Επιστολή των εργαζομένων της ΔΕΗ για τα όσα διαδραματίζονται με την εγκατάσταση των Η/Ζ στη Σορωνή

Επιστολή των εργαζομένων της ΔΕΗ για τα όσα διαδραματίζονται με την εγκατάσταση των Η/Ζ στη Σορωνή

Επιστολή των εργαζομένων της ΔΕΗ για τα όσα διαδραματίζονται με την εγκατάσταση των Η/Ζ στη Σορωνή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1817 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή σε κάθε αρμόδιο της ΔΕΗ, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σωματείο εργαζομένων ΖΕΥΣ του ΑΗΣ Σορωνής καλώντας κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε στον τοπικό τύπο μηνυτήρια αναφορά της διευθύντριας Κλάδου Α.Η.Σ Σορωνής Μπέρδη Τ. κατά αγνώστων σχετικά με δολιοφθορά σε σύστημα πυρόσβεσης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά στον Σταθμό για να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτροπαραγωγή ενόψει θέρους.

Δημιουργούνται μετά το παραπάνω δημοσίευμα εύλογα ερωτήματα:
1) Η πυρόσβεση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών βασίστηκε στη γνώμη ενός γεωπόνου; Πώς είναι δυνατόν ο Σταθμός να εγκατέστησε τις μηχανές χωρίς να προβλέψει το κόστος για επιπλέον πυρόσβεση σε εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με πεύκα;

Αντί για αυτό εγκαταστάθηκε σύστημα ποτίσματος με φθηνά υλικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να λειτουργούν σε ηλεκτρομηχανολογικούς χώρους.

Δόθηκαν υπέρογκα ποσά για την μεταφορά και ενοικίαση των Η/Ζ αλλά δεν προβλέφθηκε σύστημα πυρόσβεσης.

2) Γίνεται αναφορά στην μηνυτήρια αναφορά ότι έγινε δολιοφθορά. Ποιους εννοεί η διευθύντρια; Τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ που με την υποστελέχωση που υπάρχει δουλεύουν ασταμάτητα και έχουν φτάσει στα όρια τους; Θα έπρεπε να τους ευχαριστεί αντί να τους ρίχνει λάσπη.

Εκτός εάν υπάρχει υπόνοια ότι η δολιοφθορά έγινε από εξωτερικό παράγοντα γεγονός που ενισχύει τη θέση του σωματείου μας ότι ο Σταθμός είναι αφύλακτος και ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος δολιοφθοράς ενώ κινδυνεύει και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Στο σημείο αυτό,θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει τον σκοπό των σπασμωδικών και αλλοπρόσαλλων κινήσεων της διεύθυνσης του σταθμού, εγείροντας ένα θέμα μηδενικής πρακτικής αξίας και σημασίας.

Θα κάνουμε λοιπόν μία μικρή αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Σε συνέχεια πολλαπλών επιστολών και συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης λόγω των σοβαρών ελλείψεων και παραλήψεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, ανακοινώσαμε και μέσω του Τύπου, απεργιακά μέτρα, τα οποία ανεστάλησαν προσωρινά κατόπιν διαβεβαιώσεων και εγγυήσεων των ανωτέρω, για άμεση διεκπεραίωσή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε.

Κατά την εγκατάσταση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε χώρο εντός του εργοστασίου, το σωματείο μας εξέφρασε σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διεύθυνση, την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο πυρκαγιάς εφόσον τα ζεύγη τοποθετήθηκαν λανθασμένα, ακριβώς κάτω και δίπλα σε πεύκα που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.

Μεταξύ άλλων ζητήθηκαν από την διεύθυνση, η μελέτη εγκατάστασης και το πιστοποιητικό της πυροσβεστικής, αιτήματα στα οποία ουδείς ανταποκρίθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας.

Προφανώς η μεγάλη καταστροφή του νησιού μας από την πρόσφατη πυρκαγιά κινητοποίησε έστω και καθυστερημένα τα διευθυντικά στελέχη του σταθμού, στην κατεύθυνση όμως της αποποίησης ευθυνών αφού λόγω των ελλείψεων και παραλείψεών τους είναι καταφανέστατα εκτεθειμένοι.

Σε αυτό το κλίμα έγκειται η μηνυτήρια αναφορά περί δολιοφθοράς στο περιβόητο ποτιστικό σύστημα κήπου που θα συνδράμει υποτίθεται στην αποτροπή της πυρκαγιάς ενώ οι εξατμίσεις των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα δέντρα.

Έτσι πιθανή πυρκαγιά λόγω κακοτεχνιών και παραλείψεων, θα συγκαλυφθεί με τη μηνυτήρια αναφορά κάποιας υποτιθέμενης δολιοφθοράς ενός υποτιθέμενου ποτιστικού συστήματος...

3) Στο χώρο των Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών επιφορτισμένο με την επιτήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι το προσωπικό του εργολάβου. Οπότε από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου δεν αντελήφθη κανένας τίποτα ενώ θα έπρεπε να υπάρχει και προσωπικό ασφαλείας ειδικά για τη φύλαξη όχι μόνο των πλαστικών σωλήνων ποτίσματος αλλά και των εγκαταστάσεων του εργολάβου. Φανταστείτε να γινόταν δολιοφθορά για παράδειγμα στις δεξαμενές καυσίμου των Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και να έθεταν εκτός διάθεσης τις μηχανές κατά την περίοδο των πυρκαγιών που το κάθε Mw ήταν πολύτιμο.

Δεν συζητάμε και για τις υλικές ζημιές που μπορούν να προκληθούν στον εξοπλισμό.

Μετά τα παραπάνω απαιτούμε την ξεκάθαρη άποψη της διευθύντριας ότι το προσωπικό του ΑΗΣ δεν ευθύνεται για το περιστατικό και την πρέπουσα σοβαρότητα και αντιμετώπιση που πρέπει να υπάρχει σε θέματα ασφαλείας όπως είναι τα θέματα πυρόσβεσης.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν άποψη γεωπόνοι για θέματα πυρόσβεσης και η επιχείρηση να μην έχει προνοήσει για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου