Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις περιοχές που κάηκαν

Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις περιοχές που κάηκαν

Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις περιοχές που κάηκαν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1094 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο βρίσκεται ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε χτες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο κ. Γκουντούφας που θα βρίσκεται στη Ρόδο τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή θα αναλάβει μαζί με στελέχη και ειδικούς του υπουργείου να συντάξει τον οδικό χάρτη με τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά.

Θα είναι στην ουσία εκείνος ο οποίος θα συντονίσει τον σχεδιασμό που χρειάζεται ώστε να υλοποιηθούν έργα που θα αφορούν τη συγκράτηση των εδαφών και τη σύνταξη μελετών για τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά μέσα στα δάση.

Επίσης θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την αναδάσωση και το πότε και πώς αυτή θα ξεκινήσει στο νησί.

Σύμφωνα μάλιστα με εντολή του περιφερειάρχη μέχρι αύριο το πρωί το αργότερο θα πρέπει να έχει κλείσει ο σχεδιασμός γι’ αυτό τον οδικό χάρτη ώστε την Παρασκευή να γίνουν ανακοινώσεις από κοινού με τον κ. Γκουντούφα στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα βρίσκονται στη Ρόδο μηχανικοί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών μετά το αίτημα που κατέθεσε σχετικά η περιφέρεια για τη χρηματοδότηση έργων πέριξ του επαρχιακού οδικού δικτύου και πλησίον του οδοστρώματος καθώς και γύρω από τους οικισμούς, καθώς έχουν αποτυπωθεί τα πιθανά σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί πλημμύρα μετά από βροχή.

Το έργο τους συνδράμουν και μηχανικοί της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να αποφασιστεί ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στις περιοχές που κάηκαν.

Σημειώνεται ότι στη Ρόδο βρίσκεται και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη, προκειμένου να καταθέσει την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τα έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκαν εκεί μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά με απολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Οι πιστώσεις από την περιφέρεια
Με την ευκαιρία υπογραμμίζεται ότι η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας στην τελευταία της συνεδρίαση προχώρησε στην έγκριση εξειδίκευσης πιστώσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη Ρόδο, από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 18 Ιουλίου που έπληξε μεγάλο τμήμα των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Ρόδου.

Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 στο νησί της Ρόδου, και έχουν ως εξής:

- Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 150.000€ για την πληρωμή καυσίμων κίνησης (σε χωματουργικές εργασίες, εθελοντικές ομάδες, εργασίες καθαρισμού κ.ά.) για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Δωδ/σου.

- Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 30.000 € για την κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης των πυρόπληκτων λόγω της μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς του μηνός Ιουλίου 2023 η οποία έπληξε το νησί της Ρόδου.

-Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 100.000 € για την κάλυψη αναγκών προσωρινής σίτισης λόγω της μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς του μηνός Ιουλίου 2023 η οποία έπληξε το νησί της Ρόδου.

- Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 100.000 € για την έκτακτη μετακίνηση των πυρόπληκτων το βράδυ της εκκένωσης λόγω της μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς του μηνός Ιουλίου 2023 η οποία έπληξε το νησί της Ρόδου.

- Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 250.000 € για την προμήθεια εξοπλισμού (μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμός δασοπυρόσβεσης, είδη πρώτων βοηθειών) οι οποίοι επιχείρησαν στις πυρκαγιές του μηνός Ιουλίου 2023 στο νησί της Ρόδου, (χωματουργοί, εθελοντικές ομάδες κ.λπ.).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
- Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 700.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%. Για την άμεση αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς και λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που δημιουργήθηκε, απαιτήθηκε και η εκτέλεση άμεσων και επειγουσών εργασιών με τη χρήση μηχανημάτων έργου για τη συνδρομή στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά την κήρυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

- Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 79.145 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Για την άμεση και επείγουσα ανάγκη σίτισης των παραγωγικών και ελεύθερων ζώων της Νήσου Ρόδου, μετά τις καταστροφές που επέφερε η φωτιά.

Διυπουργική Σύσκεψη για το Ρόδος Pass
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε προχτές σύσκεψη με θέμα την πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υποβληθούν τα αιτήματα για τις δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την άνοιξη και το φθινόπωρο 2024, όσων διέκοψαν τις διακοπές τους λόγω των πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι της παροχής με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και να προχωρήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Οι τελικές ανακοινώσεις με όλες τις λεπτομέρειες του Ρόδος Pass, θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θάνος Πετραλιάς, υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος υφυπουργός Πολ. Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης, Έλενα Ράπτη υφυπουργός Τουρισμού, Εύη Δραμαλιώτη γ.γ. Συντονισμού, Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος ΞΕΕ, Κωνσταντίνος Ζήκος σύμβουλος υπουργού Τουρισμού.

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η περιφέρεια αναφέρει τα εξής:
«Σύσκεψη με αντικείμενο τη χάραξη οδικού χάρτη, παρεμβάσεων, ενεργειών και έργων για την επόμενη μέρα της Ρόδου, μετά την μεγάλη δασική πυρκαγιά που έπληξε το νησί και προκειμένου να μην χαθεί καθόλου χρόνος, πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στο μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δασολόγος, Βαγγέλης Γκουντούφας και ομάδα τεχνικών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, που ήρθαν ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Ρόδο, ενώ παρέστη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφέρειας, Νίκος Λυμπερόπουλος.

Στη συζήτηση αποσαφηνίστηκε ότι την αρμοδιότητα των παρεμβάσεων στις δασικές εκτάσεις που έκαψε η φωτιά, έχει η Δασική Υπηρεσία, με εποπτεύουσα αρχή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου πέρασε η εποπτεία, μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021.

Με αυτό ως δεδομένο, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ζήτησε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που δίνουν τα προβλεπόμενα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να υπάρξει η πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης, καλωσορίζοντας το κλιμάκιο, τόνισε:

«Είμαστε στη διάθεσή σας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου, το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Η εμπειρία από ανάλογα φαινόμενα έχει δείξει ότι η αξιοποίηση των προβλέψεων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, υλοποίηση όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ο στόχος όλων μας, είναι κοινός. Να ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»