Π. Δρακόπουλος: 6 πρώτες παρατηρήσεις απ’ την κάλπη της Κυριακής

Π. Δρακόπουλος: 6 πρώτες παρατηρήσεις  απ’ την κάλπη της Κυριακής

Π. Δρακόπουλος: 6 πρώτες παρατηρήσεις απ’ την κάλπη της Κυριακής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 931 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Πάνος Δρακόπουλος
panosdrak@yahoo.gr

 

6 πρώτες παρατηρήσεις από τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών:

Πρώτη, κατά κράτος, η αποχή. (Προφανείς αιτίες: Αδυναμία μετακίνησης – απροκάλυπτη ιδιωτεία κι αδιαφορία – απαξίωση πολιτικού συστήματος).


2. Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με τους όρους του 2015: οι ψηφοφόροι άφησαν πίσω τους πόλους αναφοράς του δημοψηφίσματος. Το εκλογικό σώμα χθες βροντοφώναξε σε όλο το πολιτικό φάσμα: «είμαστε στο 2023!». Με μία διαφορά ωστόσο. Οι επιλογές της πλειοψηφίας ξανασυναντούν κι αναδεικνύουν τα κόμματα που μας οδήγησαν στην κρίση του 2009: τη νικήτρια ΝΔ και το ανεβασμένο ΠΑΣΟΚ. Με την ψευδή, κατά τη γνώμη μου, πεποίθηση πως αυτά τα κόμματα άλλαξαν – σοβαρεύτηκαν, ωρίμασαν σε σχέση με τον παλαιό εαυτό τους (δείτε λχ πώς αντιμετωπίζει η ΝΔ τον παλαιό της αρχηγό και πρώην πρωθυπουργό, της περιόδου 2004-2009, Κώστα Καραμανλή).


3. Σαρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρνητική προεκλογική του καμπάνια σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική του στάση έναντι των ψηφοφόρων της Χ.Α και την σε πολλά σημεία άνευρη αντιπολίτευση που άσκησε τα τελευταία 4 χρόνια, δεν έπεισε και δεν ενέπνευσε. Ούτε η παπανδρεϊκή χροιά που ανεβαίνει σιγά σιγά στα χαρακτηριστικά του αρχηγού του κατάφερε να συσπειρώσει την παλαιά και τρέχουσα δεξαμενή ψηφοφόρων του πολιτικού κέντρου.


4. Σαρωτική επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ: ό,τι φόβο έσπειρε προεκλογικά, φύτρωσε προχθές στην κάλπη. (Όταν θα προκύψουν οι αντίστοιχες «Δήμητρες» στις ευρωπαϊκές οικονομίες και θ’ ακούμε από στελέχη της μελλοντικής ΝΔ ότι ένα τέτοιο σύστημα θα συνιστά κίνηση του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού μας, θα έχει ξεχαστεί η πρόσφατη προεκλογική της δαιμονοποίηση).


5. Ο πολιτικός κυνισμός θριάμβευσε: ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, Κ. Καραμανλής επανεκλέγεται πανηγυρικά στον Νομό Σερρών.


Και:
6. Η απλή αναλογική, φαίνεται, πως, μετά τα προχθεσινά αποτελέσματα, δεν αποκτά ερείσματα στην πολιτική μας κουλτούρα. Με τους ελεγκτικούς θεσμούς, στην κατάσταση που βρίσκονται, η πλειοψηφία έδωσε αναβαθμισμένη ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και συνάμα καταπόντισε την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (πρώτη φορά στη μακρά ιστορία της Μεταπολίτευσης το πρώτο κόμμα έλαβε διπλάσιο ποσοστό ψήφων σε σχέση με το δεύτερο) παρά τη σωρεία σοβαρών σκανδάλων, όπως οι υποκλοπές.


Είναι ξεκάθαρο πως ξεχνάμε το εξής απλό: η αλαζονεία δεν είναι δεξιό ή αριστερό «φρούτο» – είναι ανθρώπινο συστατικό: σύμφυτο με την απουσία λογοδοσίας και θεσμικού ελέγχου.

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)