Φάκελος «Ποδηλατοδρόμιο Ρόδου»: Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και μένει ν’ αξιοποιηθεί από την ΕΟΠ…

Φάκελος «Ποδηλατοδρόμιο Ρόδου»: Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα  και μένει ν’ αξιοποιηθεί από την ΕΟΠ…

Φάκελος «Ποδηλατοδρόμιο Ρόδου»: Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και μένει ν’ αξιοποιηθεί από την ΕΟΠ…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4205 ΦΟΡΕΣ

Μέσα στη… δίνη των εκλογών, έτσι όπως μας είχε συνεπάρει, δεν δώσαμε τη δέουσα σημασία ως Ροδίτες σ’ όλο το θέμα, σχετικό με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Πώς συνδέεται όλο αυτό με τη Ρόδο; Είναι απλό αν τα πάρουμε όλα από την αρχή… Ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου πολύς αθλητικός κόσμος… ξεσπιτώθηκε, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές της εγκατάστασης στο Μαρούσι δεν ανταποκρίνονταν στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟΑΚΑ, δεν διευκρινίστηκε για πόσο διάστημα θα μείνουν κλειστά το κεντρικό στάδιο, αλλά και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, όμως, όπως και να ‘χει, το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό.


Η ανακοίνωση από το ΟΑΚΑ ανέφερε τα παρακάτω:
«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο ”Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη

Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, που ακολούθησε:
«Κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, ο υπουργός ήδη συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση.

Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.
Ο κ. Βρούτσης, την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας».

• Όπως είναι λογικό, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας δεν θα μπορούσε να παραμείνει στα γραφεία της, ούτε και να επιτρέψει στους αθλητές και τις αθλήτριές της να συνεχίσουν να προπονούνται στο Ποδηλατοδρόμιο. Για τον λόγο αυτό, η συνεννόηση με τα σωματεία γίνεται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση, που είναι η εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν της ανακοίνωσης του ΟΑΚΑ, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου, λόγω των προβλημάτων με τις μεταλλικές κατασκευές Καλατράβα, και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων, από σήμερα και μέχρι να υπάρξουν οι νεότερες σχετικές ανακοινώσεις, τα γραφεία της Ε.Ο. Ποδηλασίας, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο θα παραμείνουν κλειστά.

Η λειτουργία της Ε.Ο.Π. θα γίνεται με απομακρυσμένη διαχείριση και τηλεργασία. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε η επικοινωνία με την Ε.Ο.Π. για οποιοδήποτε λόγο να γίνεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Σε αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργείου Αθλητισμού, το οποίο έχει επιληφθεί του τεράστιου προβλήματος, τόσο με την λειτουργία της Ε.Ο.Π. όσο και με την αιφνίδια παρακώλυση του αθλήματος της Ποδηλασίας Πίστας, παρακαλούμε για την κατανόησή σας».

Ν’ αναφερθεί πως το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Είναι το μοναδικό κλειστό ποδηλατοδρόμιο της χώρας.

Το Ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου προς το παρόν μένει στην απ’ έξω…
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Ποδηλατοδρόμιο του σταδίου «Διαγόρας» είναι πλέον το μοναδικό στην Ελλάδα, όπως ήταν και μέχρι το 1991, φιλοξενώντας εδώ πλήθος πανελληνίων πρωταθλημάτων κι άλλων σημαντικών διοργανώσεων.

Αν και είναι ανοικτό με μήκος πίστας 412μ., δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στη διοργάνωση επίσημων αναγνωρισμένων αγώνων και προπονήσεων από αθλητές και αθλήτριες κάθε επιπέδου.

Μάλιστα, προσφάτως η εγκατάσταση ανακαινίστηκε με κόστος 600.000 ευρώ από τον δήμο Ρόδου, και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι μερικούς μήνες πριν, έχοντας στα «συν» τον επαρκή φωτισμό, όπως επίσης την κατάλληλη συντήρηση, φυσικά, της τσιμεντένιας πίστας για τη διοργάνωση αγωνισμάτων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προς το παρόν η Ε.Ο.Π. δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για να διευκρινίσει πώς θα λυθεί το πρόβλημα της απουσίας εγκατάστασης, καταρχάς προετοιμασίας, τουλάχιστον των αθλητών κι αθλητριών Εθνικών ομάδων. Το πιθανότερο είναι ότι μάλλον θα… ξενιτευτούν, καθώς αναμένεται ν’ αναζητηθεί λύση σε ποδηλατοδρόμιο κάποιας γειτονικής χώρας, όπως είναι η Βουλγαρία…

Μάλιστα ο προπονητής Τάκης Ξουρής ανέφερε σε δηλώσεις του στο newsbomb.gr και τη Μαριάννα Κρασανάκη στις 22 Οκτωβρίου σχετικά με το θέμα της «άστεγης» ποδηλασίας, τα παρακάτω:

«Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το Ποδηλατοδρόμιο στη Ρόδο που δεν πληροί ακριβώς τα μέτρα για αγώνες. Ωστόσο στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αγώνες αλλά και προετοιμασία αθλητών και πρωταθλητών. Η Ε.Ο.Π. θα έπρεπε ήδη να μεριμνήσει για να προπονηθούν κάποιοι αθλητές εκεί».

Λίγα λόγια για την ιστορία…
Το Δημοτικό Στάδιο Ρόδου «Διαγόρας» (πρώην εθνικό), με την αρχική ιταλική του ονομασία “Arena Del Sole”, κατασκευάστηκε το 1932 από τις ιταλικές Αρχές με αρχιτέκτονα τον Armando Bernabiti, βασισμένο στο πλαίσιο αρχαίου ελληνικού σταδίου σχήματος U, με κερκίδες στις τρεις πλευρές του.

Υπάρχουν αναφορές ότι το 1936 με την αλλαγή διοικητή των ιταλικών τότε Δωδεκανήσων, από τον Mario Lago στον Cesare Maria De Vecchi, το στάδιο μετονομάστηκε σε “Stadio Mussolini”.

Προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε το όνομα «Διαγόρας» από τον αρχαίο ολυμπιονίκη του νησιού, από μέλη του Γ.Σ. Διαγόρας και άλλους Ρόδιους πατριώτες, όπως και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Γυμναστικού Συλλόγου «Διαγόρα».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το εξωτερικό τείχος του σταδίου που ήταν περίπου 250cm. διπλασιάστηκε, κι έτσι έχασε την αρχική ιταλική μορφή του. Η χωρητικότητα-ρεκόρ του σταδίου ήταν 8.500 άτομα, όμως τώρα μπορεί να φιλοξενήσει 3.693 θεατές.

Η προετοιμασία της Εθνικής στην πίστα του Ποδηλατοδρομίου Ρόδου
Οι αθλητές Σωτήρης Μπρέτας (Π.Ο. Λάρισας), Γιάννης Καλογερόπουλος (Π.Ο. Πατρών), Σταμάτης Σαββάκης και Μιλτιάδης Χαρόβας (Ροδήλιος) με τις οδηγίες και την επίβλεψη του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Πίστας Λάμπρου Βασιλόπουλου προετοιμάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 και Ιανουάριο του 2023 στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο στάδιο «Διαγόρας» ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που επρόκειτο να γίνει στην Πορτογαλία.

Αναχωρώντας από τη Ρόδο οι διεθνείς ποδηλάτες δήλωσαν:
«Η ανοικτή και από τσιμέντο πίστα της Ρόδου μάς βοηθάει να βελτιώσουμε τη δύναμή μας σε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας. Οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μετακινούμαστε από το ξενοδοχείο στο γυμναστήριο και την πίστα.

Επίσης, ευχαριστούμε τον έφορό μας κ. Γιάννη Παπασταματάκη, τόσο για την παρουσία όσο και το ενδιαφέρον του. Η καθημερινή του παρουσία, ακόμη και την Πρωτοχρονιά, που είχαμε πολύωρη προπόνηση, έδωσε δύναμη στην προσπάθειά μας, αλλά και πολύτιμες λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προέκυπτε!

Ξεχωριστή και άξια λόγου ήταν και η υποστήριξη του χορηγού μας και παλιού πρωταθλητή κ. Γιώργου Βογιατζή, ο οποίος μας ενημέρωσε για την πρόοδο της κατασκευής των ποδηλάτων μας και επίσης είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους όπου κατασκευάζονται κι έτσι είμαστε ενθουσιασμένοι.

Επίσης ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, τον διευθυντή του Σταδίου κ. Γιώργο Γεσάκη και το προσωπικό, για τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν και παρέχουν κάθε φορά που επιλέγουμε την πίστα της Ρόδου για την προετοιμασία μας».

• Άρα, ως επιμύθιο στην όλη αναφορά, μένει πια η Ομοσπονδία να πάρει σαφή θέση για μία εγκατάσταση-«σύμβολο», όπως είναι το Ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου, ώστε να τεθεί πλέον σοβαρά το θέμα της περαιτέρω βελτίωσής, αν κρίνεται απαραίτητο. Έτσι, θα μπορέσει το κάθε σημείο της ν’ αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης και των ελληνικών επιτυχιών της ποδηλασίας μας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”