Επέτειος Μάχης της Κρήτης στα Μαριτσά

Επέτειος Μάχης της Κρήτης στα Μαριτσά

Επέτειος Μάχης της Κρήτης στα Μαριτσά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5811 ΦΟΡΕΣ

Όταν η συνεργασία παράγει πολιτισμό

Σ’ όλη την Κρήτη και στον κόσμο ολόκληρο όπου χτυπά η καρδιά της Κρήτης τιμάται φέτος τον Μάη η 82η επέτειος της ιστορικής Μάχης της Κρήτης.

Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου στις επάλξεις πάντα της παράδοσης και του πολιτισμού, τίμησε τους ήρωες της γενιάς του ‘41 με την εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7-5-2023 στο χωριό Μαριτσά Ρόδου. Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κερωνιάτης».

Το πρωί, στη νεόδμητη εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, έγινε η λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου. Ξεχωριστή και εμπνευσμένη ήταν η αναφορά του Ιεράρχη στους αγώνες και τις θυσίες του κρητικού λαού κατά τη διάρκεια της Μάχης και της αντίστασης κατά των Γερμανών που ακολούθησε.

Στον αγώνα κατά του εισβολέα, των Κρητών της γενιάς του ‘41 αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο Γιάννης Νιωτάκης.

Ακολούθησε επετειακό πρόγραμμα στην αυλή της εκκλησίας. Στον υπέροχα διαμορφωμένο χώρο ο λυράρης Γιώργος Παραγυιός με τους ξεχωριστούς συνεργάτες του (Σταύρος – Άγγελος Μοσχίδης και Νίκος Μπάκης στα λαούτα και Νίκος Κατσουράκης στα κρουστά) γέμισαν την ατμόσφαιρα με τη μουσική που παρέπεμπε στην κραυγή της κρητικής ψυχής που πολεμούσε να υπερασπιστεί την πατρώα γη. Την κραυγή που η Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού της Αδελφότητας έχει κάνει έμβλημά της σε κάθε επέτειο της λεβεντομάνας Κρήτης.

Μήνυμα αδελφοσύνης και συνεργασίας ήταν η ανταλλαγή αναμνηστικών και ευχών ανάμεσα στους προέδρους των δύο σωματείων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο θερμός χαιρετισμός του προέδρου κ. Λάζαρου Κασέκα απηχούσε και τη βαθύτερη ουσία με την οποία ο δραστήριος πολιτιστικός φορέας Μαριτσών υπηρετεί την παράδοση. Η αντιφώνηση από τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών π. Εμμ. Σκλιβάκη εξέφραζε τη συγκίνηση αλλά και τις ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία στον υπέροχο χώρο του Αγίου Ιωάννου Μαριτσών.

Την εκδήλωση απογείωσαν οι χορευτικές ομάδες των δύο συλλόγων. Αν θα ήθελε κάποιος με μια λέξη να χαρακτηρίσει τις παρουσίες των μελών των ομάδων, αυτή που θα ταίριαζε είναι η λέξη, μαγεία. Οι χοροί από τη Ρόδο και τον ευρύτερο χώρο των Δωδεκανήσων που η ομάδα του «Κερωνιάτη» ζωγράφισε, με τα βήματα των χορευτών, είχαν, και λόγω του συναισθήματος, την αύρα της ελληνικότητας και της πανάρχαιας κληρονομιάς των νησιών.

Ύστερα ήρθε η σειρά των «Σταυραετών». Ο απόηχος της Μάχης της Κρήτης ίσως οδηγούσε τα βήματα των χορευτών. Που αντιπροσώπευαν, τους Κουρήτες και τις Ντελίνες που έκαναν την Κρήτη περήφανη με το στιβαρό μα και αλαφροπάτητο σαν πέταγμα βήμα τους στη γης. Το ηχόχρωμα της λύρας του Γιώργη Παραγιού και το τραγούδι, με τη συνοδεία των λαούτων και των κρουστών οδηγούσε όλους όσοι ήταν παρόντες σε ταξίδια του νου ονειρικά και ουρανοβάδιστα.

Μέχρι το βράδυ σχεδόν κράτησε η γεμάτη συναίσθημα και συγκίνηση συνύπαρξη των μελών και φίλων των δυο φορέων. Σε ένα πάντρεμα πολιτιστικών εκφράσεων που κορωνίδα του έχει τον πολιτισμό.

Κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δημιούργησαν το υπέροχο κλίμα κατά τη διάρκεια της μέρας ήταν ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η αγάπη για τον τόπο τους και η αγνή ανθρώπινη σχέση. Αυτά εισέπραξαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Επιβεβαίωση, πώς και τις μέρες μας οι καρδιές των ανθρώπων είναι γεμάτες αγάπη.

Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο «κλειδί» να ανοίξει εκείνο το παραθυράκι που οι περισσότεροι παραπονούνται ότι είναι κλειδωμένο. Το παραθυράκι που σε κάνει «να χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος».

Ο πολιτισμός που κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας που αναφερόμαστε, εκφράζει και αγκαλιάζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν πιστεύω τους τις ανθρώπινες αξίες που είναι οι πυλώνες κάθε υγιούς κοινωνίας.

Γ. Μ.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας