Παρέμβαση για τα ελάφια της Ρόδου από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία

Παρέμβαση για τα ελάφια της Ρόδου  από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία

Παρέμβαση για τα ελάφια της Ρόδου από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2332 ΦΟΡΕΣ

Παρέμβαση στο θέμα της διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών της Ρόδου μετά τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου, σημειώθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γίνονται γνωστά τις τελευταίες ημέρες, τονίζει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει κανένα σχέδιο για τον εγκλεισμό τους με ηλεκτροφόρους φράκτες, όπως προτείνει η περιφέρεια.

Μάλιστα ο Σύλλογος προτείνει να φυτευτούν ενδημικά δέντρα και ενδημικά φυτά, που προτιμούν ως τροφή τα πλατώνια σε περιοχές που θα επιλεγούν από τη Δασική Υπηρεσία η οποία γνωρίζει την περιοχή, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της πρόσβασης σε νερό.

Με την ευκαιρία υπογραμμίζει, ότι τα ελάφια είναι άγρια ζώα κι έτσι πρέπει να παραμείνουν. Στην επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι/ες κ.κ.
Ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε τον εγκλωβισμό (σε περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρες περιφράξεις(!)) όλων των πλατωνιών που απέμειναν μετά τις φωτιές.

Η «λύση» αυτή είναι προφανώς μη αποδεκτή, για όλους τους λόγους που αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

- το πλατώνι της Ρόδου είναι μοναδικό είδος και γι’ αυτό είναι και προστατευόμενο,
- αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου,

- δεν είναι δυνατόν να μαντρώσουμε ένα άγριο είδος και μάλιστα σε έναν περιορισμένο χώρο που δεν επαρκεί,
- ακόμα κι αν ήταν εφικτός ο εγκλεισμός, κάτι που έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες (σύλληψη πλατωνιών (ελαφιών), κόστος περίφραξης, κ.λπ.), θα ήταν καταστροφή για τη χλωρίδα της περιοχής λόγω υπερβόσκησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω πυρκαγιών στο νησί, τα ελάφια αναγκάζονται να κατεβαίνουν πιο κοντά στους οικισμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα πέρυσι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του ελαφιού Dama dama ή Πλατώνι από προστατευόμενο είδος, σε επιβλαβές είδος με σκοπό το νόμιμο κυνήγι του. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις της ΠΦΠΟ και άλλων φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και το αίτημα ευτυχώς δεν είχε γίνει αποδεκτό από το υπουργείο.

Είχαν γίνει όμως τοποθετήσεις ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης των πλατωνιών (ελαφιών) με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πυρκαγιές να βρεθούν απανθρακωμένα πλατώνια (ελάφια) που έπεσαν επάνω στα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για εγκλεισμό των πλατωνιών (ελαφιών) με ηλεκτροφόρους φράκτες.

Τα πλατώνια δεν είναι οικόσιτα και η σίτισή τους δεν πρέπει να γίνεται από τον άνθρωπο, παρά μόνο υποστηρικτικά μετά τις πυρκαγιές και έως ότου αναγεννηθούν τα ενδιαιτήματά τους.

Η πρότασή μας αφορά τη φύτευση νέων ενδημικών δέντρων και ενδημικών φυτών που προτιμούν ως τροφή τα πλατώνια (ελάφια) σε περιοχές που θα επιλεγούν από τη Δασική Υπηρεσία, η οποία γνωρίζει την περιοχή. Επίσης, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε νερό σ'αυτές τις περιοχές.

Σκοπός: να προσελκυστούν τα ζώα σε αυτές τις περιοχές και να απομακρυνθούν από τις αγροτικές/κατοικημένες περιοχές.
Τα ελάφια dama-dama ή πλατώνια, είναι άγρια ζώα κι έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία σε όφελος του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής της Ρόδου»

Με εκτίμηση,
Άννα Τοσούνογλου
πρόεδρος

Μαρία Χουστουλάκη
γραμματέας».

Χορήγηση τροφής και νερού
Την ίδια στιγμή κλιμάκια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου σε συνεργασία με θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου χορηγούν συνεχώς τροφές και νερό στα πλατώνια και τα άλλα άγρια ζώα που διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά.

Οι τροφές συγκεντρώθηκαν κυρίως από εθελοντική προσφορά ιδιωτών και επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα φορέων και υπηρεσιών.

Μάλιστα προχτές δημιουργήθηκαν άλλα 10 νέα σημεία τοποθέτησης τροφής για τα ελάφια μας και συνεχίζεται ο εντοπισμός ώστε να καλυφθούν κι άλλες περιοχές.

Εκτιμάται ότι έχουν τοποθετηθεί συνολικά 190 μπάλες με τροφή από χορηγίες πολιτών και επιχειρήσεων και αναμένονται και χορηγίες από το εξωτερικό μέσω καταστημάτων ζωοτροφών.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί