Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των γραφείων των ΕΛΤΑ στα χωριά μας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των γραφείων των ΕΛΤΑ στα χωριά μας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των γραφείων των ΕΛΤΑ στα χωριά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1481 ΦΟΡΕΣ

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στην τοπική κοινωνία το θέμα του «λουκέτου» που ετοιμάζεται να βάλει στα χωριά μας, η Διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Χθες το πρωί, σε Αρχάγγελο και Καλυθιές πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους φορέων του νησιού μας, να προειδοποιούν ότι η εφαρμογή μια τέτοιας απόφασης θα φέρει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση χιλιάδων συμπολιτών μας.

Στις συγκεντρώσεις αυτές που έγιναν σε Αρχάγγελο και Καλυθιές, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο και Καλυθιές.

Ουσιαστικά από σήμερα θα εξυπηρετούνται στ’ Αφάντου, όπως επίσης στο Γεννάδι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, αφού κλείνει κι αυτό της Λίνδου!

Το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα, συνεδρίασε εκτάκτως το κοινοτικό συμβούλιο Αρχαγγέλου και αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές πως οι πολίτες της περιοχής κι όλοι όσοι εξυπηρετούνται από τα ΕΛΤΑ, δεν θα μείνουν απαθείς στις όποιες εξελίξεις.

Χθες ο πρόεδρος, Νικόλας Διμέλης, απέστειλε στο Γραφείο του πρωθυπουργού τις αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να ακολουθήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου, που θα ζητηθεί να συνεδριάσουν εκτάκτως για το ζήτημα, όχι μόνο του Αρχαγγέλου, αλλά και των Καλυθιών και της Λίνδου.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου θα ενημερώσει τους κατοίκους για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Έκτακτη συνεδρίαση της κοινότητας Λίνδου
Εκτάκτως για το θέμα, συνεδρίασε χθες και το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Λίνδου, αναφορικά με την παύση του ταχυδρομικού γραφείου των ΕΛΤΑ. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η αντίθεση των συμβούλων με το κλείσιμο του γραφείου των ΕΛΤΑ στη Λίνδο και αποφασίστηκε να κληθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της περιοχής μας για να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Να ανακληθεί η απόφαση ζητά το ΕΚΡ
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου με ανακοίνωσή της επίσης, τάσσεται στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΛΤΑ αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας για την απαράδεχτη απόφαση – σχεδιασμό για «λουκέτο» στα ταχυδρομικά γραφεία των περιοχών Λίνδου, Αρχαγγέλου και Καλυθιών.

Η ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά βασικότερα χωρίς να ζητήσει ενημέρωση από το ίδιο το Σωματείο που γνωρίζει τα προβλήματα, προχωράει σε μια απόφαση η οποία θα καταδικάσει εκατοντάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους να υποστούν μια πρωτόγνωρη ταλαιπωρία, γιατί έτσι αποφάσισαν μέσα από τα γραφεία τους οι Κύριοι της Διοίκησης των ΕΛΤΑ.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση των όποιων αποφάσεων έχουν παρθεί και την επανεξέταση αυτών, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες των καταστημάτων που εξυπηρετούν εκτός από τις αναφερόμενες περιοχές και τα γύρω χωριά και σε συνεργασία με το Σωματείο να γίνει νέος σχεδιασμός.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου θα συνεχίσει τον αγώνα τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί το λουκέτο των καταστημάτων αυτών.

Η παρέμβαση του Γιώργου Νικητιάδη
Τις τεράστιες αντιδράσεις, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της Ρόδου φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη Ρόδο στις περιοχές Λίνδου, Αρχαγγέλου και Καλυθιών.

Οι κάτοικοι των χωριών εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους και έχουν ήδη προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η εξέλιξή αυτή μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος του μοναδικού συνεργαζόμενου γραφείου των ΕΛΤΑ στη Μαλώνα, προ ολίγων μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω οικισμών και αποτελεί ένα ακόμη σημάδι απαξίωσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς τους νησιώτες.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης κατέθεσε σχετική

Ερώτηση στο Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και απευθύνεται προς τον υπουργό Ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Συμφώνως με την ερώτηση: «οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα πρακτορεία των ΕΛΤΑ στον Αρχάγγελο, στη Λίνδο και στις Καλυθιές, έχουν λάβει εντολή να μεταφερθούν στο γραφείο των ΕΛΤΑ Αφάντου μέχρι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Μάλιστα, προς κλείσιμο οδεύει και ένα αντίστοιχο πρακτορείο στην πόλη της Ρόδου.

Αθροιστικά στο νησί της Ρόδου, σε περίπτωση υλοποίησης της πρόσφατης εντολής των ΕΛΤΑ, θα έχουν κλείσει 5 γραφεία των σε σύνολο 16, σχεδόν δηλαδή το ένα στα τρία.

Η αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού είναι δικαιολογημένη καθώς επαγγελματίες, συνταξιούχοι και μάλιστα υπερήλικες σε πολλές περιπτώσεις αλλά και απλοί πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να διανύσουν έως και 80 χλμ. για να εξυπηρετηθούν.

Η κατάργηση σχεδόν του 1/3 των πρακτορείων των ΕΛΤΑ σε ένα νησί που ο πληθυσμός του αυξήθηκε βάσει της τελευταίας απογραφής και σχεδόν τον μισό χρόνο έχει αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού, δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Μάλιστα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα πόσο δε μάλλον για ακριτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα.

Αν προχωρήσει το κλείσιμο των πρακτορείων θα υπάρχουν χωριά, ειδικά στη Νότια Ρόδο, που θα βρίσκονται μέχρι και 80 χλμ. από το κοντινότερο πρακτορείο των ΕΛΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΕΛΤΑ δεν είναι μία επιχείρηση με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, καθώς παραμένουν ακόμη στο ελληνικό Δημόσιο που είναι και ο μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου, στο οποίο υπάγονται τα Ταχυδρομεία και αυτό παρεμβαίνει δραστικά τόσο στον διορισμό των διοικήσεων, όσο και σε αποφάσεις για μείζονες πολιτικές, όπως το κλείσιμο γραφείων».

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, γιατί η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά σε τόσο αιφνιδιαστικές και τεράστιες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κλείνοντας τέσσερα πρακτορεία των ΕΛΤΑ στη Ρόδο, ένα στην πόλη και τρία στις περιοχές Αρχάγγελου, Λίνδου και Καλυθιών;

Προηγήθηκε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και αν ναι,με ποιες και ποια τα αποτελέσματα;

Εξετάζει η κυβέρνηση την παρέμβαση στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και την ακύρωση της εν λόγω απόφασης του νέου κλεισίματος των αναφερόμενων καταστημάτων;

Στηρίζει η κυβέρνηση τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και την πολιτική του κλεισίματος δεκάδων ή και εκατοντάδων πρακτορείων των ΕΛΤΑ σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην επαρχία και σε περιοχές δυσπρόσιτες, ορεινές, νησιωτικές και ακριτικές;

Για ποιον λόγο δεν έχουν συνυπολογιστεί οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για χιλιάδες κατοίκους και επαγγελματίες απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών;

Τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να αποτελούν μια δημόσια επιχείρηση με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την προσφορά στο σύνολο της κοινωνίας ή μόνος σκοπός τους είναι να κρατήσουν μόνο τις αμιγώς κερδοφόρες δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα;

Σε σχετική δήλωση του για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης αναφέρει:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τα νησιά μας και αφήνει στο έλεος του Θεού τους κατοίκους των χωριών μας.

Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την πρακτική και σε αυτές τις πολιτικές. Τα ΕΛΤΑ δεν ήταν και δεν μπορούν να γίνουν επιχείρηση για «μπίζνες».

Τα ΕΛΤΑ οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικώς θα αντισταθούμε σε αυτές τις παράλογες πρακτικές».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας