Συνάντηση του δημάρχου Ρόδου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του δημάρχου Ρόδου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του δημάρχου Ρόδου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 774 ΦΟΡΕΣ

Η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στη Ρόδο και τους ανθρώπους της, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαβεβαίωσε χθες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφθηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, είπε αρχικά ο κ. Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και όλοι οι συνάδελφοι που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τη δοκιμασία που υπέστη η Ρόδος, είμαστε εδώ.

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε πραγματικά να συνδράμουμε και το συντομότερο να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές, που έσβησαν μετά από περίπου δέκα μέρες και κατέστρεψαν το νοτιοανατολικό τμήμα της Ρόδου. Όμως, είμαστε χαρούμενοι διότι η Ρόδος είναι σε καλά χέρια.


Ένας ικανός, δυναμικός, αποτελεσματικός περιφερειάρχης, ένας ικανός, δυναμικός και αποτελεσματικός δήμαρχος δουλεύουν όλοι μαζί, με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, φυσικά με την κεντρική κυβέρνηση, για να κλείσουν οι πληγές και πολύ σύντομα να επανέλθει η λειτουργία του νησιού σε κανονικές συνθήκες».


Στη συνέχεια ο υπουργός εξήρε την κοινωνία της Ρόδου λέγοντας: «Το καλοκαίρι προχωρά. Οι άνθρωποι που επέλεξαν αυτόν τον τόπο για να περάσουν τις διακοπές τους εδώ και δοκιμάστηκαν και έζησαν τρομακτικές εικόνες στο δεκαήμερο της πυρκαγιάς, έφυγαν με μία άλλη άποψη για τη Ρόδο, μία Ρόδο που έβγαλε μία ανθρώπινη πλευρά πολύ έντονη.

Αγκάλιασε, στήριξε, φιλοξένησε, άνοιξε τα σπίτια της και αυτό είναι μία μεγάλη διαφημιστική προσφορά για την Ελλάδα συνολικά. Σας συγχαίρουμε, λοιπόν. Και να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση συνολικά είναι δίπλα σας, διότι το οφείλουμε, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές κι εμείς δουλεύουμε σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου και φυσικά του ΕΛΓΑ…

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα διότι η Ρόδος δεν έχει μόνο τουρισμό, έχει και ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη και φυσικά είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αυτό θα κάνουμε».


Είπε, ακόμη, ότι θα στηρίξουν το νησί και σε επίπεδο υποδομών και, τις επόμενες ημέρες, θα βρεθεί στη Ρόδο ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, για τα θέματα αυτά ενώ, λίγες εβδομάδες αργότερα, θα έρθουν εδώ η Διοίκηση και τα στελέχη του ΕΛΓΟ- ΔΗμητρα για να δώσουν κατευθύνσεις «για το πως θα διαχειριστούν τη λαβωμένη γη κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι, έτσι ώστε, πολύ-πολύ σύντομα, να κλείσουν και οι τελευταίες πληγές χωρίς να χρειαστεί να εξαφανιστεί η όποια καλλιεργητική δραστηριότητα.


«Είμαστε εδώ και θα στηρίξουμε γιατί το επιθυμούμε. Άλλωστε, το οφείλουμε και σε μία κοινωνία η οποία έχει μάθει να λειτουργεί περήφανα και να απολαμβάνει το αποτέλεσμα και τους κόπους της δουλειάς της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Ο δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο κ. Καμπουράκης, καταρχάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχθές, στ’ Απόλλωνα, από εκεί που ξεκίνησε αυτή η μεγάλη καταστροφή, όπως είπε, συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τις ανάγκες τους αλλά κυρίως για να καταλάβουν τις δυνατότητες που έχει το κράτος.

Και συνέχισε ο δήμαρχος: «Έχουμε μία πλούσια πρωτογενή παραγωγή, και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα. Και ο κ. υπουργός και ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκαν να εξετάσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν στους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σ’ αυτή τη σύσκεψη, συζητήθηκαν ακόμη μέτρα για την άρδευση και την αντιπλημμυρική προστασία που πρέπει να λάβουν χώρα και τα οποία μπορεί να μην άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου αλλά με την αρωγή ανθρώπων οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πολύ καλύτεροι φίλοι της Ρόδου και θα κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό, θα βοηθήσουν λοιπόν και στην άρδευση και στα αντιπλημμυρικά και στα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε ανάγκη, όπως είναι η αγροτική οδοποιία.


«Υπάρχει η Βάρη, υπάρχει ο Καλαμώνας, υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες προκλήσεις. Είμαστε όλοι ενωμένοι, όλοι στη διάθεση του ροδιακού λαού για να του προσφέρουμε αυτά που οφείλουμε να του προσφέρουμε, ειδικά στην προεκλογική περίοδο όπου οι δεσμεύσεις μας θα πρέπει να γίνουν έργα και ό,τι υποσχόμαστε να ξέρει ο κόσμος ότι θα του αποδοθεί»», κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.

Ο κ. Λυκουρέντζος
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει ο κ. Αυγενάκης σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και «για ν’ ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είτε των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας, ο ΕΛΓΑ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση και τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Ρόδο τα συνεργεία ήταν εδώ», είπε και συμπλήρωσε:


«Έχουμε ολοκληρώσει εντός της εβδομάδας τις αρχικές επισημάνσεις και οριοθετήσεις και με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων από το σύστημα Copernicus πολύ σύντομα θα καταθέσουμε το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς…».
Κλείνοντας, ο κ. Λυκουρέντζος θέλησε να διαβεβαιώσει ότι «ο ΕΛΓΑ στον οποίο ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους, είναι δίπλα στα αγροτικά νοικοκυριά όταν δοκιμάζονται κι αυτό το προσπαθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, μετά από το θεσμικό πλαίσιο το οποίο η κυβέρνηση καθιέρωσε μέσω της κρατικής αρωγής για να μπορούμε να στηρίζουμε τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς