ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου: Μέτρα τώρα για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τη Ρόδο

ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου: Μέτρα τώρα για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τη Ρόδο

ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου: Μέτρα τώρα για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1916 ΦΟΡΕΣ

Από την Τομεακή επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Δραματική παραμένει η κατάσταση με το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της πόλης που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν για βδομάδες, ορισμένοι ως και ένα μήνα, στα πάρκα της πόλης χωρίς πρόσβαση σε νερό, τουαλέτα, χωρίς εξασφαλισμένο φαγητό, χωρίς καθαρά ρούχα, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, να κοιμούνται σε χαρτόνια και πρόχειρα καταλύματα.

Ανάμεσά τους μικρά παιδιά, βρέφη που είναι εκτεθειμένα σε τσιμπήματα από έντομα και έλλειψη συνθηκών υγιεινής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανάμεσά τους επίσης μια έγκυος με γνωμάτευση από το νοσοκομείο ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί κατάλυμα που να τη στεγάσει. Όλα αυτά με την πρόβλεψη για κακοκαιρία να πλησιάζει.

Συγκινητική η αλληλλεγγύη του κόσμου

Η προσφορά του κόσμου σε είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, τρόφιμα, η οργάνωση της διανομής της είναι η μόνη σχεδόν αλληλλεγγύη που λαμβάνουν οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Αλληλεγγύη που μαζί με τη διεκδίκηση να δοθεί τώρα λύση στο ζήτημα, είναι ανάγκη να μεγαλώσει.

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από το ΚΚΕ και τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Από το πρωί αλλεπάλληλες, παρεμβάσεις έχουν γίνει από στελέχη του ΚΚΕ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα παρενέβη στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδη, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση με παραχώρηση χώρου προσωρινής στέγασης, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού κ.Καιρίδη ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες αλλά για εργαζόμενους ως τώρα σε ξενοδοχεία της περιοχής που τώρα που τέλειωσε η σαιζόν υποκρίνονται τους πρόσφυγες και ζητούν να καταγραφούν ως τέτοιοι.

Ο Γιάννης Αγγέλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου παρενέβη αρχικά στον αντιπεριφερειάρχη και Χ. Ευστρατίου και στη συνέχεια στον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο. Λίγο πολύ δήλωσαν αναρμόδιοι και έριξαν την ευθύνη στο Δήμο.

Ο Τάκης Πότσος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης παρενέβη στον αντιδήμαρχο Σ. Καρίκη και τον δήμαρχο κ. Α. Καμπουράκη ζητώντας να λυθεί άμεσα το ζήτημα. Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου τέθηκε το ζήτημα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο δήμαρχος απάντησε ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απέφυγε να πάρει θέση, ενώ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Α. Κολιάδης δε βρήκε κουβέντα να πεί για το ζήτημα.

Περιοδεία από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους που μένουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής το γραμματέα της ΤΕ Κ. Γιαννόπουλο και το γραμματέα του ΤΣ της ΚΝΕ Άγγελο Πετρουμιανό, βρέθηκαν στο χώρο και συζήτησαν με πρόσφυγες, μετανάστες και εθελοντές, κατέγραψαν τις ανάγκες και τους ενημέρωσαν για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ, δήλωσαν την αλλελλεγγύη του.

Η πίεση από την αγανάκτηση του κόσμου φέρνει αποτελέσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες ο Δήμος αναζητά είτε κάποιο κατάλυμα που θα επιταχθεί είτε κάποιο κλειστό στάδιο, πράγμα που μένει ωστόσο να το δούμε στην πράξη.

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τη Ρόδο, να τους επιτραπεί να πάνε στον τελικό προορισμό τους και όχι να εφαρμόζεται η πολιτική της ΕΕ που θέλει τα νησιά φυλακές.

 

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί