Λυγίζει σήμερα η Ελλάδα από την τραγωδία στη Λάρισα - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Λυγίζει σήμερα η Ελλάδα από την τραγωδία στη Λάρισα - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Λυγίζει σήμερα η Ελλάδα από την τραγωδία στη Λάρισα - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4205 ΦΟΡΕΣ

Στους 38 ανέρχονται πλέον σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Αγνωστες προς το παρόν παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Το ένα σενάριο, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είναι ότι έγινε κάποιο λάθος στην αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών και οι δύο αμαξοστοιχίες να βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Οτι δηλαδή η η επιβατική αμαξοστοιχία μπήκε σε λάθος γραμμή, με συνέπεια να βρεθούν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και να συγκρουστούν μετωπικά.

Το επιβατικό τρένο είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και το εμπορικό προς Λάρισα.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι να εκτροχιάστηκαν κάποια βαγόνια από κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες, είτε την εμπορική, είτε την επιβατική και να έπεσαν πάνω στην άλλη με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τα αίτια της τραγωδίας - Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν νωρίτερα σήμερα στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας καθώς  θεωρείται ότι φέρει καθοριστική ευθύνη για το δυστύχημα. Ο σταθμάρχης απολογήθηκε παρουσία εισαγγελέα στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης.

Σημειώνεται πως όταν συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία για τις ευθύνες που προκάλεσαν την τραγωδία, οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Οι διώξεις θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει -με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 ετών και μπορούν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν μέχρι και ισόβια.

Επίσης οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» είχε αναφέρει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου «πάνω από 500 άνθρωποι επιχειρούν, ο καθένας στον τομέα του. Οι αρμόδιοι υπουργοί από την πρώτη στιγμή στο συντονιστικό».

K. Μητσοτάκης: Θα μάθουμε τα αίτια, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί

Στο σημείο της τραγωδίας όπου συγκρούστηκαν τα δυο τρένα στα Τέμπη, έφτασε λίγο μετά τις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αφού ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών, εμφανώς συγκινημένος είπε ότι«είναι μια ανείπωτη τραγωδία, η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τους νεκρούς.Ένα μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίαςκαι θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας γιανα μην ξανασυμβεί».

 

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»