Το Διεθνές Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στο Παρίσι

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στο Παρίσι

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στο Παρίσι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1498 ΦΟΡΕΣ

Ρόδος, το νησί του Θεού Ήλιου στην πόλη του Φωτός για 2 μήνες, από τις 7 Ιουλίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2023

Με επιτυχία στέφθηκε η έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στο Παρίσι ενισχύοντας την Ελληνογαλλική συνεργασία και τη διεθνή προώθηση της Ρόδου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την πολυθεματική καλλιτεχνική εκδήλωση «Παρίσι-Ρόδος: Από τη μία όχθη στην άλλη». Την σημαντική αυτή πρωτοβουλία αγκάλιασαν στηρίζοντάς την η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου.

Το εναρκτήριο τριήμερο εκδηλώσεων, 7 με 9 Ιουλίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κύριος Χρήστος Μπάρδος και η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κυρία Αλίκη Μοσχή.

Σε λόγο που απηύθυναν στην ημερίδα στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, τόνισαν την ευδόκιμη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, των κοινών δράσεων που αφορούν στον πολιτισμό καθώς και τη δυναμική παρουσία της Γαλλίας στη Ρόδο με επίκεντρο το Κατάλυμα της Γαλλίας αλλά και τις σημαντικές εκδηλώσεις που ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της Ρόδου στη γαλλική πρωτεύουσα όπως ή μεγάλη έκθεση στο Λούβρο το 2014.

Στις 7 Ιουλίου αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κύριο Χρήστο Μπάρδο, την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο κυρία Αλίκη Μοσχή, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας κυρίους Σάββα Καρατζιά και Χρύσανθο Αντωνίου, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στη γαλλική Γερουσία από τον γερουσιαστή κυρίου Olivier Cadic ο οποίος τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή .

Συζητήσαν για θέματα πολιτισμού που αφορούν στην ενδυνάμωση και στη συνέχεια αυτής της συνεργασίας.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ στο Παρίσι συνεχίζονται μέχρι και τις 30 Αυγούστου με την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας «Συρροές/Confluences», ένας ποιητικός περίπατος της Ρόδου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Γαλλική Χορωδία Δωματίου Mikrokosmos πρόσφερε μία μοναδική εμπειρία στο κοινό με έναν μουσικό περίπατο το Σάββατο 8 Ιουλίου στο Parc Floral de Paris (75012) και μία καθηλωτική συναυλία στις 9 Ιουλίου σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του Παρισιού, την εκκλησία Saint-Eustache.

Πλήθος κόσμου, απόλαυσε ένα ταξίδι στην καρδιά του ήχου και της κίνησης, που πρότειναν οι ταλαντούχοι χορωδοί του Μικρόκοσμου.

Το ρεπερτόριο της συναυλίας "Le Jour m'étonne /Το ξάφνιασμα της μέρας" περιελάβανε έργα απ’ όλο τον κόσμο. “Villarosa Sarialdi” του Thomas Jennefelt, «ο κύκλος της συγκομιδής» του Veljo Tormis ή το “Stabat Mater” του Manuel Ruiz del Corral κ.ά., σε ένα τολμηρό ταξίδι και όλα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Loïc Pierre, ιδρυτή και μουσικού διευθυντή της χορωδίας.

Η προβολή της Ρόδου συνεχίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, σε ένα από τα σημαντικότερα πάρκα του Παρισιού. Το Parc Floral de Paris (75012), άνοιξε τις πόρτες του δίνοντας την δυνατότητα σε περισσότερο από 1.200 επισκέπτες /ημερησίως να απολαύσουν την έκθεση φωτογραφίας της Peggy Herbeau και του Christophe Fillieule.

Η έκθεση «Συρροές/ Confluence(s)» είναι ένας ποιητικός περίπατος της Ρόδου, μια μαρτυρία από τα ίχνη της ιστορίας σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του νησιού. Οι δύο φωτογράφοι έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής “Residency program Ευρωπαϊκή Πολυφωνία” κατά τη διάρκεια της τέταρτης έκδοσης τον Οκτώβριο του 2022.

Εκτός από τις ζωντανές παραστάσεις και την έκθεση φωτογραφίας, την Παρασκευή 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Σπίτι (75016) ημερίδα πάνω στην ιστορία της Ρόδου και τα Δωδεκάνησα με τίτλο «Ρόδος, πόλη των τεχνών» που παρουσίασε ο κ. Franck Prêteux, λέκτορας ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ακολούθησαν δύο προβολές, της ταινίας μικρού μήκους «Πάθος/Passion» και του ντοκιμαντέρ «Ρόδος, σταυροδρόμι Πολιτισμών/ Rhodes, au carrefour des civilisations» που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το 2021.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ
Ο πρωτότυπος και πολυδιάστατος καλλιτεχνικός θεσμός δημιουργήθηκε το 2019 με την συνεργασία του Γαλλικού Οργανισμού Arts Spontanés και της Ars Artis που έχει την έδρα της στη Ρόδο.

Για δεκαπέντε συνεχόμενες ημέρες, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι μουσικής και τέχνης.

Στο φεστιβάλ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να λάβει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής στις οποίες συμμετέχουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.

Είναι ένας καινούργιος τρόπος γνωριμίας μέσα από την τέχνη που εξοικειώνει το κοινό με την κλασική μουσική.

Ένας από τους κυριότερους στόχους του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της Ρόδου ως εξέχουσας καλλιτεχνικής πρωτεύουσας και η εδραίωση της σαν έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού διεθνώς. Επίσης, κύριο μέλημα του φεστιβάλ αποτελεί η ανάπτυξη και η προώθηση της μουσικής στους νέους.

Καλλιτεχνική διεύθυνση:
Σάββας Καραντζιάς, πρόεδρος οργανισμού Ars Artis, (Greece-Rhodes)
Χρύσανθος Αντωνίου, πρόεδρος Γαλλικού οργανισμού Arts Spontanés (France-Paris)

Tο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία στο Παρίσι είναι μια συν-διοργάνωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου και του Οργανισμού Arts Spontanés.

Με τη στήριξη του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ).

Την έκθεση φωτογραφίας και το μουσικό περίπατο στηρίζουν τα Φεστιβάλ του Parc Floral de Paris.

Eυχαριστoύμε θερμά την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι για την ευγενική φιλοξενία στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.festivaleuropeanpolyphony.com

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας