Αγαπητός Ξάνθης: Στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει εκλεγεί ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σεϊμένης, εκπροσωπώντας τη Ρόδο

Αγαπητός Ξάνθης: Στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει εκλεγεί ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σεϊμένης, εκπροσωπώντας τη Ρόδο

Αγαπητός Ξάνθης: Στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει εκλεγεί ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σεϊμένης, εκπροσωπώντας τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2520 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρόσφατα εξέλεξε την πρυτανική αρχή με Πρύτανη τον καθηγητή κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου και τέσσερις Αντιπρυτάνεις. Ένας εξ’ αυτών είναι ο «δικός» μας κ.Ιωάννης Σεϊμένης, νυν Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Σύντομο βιογραφικό του κ.Ιωάννη Σεϊμένη.
Ο καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο του και το Διδακτορικό του. Βραβεύθηκε με το UNESCO Fellowship Award (1988) για τις διδακτορικές σπουδές του και συνέχισε την έρευνά του στην Πολωνία και την Ισπανία.

Διετέλεσε πολλές φορές επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Το διάστημα 2003-2006 είχε εκλεγεί Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης & Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Υπηρέτησε με σθένος πολλές θεσμικές θέσεις στην Διοίκησης τη Πανεπιστήμιου Αιγαίου, καθώς είναι και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Μεσογείου (PAM) τίμησε τον καθηγητή Ι. Σεϊμένη με το Βραβείο για το 2010 “Excellence in the Mediterranean”, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή του Μαρόκου, για τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του δραστηριότητες για τη συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών. Το υπουργείο Παιδείας προσκάλεσε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη να παρουσιάσει τη βράβευση αυτή στα πλαίσια του προγράμματος «Αριστεία» 2012, στον τομέα των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, και ιδιαίτερα κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σεϊμένης υπηρέτησε στην Πρεσβεία Χάγης. Ο Καθηγητής Ι. Σεϊμένης συνεργάζεται με την Δ1 Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών & Διεθνών Εξειδικευμένων Οργανισμών & Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Αφοπλισμού, από το 2000.

Έχει τοποθετηθεί στη θέση του γραμματέα της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων της Ελληνικής Δημοκρατίας (διυπουργικού οργάνου οκτώ υπουργείων και υπηρεσιών – Νόμος 2991/2002), από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών από το 2003 ως και σήμερα.

Έχει εκλεγεί ομόφωνα εννέα φορές ως Μέλος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας (Commission for the Settlement of Disputes Related to Confidentiality) του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW – Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2013), από τη Σύνοδο των 193 Κρατών-Μελών του Οργανισμού στη Χάγη. Τον Μάϊο του 2015 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2020.

Τον Αύγουστο του 2015, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ) στη Ρόδο. Τον Δεκέμβριο του 2022 τοποθετήθηκε εκ νέου Πρόεδρος & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.

Την 7η Νοεμβρίου 2018 εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέση που υπηρετεί και μέχρι και σήμερα.

Τον Ιανουάριο του 2021 επελέγη ως Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Ολοκλήρωσης (Center for Mediterranean Integration – CMI), το οποίο από την 1η Ιουλίου 2021 εντάχθηκε στο United Nations Office for Project Services (UNOPS) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είναι εγκατεστημένος στη Ρόδο, παντρεμένος με την κα. Γεωργία Βασιλάκη Δ/ντρία της Διοίκησης της Σχολής, καταγωγής από την Κάρπαθο και έχει τρία παιδιά.
► Το πολυνησιακό, «μοναδικό» Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τα 18 Τμήματα, 6 Σχολές σε 6 νησιά του Αιγαίου με πλήθος μεταπτυχιακών Τμημάτων και διδακτορικών ερευνών που ιδρύθηκε το 1984, φιλοδοξεί να εμπεδώσει και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στο ελληνικό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να αυξήσει την ελκυστικότητά του - μέσα σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης - επιδρώντας παράλληλα δυναμικότερα για την ενίσχυση της θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής συνοχής της ενδιαφέρουσας περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την επίτευξη του οράματός του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επενδύει στην ποιότητα της ακαδημαϊκής του συγκρότησης και στην υπευθυνότητα του Επιστημονικού και Διοικητικού του Προσωπικού και οικοδομεί στην παράδοση της καινοτομίας, της διεπιστημονικότητας και του κοινωνικού του ρόλου.

Στη Ρόδο, η Πανεπιστημιακή Μονάδα φιλοξενεί τρία (3) Τμήματα εντός της αναφερομένης Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Για τη Ρόδο το Πανεπιστήμιο αποτελεί φάρο γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας αλλά και σημείο αναφοράς για την εναλλακτικότητα δράσης σ΄ έναν Νομό που ασχολείται αποκλειστικά με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα ευρέως.

Η βούληση της Σχολής είναι η ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνία, η διερεύνηση του αναλόγου κτηριακού της αποθέματος και με τη οργανωμένη σύσταση φοιτητικής εστίας αλλά και η ουσιαστική ενσωμάτωση της υπάρχουσας Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής της Ρόδου σε μία τέταρτη πιθανή κατεύθυνσή της.

Στον όλο αυτό σχεδιασμό η κοινωνία της Ρόδου καταθέτει την αρωγή της αλλά και τα θερμά συγχαρητήρια της στον νεοεκλεγή αντιπρύτανη, κ.Ιωάννη Σεϊμένη.

Η Ρόδος δεν είναι μόνο η ναυαρχίδα του τουρισμού που αυτήν την περίοδο έχει πληγεί σκληρά από τον δαίμονα της πυρκαγιάς αλλά είναι και ένας τόπος με ανήσυχους δημότες, αλληλέγγυους όποτε χρειαστεί, ευλογημένους στη φιλοξενία και κυρίως ανοιχτούς και ανθεκτικούς στις γνώσεις και στο πατριωτικό συναίσθημα.

Σ’ όλα αυτά το Πανεπιστήμιο, η μονάδα της Ρόδου με όλο το στελεχιακό της δυναμικό, τα τροφοδοτεί γενναιόδωρα και τα καθιστά ζωτικά εφόδια για την πληρέστερη εκπαιδευτική αλλά και διεθνή εικόνα του Νομού Δωδεκανήσου αλλά και ολόκληρου του τόξου του Αιγαίου.

Το Πανεπιστήμιο για εμάς τους Ρόδιους είναι βαγόνι του ρυθμού της πόλης και τα στελέχη του Ιδρύματος, κομμάτια της μορφής του νησιού μας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου