και συνδυάζεται με νευρολογικά και κινητικά συμπτώματα.

Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες.

Συμπτώματα και αίτια αυχενικού συνδρόμου
Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι:
• Πόνος στον αυχένα
• Δυσκαμψία
• Πονοκέφαλος
• Ζαλάδες
• Μούδιασμα στο κεφάλι
• Πόνος που ξεκινά από την πλάτη
• Αδυναμία των χεριών
• Μούδιασμα στα χέρια

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας κάκωσης ή κάποιας πάθησης που οδηγεί σε αυτό ή το επιβαρύνει. Οι οστικές και νευρολογικές βλάβες επιτείνουν τον πόνο στον αυχένα.

Τα πιθανά αίτια της εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου που έχουν αναφερθεί είναι:

Τοπική κούραση μυών αυχενικής μοίρας
• Σπονδυλοαρθροπάθεια από το γήρας
• Άμεσο τραύμα (μετά από πτώση ή κάποιο τροχαίο, whiplash injury)
• Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
• Αυτοάνοσα νοσήματα (αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
• Υπέρχρηση
• Κακή στάση σώματος
• Κεφαλαλγία τύπου τάσης
• Ψύξη από ρεύματα αέρα ή κλιματισμό
• Ινομυαλγία

Διάγνωση αυχενικού συνδρόμου
Για να διαγνωστεί το αυχενικό σύνδρομο θα πρέπει να απευθυνθείς στον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ορθοπαιδικός. Ο γιατρός ελέγχει αν υπάρχουν κινητικά ή νευρολογικά προβλήματα στα χέρια και αναλόγως των ευρημάτων συνιστώνται απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Τέλος, αναλόγως του αποτελέσματος θα αποφασιστεί αν ο ασθενής χρειάζεται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί με τον ορθοπαιδικό, ώστε να εφαρμόσει τις σωστές ασκήσεις ή χειρομάλαξη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και ως μέρος της αποκατάστασης του ασθενούς.

Θεραπεία και αντιμετώπιση αυχενικού συνδρόμου
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αυχενικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ειδικές ασκήσεις και αποφυγή κάποιων κινήσεων.

Αναλόγως της αιτίας που το προκάλεσε, μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να χορηγηθούν σκευάσματα με κωδεΐνη.

Δεν συνιστάται η ακινητοποίηση του αυχένα, αλλά αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις ενθαρρύνεται η κινητοποίηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης για να ενδυναμωθεί το μυϊκό σύστημα και η θέση της σπονδυλικής στήλης.

Αν το αυχενικό οφείλεται σε κάποια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο, η θεραπεία εστιάζει κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις.

Όταν συνυπάρχει νευροεκφυλιστική πάθηση, είναι πιθανό, ακόμη και μετά την επιτυχημένη θεραπεία να επανεμφανιστεί το πρόβλημα έπειτα από έξαρση της συνυπάρχουσας πάθησης.

Σε περιπτώσεις κινητικού ελλείμματος στα χέρια ή κήλης που μετά από φαρμακευτική αγωγή δεν έχει βελτιωθεί, συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος, με δισκεκτομή για να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας μορφής αυχενικού μπορεί να είναι επιβοηθητικός και ο βελονισμός από εξειδικευμένο γιατρό.

Κόστος θεραπείας αυχενικού συνδρόμου
Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις. Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο ορθοπαιδικός. Πιθανόν να χρειαστούν φυσικοθεραπείες. Το σύνολο των φυσικοθεραπειών καθορίζεται κατά περίπτωση.

Στο συνολικό κόστος πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γιατρό σου κατά τη διάρκεια της εξέτασης για τα φάρμακα που λαμβάνεις.

(Πηγή: metamed.gr)

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις