Εμ. Καζούλλης: Αποχετευτικό και ΕΕΛ οικισμού Λάρδου

Εμ. Καζούλλης: Αποχετευτικό και ΕΕΛ οικισμού Λάρδου

Εμ. Καζούλλης: Αποχετευτικό και ΕΕΛ οικισμού Λάρδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2941 ΦΟΡΕΣ

Το ιστορικό και η ανάγκη επίλυσης του ζητήματος αποχέτευσης του οικισμού

Γράφει ο Εμμανουήλ Καζούλλης
Δημοτικός σύμβουλος

Το έργο «Αποχέτευση και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων της ΔΚ Λάρδου Νήσου Ρόδου», προβλέπει το Αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού Λάρδου και της τουριστικής ζώνης αυτού -περιοχή Λοθιάρικα.

Αποτελεί υφιστάμενο, ημιτελές επί της ουσίας έργο, καθότι αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το 2003, έως σήμερα, έχει ήδη κατασκευαστεί το σύνολο των εσωτερικών δικτύων του οικισμού Λάρδου, το ένα εκ των δύο Αντλιοστασίων καθώς και τα δίκτυα μεταφοράς των λυμάτων από τον οικισμό έως τη θέση του Βιολογικού.

Η αρχική μελέτη κόστισε 440.000€ ενώ το κόστος του ήδη εκτελεσμένου έργου ανέρχεται στο ποσό του 1.300.000€, ποσά που έχουν καταβληθεί στους αναδόχους, με πόρους κατά βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ολοκλήρωση του έργου απομένει η κατασκευή του Βιολογικού (ΕΕΛ) καθώς και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της τουριστικής ζώνης. Το Σεπτέμβριο του 2016, η ΔΕΥΑΡ ως ενιαίος πλέον φορέας του δήμου, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο λόγω λήξης ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ανέθεσε την επικαιροποίηση της μελέτης ώστε να προβλέπει επιπλέον εκσυγχρονισμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικού) σε τριτοβάθμια επεξεργασία, χρήση της εκροής για απεριόριστη άρδευση και τελική διάθεση εντός του παρακείμενου ρέματος «Βλυχό» ή «Ρυάκι της Παναγιάς», ως τελικό αποδέκτη.

Το κόστος για τη Μελέτη Επικαιροποίησης του έργου ήταν 15.000€. Το έργο προβλέπει την εξυπηρέτηση πληθυσμού 8.865 και 10.800 ισοδύναμων κατοίκων αντίστοιχα στις δύο φάσεις του (20 ετία/40 ετία), εντός της ήδη ιδιόκτητης από το δήμο έκτασης του Βιολογικού.

Η Μελέτη κατόπιν αλλεπάλληλων συνεννοήσεων και ελέγχων του φακέλου από τη Δ/νση ΠΕΧΩΣΧ Δωδεκανήσου έλαβε Βεβαίωση Πληρότητας του φακέλου βάσει του υπ’ αρ. πρωτ. 25390/26-05-2021 εγγράφου του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου, προκειμένου να διαβιβαστεί αμέσως προς γνωμοδότηση σε όλες τις αρμόδιες αρχές (οι οποίες σημειωτέον έχουν γνωμοδοτήσει και κατά το παρελθόν για το ίδιο έργο) ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Καθορισμού Τελικού Αποδέκτη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων από το Τμήμα Υγείας της ΠΝΑΙ και λήφθηκε η σχετική απόφαση (σχετ. υπ’ αρ. πρωτ. 2319-09/06/2021 Πρακτικό του Τμήματος Περ.Υγιεινής & Υγειον/κου Ελέγχου) η οποία και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αρ. ΦΕΚ 510Δ/02-08-2021 (υπ’ αρ. Απόφαση 139115/2021/αρ.οικ.2539).

Ενόσω η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη η ΔΕΥΑΡ έλαβε την Απόφαση Διάλυσης της Σύμβασης με τους μελετητές του έργου, δίχως να καταβάλει την αμοιβή των 15.000 στους μηχανικούς – οι οποίοι προς τιμήν τους εργάστηκαν μέχρι τέλους- και να αναθέσει εκ νέου τη Μελέτη με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Γ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ» σε μελετητική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, με αμοιβή 249.308,52 €, πλέον ΦΠΑ.

Η νέα Μελέτη αφορούσε το Βιολογικό Καθαρισμό στη Λάρδο, θα εξυπηρετούσε τον οικισμό της Λάρδου, την τουριστική ζώνη αυτής (περιοχή Λοθιάρικα) και τους Πεύκους, θα κάλυπτε πληθυσμό 15.000 κατοίκων και θα παρείχε επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για άρδευση.

Σύμφωνα με την Ανάθεση και την τότε εξαγγελία, η προθεσμία ολοκλήρωσης (εκπόνηση μελέτης και αδειοδοτήσεις) ορίστηκε σε 10 μήνες. Είχαμε πει τότε πως όχι σε 10 μήνες, αλλά σε ένα έτος να επανέλθουμε και να αξιολογήσουμε την πρόοδο του έργου.

Σήμερα, 2 πλέον έτη μετά, η νέα μελέτη δεν έχει προχωρήσει, ενώ η προηγούμενη βεβαιωμένη ως πλήρης και ώριμη ώστε να οδηγήσει στη συμβασιοποίηση του εναπομείναντος έργου τέθηκε στο αρχείο. Παραθέτουμε όλες τις σχετικές αποφάσεις και τα πρακτικά ενημέρωσης.

Δεν έχει πλέον νόημα να επαναλάβουμε τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν έγκαιρα, για την αποφυγή άσκοπης παρέλευσης τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο το έργο θα είχε ωριμάσει και θα έβαινε προς ολοκλήρωση.

Σημασία, όμως, έχει να ολοκληρωθεί το έργο. Θεωρώντας ότι ο δήμαρχος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για το έργο, παρακαλούμε όπως αποκαταστήσει τη συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου που θα λυτρώσει τους κατοίκους της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βιολογικός (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) Λάρδου αποτελεί αναγκαίο έργο σύμφωνα και με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ καθότι αφορά οικισμό με πληθυσμό άνω των 2.000 ισοδύναμων κατοίκων.

Το δε προσεχές διάστημα θα κληθούμε να υποστούμε κυρώσεις λόγω της μη συμμόρφωσης σε ένα οικισμό Γ τάξης, την ίδια στιγμή που τίθεται ευθέως θέμα υγείας και ασφάλειας των κατοίκων λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Πρόκειται για μείζον υγειονομικό ζήτημα με τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων. Αποτελεί το σπουδαιότερο έργο υποδομής του οικισμού που θα οδηγήσει το σύνολο των αστικών λυμάτων της περιοχής προς επεξεργασία, τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται στο υπέδαφος μέσω συστημάτων σηπτικών – απορροφητικών βόθρων ή και αντικανονικά μέσω παράνομων συνδέσεων σε επιφανειακούς αποδέκτες οπότε και καταλήγουν ανεπεξέργαστα στις κολυμβητικές ακτές της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου