Πρόταση αξιοποίησης της Νέας Αγοράς από τον Χρίστο Μαλιαράκη

Πρόταση αξιοποίησης της Νέας Αγοράς από τον Χρίστο Μαλιαράκη

Πρόταση αξιοποίησης της Νέας Αγοράς από τον Χρίστο Μαλιαράκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7759 ΦΟΡΕΣ

Τη δική του πρόταση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του μνημείου της Νέας Αγοράς κάνει ο συμπολίτης μας, δικηγόρος, κ. Χρίστος Μαλιαράκης. Αναφέρει αναφορικά με το θέμα τα εξής:

«Μνημείο: Νέα Αγορά
Παρούσα κατάσταση: Το 2022 ο δήμος Ρόδου δημοπράτησε το έργο «Αποκατάσταση και αναβάθμιση λειτουργίας της Νέας Αγοράς Ρόδου». Αντί όμως υπογραφής της σύμβασης και έναρξης εργασιών του εμβληματικού αυτού έργου ξεκίνησε, τον Ιούλιο 2023, με απευθείας ανάθεση 72.000 ευρώ, άλλο μερικότερο έργο ως «σωστικές εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας του κτηρίου».

Το τι θα γίνει με συνολικό έργο της αποκατάστασης είναι άγνωστο αν και με την κοινή λογική φαίνεται ότι κι αυτό όπως και τα υπόλοιπα της δημοτικής αρχής θα βαλτώσει.

Ο χρόνος περνάει σε βάρος του μνημείου και της κοινωνίας.

Βέβαια η ολοκλήρωση του έργου όποτε κι αν αυτή γίνει προϋποθέτει μια εκ των προτέρων εύρεση κατάλληλου προορισμού του μνημείου ώστε να έχει τη μέγιστη και βέλτιστη ωφέλεια για τον δήμο, την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες.

Η πρότασή μου:
Καταρχάς απαιτείται η σύνταξη ή επικαιροποίηση ενός «Κανονισμού Λειτουργίας Νέας Αγοράς» που θα θέτει συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση, την ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία του όλου μνημείου. Η παράβαση του Κανονισμού θα αποτελεί λόγο καταγγελίας της μίσθωσης.

Προτεινόμενες και ενδεικτικές χρήσεις του μνημείου:
• Food Court
Πρόκειται για χώρους όπου υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και καταστήματα τροφίμων που προσφέρουν πολλά και διαφορετικά είδη φαγητού και εδεσμάτων όπως λαχανικά, κρέατα και θαλασσινά, πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, τοπικές ελληνικές γεύσεις, προϊόντα Fair Trade, ethnic προτάσεις απ' όλο τον κόσμο. Στο εξωτερικό είναι δημοφιλείς προορισμοί καλύπτοντας διαφορετικά γαστρονομικά γούστα. Δημιουργούν μια κοινωνική και όμορφη ατμόσφαιρα, προσελκύοντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες που θέλουν να γευτούν τοπικές αλλά και εξωτικές νοστιμιές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η La Boqueria στη Βαρκελώνη και η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.

• Καταστήματα - εργαστήρια καλλιτεχνών - χειροτεχνών:
Τα καταστήματα - εργαστήρια αυτά μπορούν να προβάλλουν μοναδικά, τοπικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και προώθηση τόσο της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας όσο και της δημιουργικής παραγωγής των ντόπιων καλλιτεχνών. Προσελκύουν καταναλωτές που αναζητούν χειροποίητα και αυθεντικά αντικείμενα - σουβενίρ.

• Τόπος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων:
Η φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, εκθέσεις, εργαστήρια και παραστάσεις μπορεί να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό και να κάνει το χώρο ένα ζωντανό σημείο αναφοράς. Μπορεί επίσης να φιλοξενεί τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και αγορά.

• Χώρος συνεργασίας:
Οι χώροι συνεργασίας προσφέρουν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και εργαζόμενους από απόσταση (digital nomads). Μπορούν να επωφεληθούν από τη γενικότερη τάση των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας και να καλλιεργήσουν μια αίσθηση κοινότητας και φιλοξενίας.

• Ανάπτυξη μικτής χρήσης:
Ο συνδυασμός πολλαπλών χρήσεων (π.χ. λιανικό εμπόριο, χώρος γραφείων κτλ) μπορεί να δημιουργήσει έναν δυναμικό προορισμό που καλύπτει διάφορες ανάγκες. Μεγιστοποιεί τη χρήση του χώρου και τα έσοδα.

Φυσικά είναι δυνατός ο συνδυασμός στοιχείων από τις ανωτέρω επιλογές, δημιουργώντας έναν μοναδικό και πολύπλευρο προορισμό που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Απαραίτητη επίσης η διεξαγωγή έρευνας αγοράς και μελετών σκοπιμότητας που θα βοηθήσουν σημαντικά κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της αξιοποίησης του μνημείου έγκειται στο όραμα, στην κατανόηση του στόχου, στο σεβασμό της ιστορίας του κτηρίου και στην επιθυμία προσφοράς μιας μοναδικής και συναρπαστικής εμπειρίας σε όσους το επισκεφτούν που θα προσθέτει επιπλέον αξία στο κέντρο της πόλης.

Χριστόδουλος Ν. Μαλιαράκης
Δικηγόρος - Διαμεσολαβητής
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Νίκο Γερονικόλα».

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου