Ιω. Βογιατζής: Κάλεσμα προς τους ξενοδόχους Ρόδου

Ιω. Βογιατζής: Κάλεσμα προς τους ξενοδόχους Ρόδου

Ιω. Βογιατζής: Κάλεσμα προς τους ξενοδόχους Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4823 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Ιωάννης Βογιατζής
MSc, PhD Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

 

Μέσα από τη στάχτη και τα αποκαΐδια της ήδη αποστεωμένης «Τσαμπικούλας» οι ξενοδόχοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους ουσιαστική δράση.

Αξιότιμοι ξενοδόχοι της Ρόδου η επιχειρηματική σας δραστηριότητα δε σταματά στα όρια των ξενοδοχειακών σας μονάδων αλλά έχει βαρύ αντίκτυπο σε όλο το νησί και επιβαρύνει τους φυσικούς πόρους και τις πενιχρές υποδομές του.

Προτείνεται λοιπόν, όσοι από σας το επιθυμείτε και αγαπάτε τη Ρόδο, να δημιουργήσετε ένα ανταποδοτικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτείται ετησίως από το 5% των ακαθάριστων κερδών σας.

Το ταμείο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ομάδας των ξενοδόχων που θα συνεισφέρουν σε αυτό ενώ μια ομάδα που θα απαρτίζεται από άτομα των πάσης φύσεως πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων/συλλόγων θα παραλαμβάνουν τις προτάσεις προς χρηματοδότηση από τις εθελοντικές ομάδες/συλλόγους και θα τις καταθέτουν στην ομάδα των ξενοδόχων προς από κοινού αξιολόγηση και χρηματοδότηση.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και η διαφανής διαχείριση των χρημάτων του ταμείου.

Γιατί οι ξενοδόχοι; Γιατί για τους 8 μήνες που διαρκεί η τουριστική σεζόν στο νησί:

1. Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο τους υδάτινους πόρους με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

2. Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο το νησί με τις τεράστιες ποσότητες οργανικών αποβλήτων που παράγουν σε καθημερινή βάση.

3. Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο τις οδικές αρτηρίες με το πήγαινε-έλα των τουριστικών λεωφορείων, των ενοικιαζόμενων οχημάτων και των φορτηγών για τον ανεφοδιασμό τους και εν γένει τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Υπάρχουν και άλλα πολλά γιατί, άμεσα και έμμεσα. Απλώς ανέφερα μερικά βασικά.

Οι ξενοδόχοι προφανώς έχουν επιχειρηματικές δεξιότητες και ικανότητες με τις οποίες μπόρεσαν και μπορούν να οικοδομούν ξενοδοχειακές μονάδες και να πολλαπλασιάζουν την υλική περιουσία τους. Και είναι άξιοι συγχαρητηρίων αυτοί που μπορούν και το κάνουν με θεμιτά μέσα.

Αλλά προσοχή! Ο ξενοδοχειακές μονάδες παρόλο που είναι αναγκαίες, από μόνες τους δεν είναι ικανές να συντηρήσουν τον υλικό πλούτο των ξενοδόχων. Αυτό που τους κάνει πραγματικά πλούσιους και δίνει προστιθέμενη αξία στα ξενοδοχεία τους είναι τα κάλλη της «Τσαμπικούλας». Δεν είναι τα πουλ μπαρς, οι πισίνες των μονάδων, τα φρι ντριγκς, τα γκρικ νάιτς ή τα γρασίδια των κήπων τους.

Τα κάλλη της «Τσαμπικούλας» περιλαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά της, τη χλωρίδα και πανίδα της, τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της, τα μέρη εξαιρετικού φυσικού κάλλους, τις πανέμορφες παραλίες της (όσες έχουν απομείνει και δεν τις έχουν σφετεριστεί οι παρασιτικοί τυχοδιώκτες).

Και ναι, μέσα στα κάλλη της, όπως αποδείχθηκε, είναι και ο μόνιμος πληθυσμός της και κυρίως οι πιτσιρικάδες των έξυπνων κινητών και του διαδικτύου οι οποίοι εν μία νυκτί μεταμορφώθηκαν σε κομάντος και αλάνια που έπνιγαν φωτιές.

Ήδη το μπραντ νέιμ της Ρόδου, όπως το αποκαλούν πολλοί, έχει μουζωθεί από την κάπνα της φωτιάς και σε μερικά χρόνια από τώρα αν δε δράσουμε συλλογικά σκεπτόμενοι ένα βιώσιμο μέλλον, το μπραντ νέιμ απλά δεν θα υπάρχει και πολλά ξενοδοχεία θα καταντήσουν άδεια κουφάρια μπετοσίδερων, ρουμανιασμένων κήπων και χορταριασμένων πισινών.

Αξιότιμοι ξενοδόχοι της Ρόδου, λάβετε δράση και γίνετε επιτέλους, όσοι από εσάς το επιθυμείτε ανιδιοτελώς, μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Με έμπρακτο τρόπο και όχι με ευχολόγια.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου