16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου | 16 Χρόνια Προσφοράς στον Πολιτισμό

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου | 16 Χρόνια Προσφοράς στον Πολιτισμό

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου | 16 Χρόνια Προσφοράς στον Πολιτισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4122 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, συμπληρώνοντας 16 χρόνια σημαντικής προσφοράς από την ίδρυσή του, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου, το διάστημα 8-12 Σεπτεμβρίου 2023.

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, του ΕΟΤ, της Γ.Γ. Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO. Συνδιοργανώνεται από την πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την διάδοση των τεχνών και του ελληνικού πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου», τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού δήμου Ρόδου και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

8 Σεπτεμβρίου, Επίσημη Έναρξη, Vienna Chamber Orchestra
H κορυφαία στο είδος της “Vienna Chamber Orchestra” θα τιμήσει το Φεστιβάλ με μία συναυλία της στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Ιδρύθηκε πριν από 75 περίπου χρόνια και είναι μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες δωματίου στον κόσμο.

Εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις της στην περίφημη Musikverein, το Theater an der Wien, τη Vienna Chamber Opera και το Vienna Konzerthaus, έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά φεστιβάλ και σε συναυλιακούς χώρους εντός και εκτός της Ευρώπης. Αποτελούμενη από διακεκριμένους μουσικούς με σπάνια μουσικά όργανα (Stradivarius και Amati), θα αφιερώσουν στο διεθνές κοινό του Φεστιβάλ ένα πρόγραμμα με άρωμα Βιέννης.

10 Σεπτεμβρίου, Γκαλά Όπερας – Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας (2023 Έτος Κάλλας, ΥΠΠΟΑ – UNESCO)
Από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με διεθνείς λυρικούς τραγουδιστές.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάζεται κάθε χρόνο ένα γκαλά όπερας αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της όπερας, καθώς η ημερομηνία θανάτου της (16/9) γειτνιάζει με την περίοδο του Φεστιβάλ.

Το φετινό αφιέρωμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Το 2023 έχει επίσημα ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Κάλλας» και με ενέργειές του έχει συμπεριληφθεί στην επίσημη λίστα των διεθνών επετείων της UNESCO.

Το Φεστιβάλ θα τιμήσει τη σημαντική επέτειο με μία πολύ μεγάλη συναυλία, ένα γκαλά όπερας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (70+ μουσικοί) και διεθνείς λυρικούς τραγουδιστές, σε ένα πρόγραμμα με άριες, ντουέτα και αποσπάσματα από γνωστές αγαπημένες όπερες της Μαρίας Κάλλας.

Σοπράνο: Ελένη Καλένος | Μέτζο σοπράνο: Violetta Radomirska | Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall.

12 Σεπτεμβρίου, «Ο Βαφτιστικός», Οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
Η δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα, που γαλούχησε τέσσερις γενιές Ελλήνων, ένα έργο με πανέμορφες μελωδίες, συναρπαστική θεατρική πλοκή και ξεκαρδιστικές χιουμοριστικές σκηνές, θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή – κοντσερτάντε συνοδεία πιάνου, με την πρόζα και τα δημοφιλή τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο.
Συμμετέχουν διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος οπερέτας, με εμφανίσεις στη Λυρική Σκηνή και σε άλλους γνωστούς συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ.

Επίσημη Λήξη
Όπως είναι γνωστό, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην όπερα και την κλασική μουσική, όμως έχει καθιερωθεί να αφιερώνει κάθε χρόνο μία συναυλία, με την οποία συνήθως κλείνει τις εκδηλώσεις του, σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς που έχουν διακριθεί.
Η πραγματοποίηση αυτής της συναυλίας, που απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.­

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας