Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 875 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 23/4/2023 στον Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Θεόδωρο Παπακώστα, αρχαιολόγο και συγγραφέα των best sellers «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» και «Αρχαιολογία αγάπη μου έλα πάρε με από δω», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books και μέσα από τα οποία προτείνει μία εναλλακτική ματιά στην αρχαιότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τον ΔΟΠΑΡ, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του προμαχώνα, ένα ενθουσιώδες κοινό 250 και πλέον ατόμων είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια εξαιρετική παρουσίαση αρχαιο-ιστοριών, όπως μόνο ο Θόδωρος Παπακώστας ξέρει να τις αφηγείται, τόσο μέσα από τα βιβλία του όσο και με αυτό τον άμεσο, διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και υπογραφή αντιτύπων των δύο βιβλίων του.


Ο Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στην Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία και το μεταπτυχιακό του στην Προϊστορική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2017.


Έκτοτε, θεωρώντας ότι η επιστήμη έχει ουσία μόνο όταν επικοινωνείται, και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η αρχαιότητα και το παρελθόν μάς αφορούν όλους και πως η γνώση γι’ αυτά είναι δύναμη, δημιούργησε το “Αrchaeostoryteller”, ένα project επικοινωνίας της επιστήμης, που μεταφέρει την αρχαιογνωστική πληροφορία στο ευρύ κοινό με τρόπο απλό, άμεσο και διασκεδαστικό ήδη από το 2018, μέσω των κοινωνικών δικτύων Instagram, Facebook και Tik-Tok, διατηρώντας επίσης μια από τις 10 πιο δημοφιλείς σειρές podcast στην Ελλάδα, και φυσικά με τα δύο - έως τώρα - βιβλία του.


Άξια μνείας είναι και η πολύ πρόσφατη σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής της COSMOTE TV «Σωσμένα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρίτου, στην οποία ο Θοδωρής Παπακώστας ταξιδεύει εντός κι εκτός συνόρων, συνομιλεί με ειδικούς κι επισκέπτεται βιβλιοθήκες, μονές, μουσεία κι εργαστήρια συντήρησης, ώστε να φωτίσει την περιπέτεια των αρχαίων ελληνικών κειμένων στο πέρασμα των αιώνων, μέχρι αυτά να φτάσουν στα χέρια μας.


Κατά την παραμονή του στη Ρόδο ο Θ. Παπακώστας επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την έκθεση «Μνημόσυνον» στο Κατάλυμα της Ισπανίας, ενώ περιηγήθηκε στη Μεσαιωνική Πόλη κάνοντας δεκάδες σχετικές αναρτήσεις στο Instagram, οι οποίες έτυχαν όλες μεγάλης ανταπόκρισης από τους χιλιάδες ακολούθους του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο σύλλογος τον ευχαριστεί θερμά για την ενθουσιώδη ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή του, για την υπέροχη παρουσίαση αλλά και για τις απολαυστικές αυτές αναρτήσεις που ανέδειξαν και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Archaeostoryteller πτυχές των μνημείων και της ιστορίας της Ρόδου. Τους υποσχέθηκε μάλιστα, ότι θα αφιερώσει μία ή και περισσότερες podcast εκπομπές αποκλειστικά στη Ρόδο, κάτι που αναμένεται με ανυπομονησία.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας