Διαδραστική ξενάγηση στην έκθεση ΜΝΗ/ΕΜΟΣ/SYNON Ιππότες της Ρόδου

Διαδραστική ξενάγηση στην έκθεση ΜΝΗ/ΕΜΟΣ/SYNON Ιππότες της Ρόδου

Διαδραστική ξενάγηση στην έκθεση ΜΝΗ/ΕΜΟΣ/SYNON Ιππότες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1419 ΦΟΡΕΣ

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου μια διαδραστική ξενάγηση στην περιοδική ιστορική έκθεση με τίτλο: "ΜΝΗ/ΕΜΟΣ/SΥΝΟΝ, Ιππότες της Ρόδου 1309-1522 εν οίκω και εν δήμω", που φιλοξενείται στον όροφο του Καταλύματος της Γλώσσας της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Άννα Μαρία Κάσδαγλη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Δωδεκανήσου.


Η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή τα 500 χρόνια από την παράδοση της Ρόδου στον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν Α’ και την αποχώρηση των Ιωαννιτών Ιπποτών, που εγκατέλειψαν τη Δωδεκάνησο μετά από 216 χρόνια κυριαρχίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ΕΦΑ Δωδεκανήσου για πρώτη φορά παρουσιάζει στο κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου τους ίδιους τους Ιππότες της Ρόδου, ως Τάγμα και ως άτομα.

Η έκθεση παραμερίζει το ρομαντικό πέπλο που καλύπτει τους Ιππότες της Ρόδου (1309-1522). Βοηθά τον επισκέπτη να καταλάβει ποιοι ήταν, γιατί ήρθαν στη Ρόδο, τη δράση τους και τους στόχους τους. Η μεγάλη αίθουσα του Καταλύματος φιλοξενεί τη δημόσια όψη του Τάγματος των Ιωαννιτών, αντιπαραβάλλοντας τη θεωρία και την πράξη, ενώ στις δύο μικρότερες αίθουσες παρουσιάζεται ο προσωπικός βίος των Ιπποτών.

Με τη βοήθεια του πληρέστατου εποπτικού υλικού και τη γλαφυρή διήγηση της Δρ. Α.Μ. Κάσδαγλη, οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις για τα «εν δήμω» και τα «εν οίκω» των Ιωαννιτών ιπποτών από την ίδρυση του Τάγματος μέχρι και την αποχώρησή του από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα το 1522: την οργάνωση και διάρθρωση του Τάγματος, τον πολυεθνικό του χαρακτήρα, τη διοίκηση των ιπποτών στα Δωδεκάνησα, την οικονομική διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων σε Ανατολή και Δύση, όπως και για πληροφορίες σχετικά με τον ιδιωτικό βίο των ιπποτών, που αποτυπώνουν τη δράση του ατόμου πίσω από τον τίτλο του ιππότη.

Την ξενάγηση διάνθισαν γεγονότα που εν είδει αφήγησης αποκαλύπτουν γλαφυρά τις σχέσεις του Τάγματος με τη Δύση και τις πολιτικές οντότητες της εποχής, τον τρόπο που επωφελήθηκε από τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες για να εδραιώσει και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του, την πειρατική δράση στον χώρο της Μεσογείου και πολλά άλλα.

 


Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά την ΕΦΑ Δωδεκανήσου για τη φιλοξενία στο χώρο της έκθεσης, την άοκνη Δρ. Άννα Μαρία Κάσδαγλη που επί δύο και πλέον ώρες «ζωντάνεψε» για τους συμμετέχοντες ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού, όπως επίσης τα μέλη του Συλλόγου και τους λοιπούς συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πλαισίωσαν αυτή τη δράση με τη συμμετοχή τους αλλά και το ενδιαφέρον πολλών εξ’ αυτών να συνδράμουν τη γενικότερη προσπάθειά μας με την εγγραφή τους ως μέλη του Συλλόγου.

 


Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο κάθε Τρίτη και Κυριακή 9:00 – 17:00. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΦΑ Δωδεκανήσου: https://efadod.gr/mnemosynon/.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Νεκταρία Δασακλή

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας