Αγώνας δρόμου για την ένταξη του Κτηματολογίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Αγώνας δρόμου για την ένταξη του Κτηματολογίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Αγώνας δρόμου για την ένταξη του Κτηματολογίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2255 ΦΟΡΕΣ

Αγώνας δρόμου... θα γίνει για να ολοκληρωθεί η μετάπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως δεσμεύτηκε χθες από τη Ρόδο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης αλλά και με τη συνδρομή του δήμου Ρόδου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς η κατάσταση κρίνεται οριακή και σε λίγο μη διαχείρισιμη!

Το παραπάνω είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή παρουσία στη Ρόδο του υφυπουργού, συνοδευόμενου από στελέχη του Εθνικού Κτηματολογίου, κατά την οποία επισκέφθηκε το Κτηματολόγιο, ενημερώθηκε από τα στελέχη του καθώς και από τους εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (ΔΣΡ).

Επίσης, η μετάπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και η ενίσχυσή του ώστε να απαλειφθούν κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη.

Συμμετείχαν ακόμη ο βουλευτής Δωδεκανήσου, πρώην υφυπουργός, κ. Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και κοσμήτορας της Βουλής, κ. Βασίλης Υψηλάντης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στράτος Καρίκης, Στέφανος Δράκος, Τηλέμαχος Καμπούρης, Κώστας Ταρασλιάς, ο διευθυντής του Κτηματολογίου της Ρόδου κ. Νίκος Ματσάκης και τα στελέχη του Κτηματολογίου που συνόδευαν τον υφυπουργό.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη, αρχικά ο δήμαρχος μίλησε για τις ανάγκες της κοινωνίας και βελτίωσης των συνθηκών, ευχαρίστησε τον υφυπουργό, όπως και όλους και δεσμεύτηκε ότι ο δήμος της Ρόδου θα είναι στο πλευρό της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες αλλά και στους βουλευτές που τον κρατούν ενήμερο και δήλωσε καταρχάς:

«Είμαστε εδώ για να τονίσουμε, να υπενθυμίσουμε και να δεσμευθούμε ότι ο λόγος που μεταφέρεται πλέον το Εθνικό Κτηματολόγιο στην αρμοδιότητα του υπουργείου ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι για να μετατραπεί σε έναν πλήρως ψηφιακό φορέα. Αυτό, στη Ρόδο, απαιτεί πολλή δουλειά την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, αλλά και πολλές συνεργασίες.

Με τον ΔΣΡ, με τους μηχανικούς, με τον δήμο της Ρόδου και φυσικά με μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να στελεχώσει τις υποδομές για να μπορέσουν να μηδενιστούν οι 40 χιλιάδες περίπου εκκρεμότητες τις οποίες έχουμε παραλάβει και προφανώς να εξυπηρετείται και η καθημερινότητα των πράξεων στα ακίνητα της Ρόδου ώστε να κατοχυρώνονται οι ιδιοκτησίες των πολιτών της».

Όπως είπε, λοιπόν, ο υφυπουργός, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αυτή τη δουλειά και χθες συμφώνησαν σε κάποια βασικά θέματα με τον ΔΣΡ αλλά και τον διευθυντή του Κτηματολογίου ο οποίος κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα ενώ θα επιταχύνουν τη διαδικασία μετάπτωσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να μπορέσουμε ν’ αναλάβουμε εξ ολοκλήρου το πρόβλημα και να το λύσουμε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και θα επανέλθουμε σύντομα με τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας», είπε.

Όσον αφορά, λοιπόν, στη γενική εικόνα που έχει αποκομίσει ο κ. Κυρανάκης για τη λειτουργία του Κτηματολογίου της Ρόδου είναι ότι υπάρχουν 40 χιλιάδες εκκρεμότητες για τις οποίες πρέπει να βρουν ψηφιακούς τρόπους ώστε να επιταχυνθεί η επίλυσή τους και να τις μηδενίσουν.

Αλλά και η υποστελέχωση η οποία, όμως, όπως είπε, «πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη: να αντιστοιχεί ένας άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, με τον κατάλληλο ρόλο και τα ψηφιακά εργαλεία στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει ταχύτατα και την καθημερινότητα των εισερχομένων πράξεων».

Από την πλευρά τους, ως υπουργείο, έχουν ανακοινώσει, ούτως ή άλλως, ότι, από τον Ιανουάριο θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, άρα η συνολική εμπειρία για μία μεταβίβαση ακινήτου θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά ενώ στόχος είναι την υπάρχουσα κατάσταση που έχουν διαπιστώσει εδώ στη Ρόδο με το Κτηματολόγιο και την «κληρονομημένη» κατάσταση που έχουν βρει, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μπορέσουν να την ενσωματώσουν σ’ αυτά τα ψηφιακά εργαλεία ώστε να μπορεί, εύκολα και γρήγορα, και ο πολίτης της Ρόδου, ο ιδιοκτήτης ή ενδεχομένως και ένας επενδυτής, να μπορεί να διεκπεραιώσει αξιόπιστα, εγγυημένα και γρήγορα, ψηφιακά, τη δουλειά του.

Υπενθυμίζει ότι, μετά την ένταξή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο, το Κτηματολόγιο της Ρόδου θα λειτουργεί εντός του φορέα του Εθνικού κτηματολογίου ενώ τώρα ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από πλευράς του ΔΣΡ, ο κ. Περίδης είπε ότι οι προτάσεις του υφυπουργού στρέφονται προς τη σωστή κατεύθυνση, πως έχει αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα ενώ βλέπουν ότι υπάρχει μία προθυμία επίλυσης από το Υπουργείο και μία συνεργασία.

«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μία καλή συνέχεια», είπε ακόμη και ανέφερε ότι είχαν προγραμματισμένη συνάντηση για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους εγγράφως ενώ ήδη έχουν κατατεθεί και από τους ίδιους και από τον διευθυντή του Κτηματολογίου και ότι πιστεύουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Στη συνέχεια, ο κ. Β. Υψηλάντης, καταρχάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συζητήσεις και την επίσκεψη του υφυπουργού στη Ρόδο και τόνισε ότι «είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να τρέξει το πρόβλημα της μετάπτωσης του Κτηματολογίου της Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Διότι και ο ίδιος, ως εισηγητής του νομοσχεδίου της μετάπτωσης, παρακολουθεί πάρα πολύ στενά όλη αυτή τη διαδικασία και θεωρεί ότι έρχεται στον κατάλληλο χρόνο «προκειμένου να μην έχουμε πλέον άλλες παρενέργειες σ’ αυτή τη διαδικασία».

Στο σημείο αυτό, ακόμη ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη μεγάλη του συνεισφορά στα μεγάλα θέματα της Δωδεκανήσου, όπως ήταν αυτό του Κτηματολογίου λέγοντας πως «την κρίσιμη ώρα, όταν η πολιτεία ουσιαστικά καλούσε την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία προκειμένου το Κτηματολόγιο της Ρόδου να στεγαστεί σε χώρους που είναι κατάλληλοι και για εργασία και για τους πολίτες, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο και θεωρώ ότι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, ανεξάρτητα ότι κρινόμαστε αν είμαστε καλοί ή κακοί από τον λαό, πρέπει να υπηρετούμε μία βασική αρχή που είναι να μπορούμε να διατηρούμε τον κοινωνικό ιστό ζωντανό και ενωμένο και θεωρώ ότι αυτό το έργο το επιτελεί ο δήμαρχός μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...».

Από την πλευρά του, ο κ. Μ. Κόνσολας είπε ότι με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στη Ρόδο έναν Υπουργό που έχει μάθει να εργάζεται άοκνα και προσφέρει με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του και αυτό γιατί είναι ενήμερος για τα προβλήματα της Δωδεκανήσου και της Ρόδου. Μετά από πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο και έπειτα από Κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο κ. Κυρανάκης τηρεί τον λόγο του και βρέθηκε εδώ με στελέχη του Υπουργείου αλλά και του Εθνικού Κτηματολογίου.

Και συνέχισε λέγοντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Κτηματολόγιο της Ρόδου αποτελεί έναν βασικό πυλώνα κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης αλλά είναι και ο μηχανισμός που υποβοηθά την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Παράλληλα, θα πρέπει να δώσουμε μία ώθηση στις αβελτηρίες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του γραφειοκρατικού μηχανισμού του Κτηματολογίου και της υποστελέχωσής του που οικογένειες προσδοκούν να κληροδοτήσουν ή να κληρονομήσουν, δεκαετίες τώρα, περιουσιακά τους στοιχεία», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, επί ημερών του, θα οριστικοποιηθεί η λύση του, ιδιαίτερα από την 1η Ιανουάριου του 2024 που θα έχει την απόλυτη ευθύνη στο υπουργείο του για τη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Κλείνοντας ο κ. Κόνσολας, δεν παρέλειψε να πει ότι, χωρίς τη συνδρομή του δημάρχου δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η διαδικασία καθώς πίστεψε από την πρώτη στιγμή αφενός ότι η Ρόδος πρέπει να έχει ένα αξιοπρεπές Κτηματολόγιο, με ασφάλεια, σε ανθρώπινο περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ν. Ματσάκης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό, είπε ότι το Κτηματολόγιο της Ρόδου, αυτή τη χρονική στιγμή, αντιμετωπίζει τραγικά προβλήματα. Όπως εξήγησε, έχει το λιγότερο προσωπικό των τελευταίων 40-45 ετών.

Ο ίδιος επισήμανε αναλυτικά τα προβλήματα στον υφυπουργό και εκτιμά ότι τα έχει αντιληφθεί πλήρως ενώ ευχαρίστησε τον δήμο για τη συνδρομή του, και στο κτηριακό.

Επίσης μίλησε για τη συμφωνία που έχει γίνει για την υπογραφή μίας Προγραμματικής Σύμβασης για τη διάθεση μηχανικών αφού σε λίγο φεύγει και ο τελευταίος μηχανικός που διαθέτει ως μόνιμο προσωπικό!

Όμως, το Κτηματολόγιο της Ρόδου -συνέχισε ο διευθυντής- έχει μέγιστες ανάγκες όχι μόνο σε τεχνικό προσωπικό αλλά και σε διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό.

Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε ότι, μόνο πέρυσι οι κατατεθειμένες αιτήσεις προς διεκπεραίωση στο πρωτόκολλο του Κτηματολογίου ήταν 12.000, αριθμό που χαρακτήρισε απίστευτο για ένα νησί!

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες οι καταστάσεις του κτηματολογίου», είπε ακόμη ο κ. Ματσάκης, αναφέροντας ότι η εκκρεμότητα που έχει είναι τραγική, οι προθεσμίες που λήγουν βάσει συγκεκριμένων νομοθετημάτων, όπως π.χ. το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα έχει καταληκτική ημερομηνία ενώ τρέχουν πάρα πολλά προγράμματα, κρατικά, στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν, όπως το «Εξοικονομώ».

«Για άλλη μια φορά τονίζω ότι, η κατάσταση, εάν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, δεν θα είναι μετά εύκολα διαχειρίσιμη. Αν δεν υπάρχει συλλογική, άμεση, προσπάθεια, δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα διότι η μετάπτωση θα γίνει μόνο εάν μηδενιστεί η όλη εκκρεμότητα του Κτηματολογίου», κατέληξε ο διευθυντής του.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»