Μεγάλη τουριστική κίνηση αναμένεται σε Σύμη και Χάλκη

Μεγάλη τουριστική κίνηση  αναμένεται σε Σύμη και Χάλκη

Μεγάλη τουριστική κίνηση αναμένεται σε Σύμη και Χάλκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 764 ΦΟΡΕΣ

Η Σύμη και η Χάλκη συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνα τα νησιά που φέτος θα γνωρίσουν ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση ενώ ξεκίνησαν ήδη οι κρατήσεις και για την επόμενη χρονιά.

Η ζήτηση που υπάρχει είναι εντυπωσιακή και μάλιστα οι κάτοικοι μιλούν για μια τουριστική περίοδο δίχως προηγούμενο, καθώς πολλοί τουρίστες επιλέγουν ακόμα και από τον Μάρτιο να επισκεφθούν τα ακριτικά ελληνικά νησιά. Σε πολλές περιπτώσεις στα καταλύματα η πληρότητα αγγίζει το 100% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει πλέον κανένα διαθέσιμο κατάλυμα για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στη Χάλκη», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και σημειώνει πως φέτος, για πρώτη φορά, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα η τουριστική περίοδος και θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις κρατήσεις που ήδη έχουν γίνει.

«Είναι η καλύτερη χρονιά μας, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το νησί μας και έχει γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από τον Απρίλιο δεχόμαστε ήδη τουρίστες φέτος. Άγγλοι, Βρετανοί και πολλοί Αυστραλοί έχουν επισκεφθεί ήδη τη Χάλκη και ξεκίνησαν από νωρίς και οι κρατήσεις για το 2024», τονίζει, ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

Τα τελευταία χρόνια, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέπτες. Τα μικρά ακριτικά νησιά, με την αυθεντικότητα, την ηρεμία, τα πανέμορφα σοκάκια, τις εκκλησίες, τις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά κερδίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών από όλο τον κόσμο.

Η Χάλκη
Η Χάλκη

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Χάλκης, του νησιού της Ειρήνης και της Φιλίας όπως έχει ανακηρυχθεί από την Unesco, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμεναρχείου, το 2019 επισκέφθηκαν το νησί 22.147 τουρίστες και ο αριθμός αυτός έφτασε τις 56.742 για το 2022.

«Λόγω της πράσινης μετάβασης του νησιού, πλέον δεχόμαστε επισκέπτες από όλες τις χώρες της Ευρώπης- και όχι μόνο. Βρετανοί και Αυστραλοί είναι ήδη στο νησί από τον Μάρτιο. Η Χάλκη πλέον διαθέτει περίπου στις 650 κλίνες», σημειώνει.

Σύμη- Η πρώτη άφιξη των τουριστών στις 12 Μαρτίου

Με τριαντάφυλλα και αναμνηστικά, ο δήμος της Σύμης υποδέχθηκε στις 12 Μαρτίου το πρώτο γκρουπ Ινδών τουριστών που επισκέφτηκε το νησί τους, για τη νέα τουριστική σεζόν του 2023.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος Ρόδος 5-0, με το οποίο προωθούνται τουριστικά πακέτα σε αγορές καινούριες για τα νησιά μας, όπως Ινδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Λατινική Αμερική, ήδη έχουν γίνει περίπου 1200 κρατήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Σύμης Νικήτας Γρύλλης.

Όπως λένε οι κάτοικοι του νησιού, με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε φέτος η τουριστική περίοδο στη Σύμη, καθώς το νησί δέχεται καθημερινά πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών. «Υπολογίζεται πως υποδέχεται 2.000 με 2.500 ημερήσιους επισκέπτες με τα ως τώρα στοιχεία.

Οι τουρίστες έρχονται από τη Ρόδο και έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα του νησιού, την ιερά Μονή του Πανορμίτη και να τονώσουν και την αγορά», εξηγεί ο κ. Γρύλλης.

Οι κρατήσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία και αυξήθηκαν σημαντικά οι χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον. «Έχουμε τουρίστες από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μονακό, Ολλανδία, Ινδίες, Μεξικό και με μια τάση αύξησης των επισκεπτών και από τις σκανδιναβικές χώρες», διευκρινίζει.

Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς συντελεστές της Σύμης είναι το “yachting”. Το σχετικά νέο είδος θαλάσσιου τουρισμού κατατάσσει το νησί στην πρώτη θέση σε κατάπλου πολυτελών θαλαμηγών και σκαφών, καθώς ο αριθμός αυτών που καταπλέουν ξεπερνούν τις 17.000-18.000.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρύλλης, η προέλευση του “yachting” με προορισμό τη Σύμη είναι: Τουρκία, γαλλική Ριβιέρα (Μόντε Κάρλο, Κάννες, Σαν Τροπέ), Ακαπούλκο (Μεξικό), Μύκονος (Ελλάδα), Σεν Μόριτς (Ελβετία), Ίμπιζα και Μαρμπέγια (Ισπανία), Κάπρι (Ιταλία) και Μαρακές (Μαρόκο).

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου