Κυκλοφόρησε το λεξικό του ιδιώματος της Χάλκης

Κυκλοφόρησε το λεξικό  του ιδιώματος της Χάλκης

Κυκλοφόρησε το λεξικό του ιδιώματος της Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1648 ΦΟΡΕΣ

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τον δήμο της Χάλκης με χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ένωσης δήμων νοτίου Αιγαίου το Λεξικό του Ιδιώματος της Χάλκης (Δωδεκανήσου) του αείμνηστου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μιχάλη Ευσταθίου Σκανδαλίδη.

Το Λεξικό αυτό είναι το τέταρτο κατά σειρά που ο συγγραφέας έχει συγγράψει, ενώ τα τρία προηγούμενα είναι:
-το Λεξικό των Κωακών Ιδιωμάτων - Συμβολή στη συγκριτική μελέτη των γλωσσικών ιδιωμάτων της Κω, (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2005, και Βραβείο Μοσκόβη του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων έτους 2007), Αθήνα 2006,
-το Λεξικό του Ιδιώματος της Καλύμνου, εκδ. Αναγνωστηρίου Καλύμνου, Κάλυμνος 2013,
-το Λεξικό του Ιδιώματος της Νισύρου, εκδ. Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, Αθήνα 2015.

Η υπόλοιπη εργογραφία του είναι επίσης σημαντική, τόσο για την Δωδεκάνησο όσο και για την νεότερη ελληνική γραμματεία:
-Η Χάλκη της Δωδεκανήσου, Ηθογραφία-Κοινωνιογραφία, Αθήνα 1965.
-Το Τοπωνυμικό της Χάλκης Δωδεκανήσου, εκδ. Σ.Γ.Τ.Δ., (Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Μοσκόβη 1983), Αθήνα 1982.
-Ο Νησιωτικός Μικρόκοσμος του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους. Νησίδες, Νησίδια (Βραχονησίδες), Βράχοι. Γεωγραφική, Ιστορική και Ονοματολογική προσέγγιση (42 χάρτες εκτός κειμένου), εκδ. ΑΙΧΜΗ, Αθήνα 1994.
-Δωδεκανησιακή Μικρονησία. Αιγαίου Αινίγματα - Island groups of the Dodecanese. Enigmas of the Aegean, (δίγλωσσο), εκδ. Υετούσα, Αθήνα 1997.
-Ονοματολογική ναυσιπλοΐα στο Ελληνικό Αιγαίο - Ο νησιωτικός μικρόκοσμος και μεγάκοσμος του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, εκδ. Υπουργείου Αιγαίου-εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2001.
-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της νήσου Κω, εκδ. των δήμων Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών, Κως 2002.
-Λεξικό των Ονομάτων της Ελληνικής Μυθολογίας, Εγκυκλ.-Ετυμολογικό, εκδ. Βερέττα, Ρόδος 2012.
-Αιγαιοπελαγίτικα Γλωσσοϊστορικά Μελετήματα, εκδ. Βερέττα, Ρόδος 2013.

To Λεξικό του Ιδιώματος της Χάλκης (Δωδεκανήσου) εκδόθηκε στην ΑΛΦΑΒΗΤΟ Α.Ε.Β.Ε., Αθήνα, και αποτελείται από 684 σελίδες.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος απεβίωσε στις 4.1.2017, προλογίζοντας το Λεξικό του, αναφέρει μεταξύ των άλλων:
Όλες οι πνευματικές επαφές με το νησί, οι εκδόσεις του Λεξικού των Κωακών ιδιωμάτων (2006), του Λεξικού του ιδιώματος της Καλύμνου (2013) και του Λεξικού του ιδιώματος της Νισύρου (2015) του γράφοντος αφενός, η επαφή με τους κατοίκους του νησιού, περισσότερο από μισό αιώνα, και η καταγωγή της συζύγου μου Αρχόντας, το γένος Ευαγγέλου Ηρακλείδη αφετέρου, με βοήθησαν και για τη σύνταξη του «Λεξικού του ιδιώματος της Χάλκης», ενός λεξικού, που, καθώς θέλω να πιστεύω, θα ταξιδεύει διαχρονικά στα ενδιαφέροντα του αναγνώστη, του χρήστη, του ερευνητή, του κάθε συμπατριώτη, μεταφέροντας τη σκυτάλη της γλωσσικής παράδοσης του νησιού από χέρι σε χέρι, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά τη ντοπιολαλιά, που καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό την πολιτισμική και πολιτιστική συνέχεια της ταυτότητας και της αυτογνωσίας μιας τοπικής κοινωνίας, η οποία πρέπει να γνωρίζει για να υπάρχει.


Ο δήμαρχος της Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης, στον πρόλογο του βιβλίου υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων:
Στο παρόν Λεξικό γίνεται μια προσπάθεια εισαγωγής του αναγνώστη σε ένα γλωσσικό ταξίδι πολιτισμού στο νησί της Χάλκης. Μέσα από τις σελίδες του θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή αναδρομή στο παρελθόν και μια γνωριμία με την παράδοση και τη σύγχρονη ζωή του συγκεκριμένου τόπου.


Το γλωσσικό αυτό ταξίδι που ξεδιπλώνεται αφορά το Χαλκήτικο ιδίωμα και προσπαθεί να φέρει πίσω στην μνήμη μας λέξεις και φράσεις που έχουν ίσως ξεχαστεί με το πέρασμα των χρόνων.
Ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με λέξεις και έννοιες που πιθανόν δεν γνωρίζει και τις ακούει έκπληκτος για πρώτη φορά.


Όπως κάθε τόπος, έτσι και η Χάλκη έχει τον πολιτισμό και την διάλεκτό της που την διακρίνουν και της προσδίδουν το τοπικό προφίλ της.
Έτσι, λοιπόν, ο δήμος της Χάλκης με ιδιαίτερη χαρά και τιμή προχώρησε στην έκδοση του τελευταίου εν ζωή πονήματος του ακάματου εργάτη του πνεύματος, εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Μιχάλη Ε. Σκανδαλίδη με τον τίτλο «Λεξικό του Ιδιώματος της Χάλκης (Δωδεκανήσου)».


Από την οικογένεια του αείμνηστου Μιχάλη Ε. Σκανδαλίδη εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στους πληροφορητές του συγγραφέα, που με την πολύτιμη συμβολή τους, του επέτρεψαν να αποτυπώσει ορθά το ιδίωμα της Χάλκης: Λιλίτσα Ηρακλείδη-Χαντζιάρα, Χούβερ Ηρακλείδη, Ελένη (Ελέγκω) Παναγή, Αντ. Φραγκάκη και Αντιγόνη Μπρούσαλη. Επίσης, στον δικηγόρο και συγγραφέα, πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου Μανόλη Μακρή.


Τέλος, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στον δήμο της Χάλκης και ιδιαιτέρως στον δήμαρχό της Άγγελο Φραγκάκη, που υιοθέτησαν την έκδοση του παρόντος Λεξικού, καθώς επίσης και στην Περιφερειακή Ένωση δήμων Νοτίου Αιγαίου και τον πρόεδρό της, δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Β. Καμπουράκη για την χρηματοδότηση της έκδοσης.
Το Λεξικό θα διατίθεται από το δήμο της Χάλκης.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου