Ντ. Μιχαηλίδη: Είμαστε υπέρ της κατάργησης των νομικών προσώπων του δήμου υπό προϋποθέσεις

Ντ. Μιχαηλίδη: Είμαστε υπέρ της κατάργησης των νομικών προσώπων του δήμου υπό προϋποθέσεις

Ντ. Μιχαηλίδη: Είμαστε υπέρ της κατάργησης των νομικών προσώπων του δήμου υπό προϋποθέσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5396 ΦΟΡΕΣ

Την θέση της παράταξης «ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου» αναφορικά με το θέμα της κατάργησης των νομικών προσώπων του δήμου, παρουσίασε χτες η επικεφαλής της παράταξης στον Σύλλογο Υπαλλήλων του δήμου Ντέπη Μιχαηλίδη, αναδεικνύοντας το μεγάλο θέμα της τραγικής υποστελέχωσης που παρουσιάζει σήμερα ο δήμος Ρόδου.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές τον ν, 5056/2023 μέσα στον οποίο υπάρχει άρθρο που καταργεί τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τις σχολικές επιτροπές και μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητές τους στον δήμο σε μία περίοδο, που όπως είπε, η υποχρηματοδότηση έχει ανέβει ψηλά και σε μία περίοδο που πρέπει οι ανάγκες να καλυφθούν από προσωπικό που δεν υπάρχει.

«Οι Υπηρεσίες μεταφέρονται σε αναπτυξιακούς οργανισμούς σε ΚΟΙΝΣΕΠ/ΜΚΟ για να ιδιωτικοποιηθούν και να εμπορευματοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ανταποδοτικότητα την οποία θα δούμε στην τσέπη μας… Αυτό δε γίνεται για να βελτιωθούν αυτές οι Υπηρεσίες και να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών Αντιθέτως έχουν να κάνουν με το να φύγει ένα βάρος από το κράτος στη χρηματοδότηση των δήμων» δήλωσε η κα Μιχαηλίδη και πρόσθεσε: «Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και υποστελεχωμένες Υπηρεσίες. Τα βλέπουμε στον δήμο μας καθημερινά.

Συνεχώς το προσωπικό συνταξιοδοτείται και δεν αναπληρώνεται. Αυτό έχει στόχο τη συρρίκνωση του Δημοσίου και την εμπορευματοποίηση». Σύμφωνα με την ίδια, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το νομοσχέδιο αναφέρει ό,τι θα μεταφερθεί στον δήμο με την ίδια θέση που είχε στο νομικό πρόσωπο, όμως υπάρχει πρόβλημα γι΄αυτούς που έχουν συμβάσεις έργου, για τους οποίους δε γίνεται καμία κουβέντα.

Πρόκειται για όσους απασχολούνται ειδικά στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού που θα μεταφερθούν στον δήμο, ενώ δε δημιουργούνται νέες θέσεις ώστε αργότερα να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό.

«Εμείς παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να παρέχονται οι υπηρεσίες σε ποιότητα και ποσότητα στους πολίτες όχι με συμβασιούχους. Καθώς, και με σκοπό να γίνεται η σωστή χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος στους δήμους ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει σήμερα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Είμαστε υπέρ του να έρθουν οι εργαζόμενοι στον δήμο, όμως υπό την προϋπόθεση να αυξηθούν οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν και να αυξηθεί και η χρηματοδότηση» κατέληξε η κα. Μιχαηλίδη. Τραγικές ελλείψεις στην Υπηρεσία Πρασίνου Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στη Διεύθυνση Πρασίνου δήμου Ρόδου όπου και η ίδια εργάζεται, και μάλιστα στην ερώτηση τι γίνεται με το θέμα αυτό απάντησε λέγοντας τα εξής:

«κλείνουμε… πόσο πιο απλά να το πω; είναι ένας χώρος που τον γνωρίζω καλά, έχουν μείνει δέκα κηπουροί για τη συντήρηση του πρασίνου μέσα στην πόλη και τέσσερις κλαδευτές για όλο το νησί. Τα τηλέφωνα των πολιτών είναι δικαιολογημένα αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Η δουλειά δε βγαίνει… πριν από 18 χρόνια ήταν 80 άτομα και παλαιότερα 120 άτομα σε μία πόλη πιο συρρικνωμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε αναφορά και για την παρέμβαση ιδιωτών σε πάρκα της πόλης χωρίς να το γνωρίζει η Υπηρεσία, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

Ερωτηθείσα για το θέμα δήλωσε τα εξής: «Βλέπουμε κάποιες παρεμβάσεις από ομάδα που περιλαμβάνει και γεωπόνο που κάνει δουλειά σε πάρκα αλλά χωρίς να το γνωρίζει η Υπηρεσία μας. δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνει ο οποιοσδήποτε σε ένα πάρκο ευθύνης της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος.

Πρέπει να το γνωρίζουμε και να έχουμε την επίβλεψη. Μας βοηθάνε, δεν μπορώ να πω το αντίθετο. Αλλά αν δεν το γνωρίζουμε αυτό είναι παράνομο. Δεν έχουμε ενημερωθεί από κανέναν ούτε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας οπότε αυτό είναι απαράδεκτο με τη λογική ότι δεν μπορεί κάθε πάρκο και κάθε δέντρο να είναι έρμαια στον οποιοδήποτε. Όσο καλό σκοπό και να έχει, όσο καλή εργασία κι αν κάνει. Η Υπηρεσία πρέπει να το γνωρίζει γιατί αυτή είναι υπόλογη αν συμβεί κάτι».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου