Συνεχίστηκαν οι πτήσεις επαναπατρισμού χιλιάδων τουριστών

Συνεχίστηκαν οι πτήσεις επαναπατρισμού χιλιάδων τουριστών

Συνεχίστηκαν οι πτήσεις επαναπατρισμού χιλιάδων τουριστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1032 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίστηκαν και χτες στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» οι πτήσεις επαναπατρισμού χιλιάδων τουριστών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους κυρίως στην περιοχή της νότιας Ρόδου λόγω της φωτιάς, και αρχικά φιλοξενήθηκαν σε πρόχειρες δομές που δημιουργήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού.

Πρόκειται κυρίως για Άγγλους και Γερμανούς τουρίστες που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό των επισκεπτών μας, αλλά και τουρίστες διάφορων άλλων εθνικοτήτων. Οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τα προξενεία διάφορων χωρών συμβάλλουν στο να γίνεται ομαλά η επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις πατρίδες τους.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό ήρθε στη Ρόδο και η πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στην Κρήτη Αριστέα Χουρδάκη ώστε ν’ ασχοληθεί με τον επαναπατρισμό των Βρετανών τουριστών από το νησί μας.
Πραγματοποιούνται συνεχώς πτήσεις μέχρι να φύγει και ο τελευταίος τουρίστας που επιθυμεί να εγκαταλείψει τη Ρόδο, ενώ κάποιες εταιρείες προσφέρουν διάφορες επιλογές στους πελάτες τους σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια επιστροφής.

Χρήστος Μιχαλάκης: Κάθε λεπτό η κατάσταση αλλάζει
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Χρήστος Μιχαλάκης, μεγάλος αριθμός τουριστών έχει φύγει από την Κυριακή. Όμως υπάρχουν και κάποιοι που μπήκαν στα αεροπλάνα για να έρθουν Ρόδο αλλά δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τις 30 του μήνα η Jet 2 δε θα φέρνει τουρίστες ενώ και η EasyJet θα σταματήσει μέχρι τις 29 του μήνα και πιθανόν και η TUI.


Πάντως, σταδιακά μεταφέρονται τουρίστες πίσω στα ξενοδοχεία τους στη Λίνδο και τους Πεύκους από τα οποία έφυγαν λόγω της φωτιάς ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι ανοιχτά αλλά οι πελάτες τους προτιμούν να φύγουν πίσω στις χώρες τους. Μάλιστα, κάποιοι απ’ αυτούς που φεύγουν πάνε στην Τουρκία, είτε για διακοπές είτε για να φύγουν από εκεί για τις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το 80% των τουριστών θα έφευγε χτες από τις δομές είτε για να επαναπατριστεί είτε για να επιστρέψει στα ξενοδοχεία του, ενώ μένει και να διευθετηθεί και το θέμα με τις αποσκευές των ανθρώπων αυτών που έμειναν πίσω στα ξενοδοχεία αυτά και δε θα επιστρέψουν.


Μπορεί, όπως είπε, το πρόβλημα να αποσυμπιέζεται σιγά-σιγά αλλά η Ρόδος δε θα είναι η ίδια πλέον. Καθώς δεν έγιναν ζημιές μόνο σε ένα ξενοδοχείο που μπορούν να αποκατασταθούν, αλλά πρόκειται για καταστροφές σε όλο το νησί και πρέπει να δούμε άμεσα τις επιπτώσεις αλλά και την αποκατάσταση.

Οδηγίες από την ολλανδική κυβέρνηση
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς τους Ολλανδούς πολίτες που βρίσκονται στη Ρόδο ζητώντας τους να εγκαταλείψουν το νησί και κάνοντας λόγο για λήψη έκτακτων μέτρων, καθώς έχει βάλει τον προορισμό μας σε κατάσταση «ξαφνικής καταστροφής».

Επίσης, κάποιοι τουρ οπερέιτορς κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, εξυπηρετούν όλους τους πελάτες που θέλουν να αναχωρήσουν από το νησί μας ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον κάποια πρακτορεία προχωρούν στην κατάρτιση προγραμμάτων διακοπών χωρίς να περιλαμβάνουν σε αυτά ξενοδοχεία της νότιας Ρόδου.

Άμεση προτεραιότητα η ασφαλής μεταφορά των τουριστών
Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για τη διαχείριση της κρίσης στον κλάδο του τουρισμού, ως απόρροια της φωτιάς στη Ρόδο.

Ήδη η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη, βρέθηκαν την Κυριακή στη Ρόδο, προκειμένου να συνδράμουν στη διαχείριση της κατάστασης. Η κυρία Κεφαλογιάννη έχει ξεκινήσει κύκλο συνεντεύξεων με τα διεθνή μέσα και ειδικά με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες έλαβε χώρα μια γιγαντιαία εκκένωση 19.000 ατόμων, με απόλυτη επιτυχία, κάτι που αναγνωρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η κυρία Κεφαλογιάννη εξακολουθεί να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων με διεθνή μέσα, προκειμένου να δώσει μία σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Αυτή τη στιγμή άμεση προτεραιότητα είναι η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών στις πατρίδες τους, ενώ ήδη μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων στέλνουν αεροπλάνα με κενές θέσεις προκειμένου να παραλάβουν τους ξένους επισκέπτες.

Στο ερώτημα εάν η παρούσα κρίση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του ελληνικού τουρισμού εφέτος, φορείς απαντούν ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί "Mega Κρίσεις", με επιτυχία, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της πανδημίας. Αυτό που προέχει είναι να διαφυλαχθεί αυτό που κέρδισε η Ελλάδα από την πανδημία, που δεν είναι άλλο από το να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο πλέον αποτελεί το πρώτο κριτήριο επιλογής στο να ταξιδέψει και να επισκεφθεί κάποιος έναν τουριστικό προορισμό.

Η TUI και η EasyJet Holidays ανέστειλαν μέχρι την Τρίτη τις πτήσεις τους προς τη Ρόδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Jet2 ανέστειλε όλες τις πτήσεις και τις διακοπές στη Ρόδο για μία εβδομάδα έως τις 30 Ιουλίου, αφού αρχικά ακύρωσε πέντε πτήσεις την Κυριακή και χρησιμοποίησε το αεροσκάφος για τον επαναπατρισμό τουριστών της.

Η TUI
Σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με την TUI στη Ρόδο την Τετάρτη, προσφέρεται η επιλογή να αλλάξουν προορισμό χωρίς καμιά χρέωση.

Η TUI ανακοίνωσε επίσης ότι με προγραμματισμένες πτήσεις οργανώνεται η επιστροφή των πελατών της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Ρόδο 40.000 πελάτες του τουρ οπερέιτορ και από αυτούς οι 7.800 μεταφέρθηκαν σε άλλα καταλύματα και ξενοδοχεία, λόγω της εκκένωσης, που πραγματοποιήθηκε από τις Αρχές.

Η Tui UK & Ireland συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στη Ρόδο με αντιπροσώπους της στα σημεία εκκένωσης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις πυρκαγιές στη Ρόδο που οδήγησαν στην εκκένωση ορισμένων ξενοδοχείων στα νότια του νησιού. «Κατανοούμε πόσο οδυνηρό και δύσκολο είναι για τους πελάτες που έχουν αναγκασθεί να φύγουν από το ξενοδοχείο τους και ζητάμε να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αρχών που διαχειρίζονται τις μετακινήσεις τουριστών στις πληγείσες περιοχές.

«Οι άνθρωποί μας στα θέρετρα της Ρόδου κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους πελάτες, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές. Η ασφάλεια και η ευημερία των πελατών και των συνεργατών μας παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας». Η EasyJet holidays, όπως ανακοίνωσε, εργάζεται επί του παρόντος για να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των τοπικών Αρχών και βρίσκεται σε επαφή με πελάτες στο θέρετρο για να τους υποστηρίξει.

«Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να κανονίσουμε μεταφορές, να διαχειριστούμε τις πτήσεις των πελατών μας και να επιστρέψουμε πελάτες στα ξενοδοχεία όταν είναι ασφαλές να το πράξουμε, δήλωσε εκπρόσωπός της. "Δυστυχώς", τόνισε, "χρειάστηκε να ακυρώσουμε πακέτα διακοπών όσων αναχωρούν μέχρι και την Τρίτη και επικοινωνήσαμε προληπτικά με πελάτες που επηρεάστηκαν. Επικοινωνούμε επίσης με πελάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Ρόδο έως τις 29 Ιουλίου για να συζητήσουμε τις επιλογές τους».

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO), όπως και η Ένωση Τουριστικών Γραφείων της Βρετανίας (ΑΒΤΑ) συμβουλεύουν τους παραθεριστές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών Αρχών και της ταξιδιωτικής τους εταιρείας.

7.000 τουρίστες επαναπατρίζονται σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών
Έως και 10.000 Βρετανοί τουρίστες εκτιμά πως υπάρχουν στο νησί της Ρόδου ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ. Ο ίδιος έκανε την παραπάνω δήλωση καθώς η ταξιδιωτική εταιρεία Tui ανέφερε ότι έφερε πίσω ορισμένους Βρετανούς τουρίστες από τη Ρόδο με «τρεις αποκλειστικές πτήσεις».

Χτες αναμενόταν να προσγειωθούν στο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» περισσότερες πτήσεις επαναπατρισμού προς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο προσπαθειών να απομακρυνθούν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι Βρετανοί. Ο κ. Μίτσελ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη έφυγαν άδεια για να επαναπατρίσουν Βρετανούς τουρίστες.

Διαβάστε ακόμη

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία