Σχεδόν στα μισά μειώθηκαν οι ποινές τεσσάρων διακινητών για το ναυάγιο δουλεμπορικού στη Χάλκη

Σχεδόν στα μισά μειώθηκαν οι ποινές τεσσάρων διακινητών για το ναυάγιο δουλεμπορικού στη Χάλκη

Σχεδόν στα μισά μειώθηκαν οι ποινές τεσσάρων διακινητών για το ναυάγιο δουλεμπορικού στη Χάλκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1119 ΦΟΡΕΣ

Περίπου στα μισά κατάφεραν να μειώσουν, τις πρωτόδικες ποινές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα, προχθές στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, οι τέσσερις αλλοδαποί που φέρονται ως οι διακινητές των συνολικά 73 ατόμων που μεταφέρθηκαν από τα τουρκικά παράλια με το ξύλινο σκάφος το οποίο βούλιαξε, το καλοκαίρι του 2020, δυτικά της Χάλκης και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ένας 35χρονος πατέρας και το τετράχρονο αγοράκι του!

Πρόκειται για έναν 44χρονο από το Ιράκ, έναν 51χρονο συμπατριώτη του (Ιράκ), έναν 32χρονο από την Παλαιστίνη κι έναν 29χρονο από την Αίγυπτο σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα εξής αδικήματα:

Πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, με πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο και θανατηφόρο αποτέλεσμα.

2. Μεταφορά από κυβερνήτες σκάφους (οι δύο κυβερνήτες) από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών και κατά τρόπο που μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και με θανατηφόρα αποτελέσματα κατά τη διέλευση από ξεχωριστά χωρικά ύδατα.

3. Διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας, από κερδοσκοπία κατ’ επάγγελμα από δύο και περισσότερους κατά συρροή. 4. Παράνομη είσοδο στη χώρα. 5. Διατάραξη ασφάλειας και συγκοινωνίας πλοίων από πρόθεση με θανατηφόρα αποτελέσματα. Γι’ αυτές δικάστηκαν (σε δεύτερο βαθμό) προχθές από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στους κατηγορούμενους και επέβαλε:

Στον 32χρονο από την Παλαιστίνη και στον 51χρονο από το Ιράκ συνολική ποινή κάθειρξης 88 ετών, 10 μηνών και 20 ημερών (εκτιτέα τα 20 έτη), ενώ στον 44χρονο από το Ιράκ και στον 29χρονο από την Αίγυπτο συνολική ποινή κάθειρξης 80 ετών, 6 μηνών και 20 ημερών (εκτιτέα τα 20 έτη). Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις άνδρες στις 10 Ιουνίου 2021 δικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτόδικο δικαστήριο), το οποίο και τους έκρινε ένοχους όπως κατηγορούνται, με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε στον 32χρονο και τον 51χρονο ως διακινητές συνολική ποινή κάθειρξης 165 ετών και ενός μηνός στον καθένα, και στον 44χρονο και 29χρονο ως συνεργούς, συνολική ποινή κάθειρξης 86 ετών και ενός μηνός στον καθένα με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Από τις παραπάνω ποινές βάσει ισχύουσας νομοθεσίας ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα εκτίσει ποινή 20 ετών. Το ναυάγιο και η επιχείρηση διάσωσης Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν απογευματινές ώρες στις 25 Αυγούστου 2020 οπότε και ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για ένα σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης και βόρεια της Καρπάθου.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν ένα πλωτό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου (συνολικά στις έρευνες συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού), ένα δεύτερο που αρχικά μετέβη στη Χάλκη όπου και παρέλαβε δύτη και ακολούθως συνέχισε την πορεία του για το σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος που κινδύνευε.

Επίσης για παροχή βοήθειας έσπευσαν δύο πλοία από την Χάλκη, το «Φαίδων» και το «Σεμπέκο», όπου μάλιστα στο τελευταίο επέβαιναν και στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Χάλκης, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (05) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (Super Puma) και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Περίπου δέκα λεπτά πριν από τις εννέα το βράδυ, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης, τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν ένα ημιβυθισμένο θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος, περίπου είκοσι μέτρων, με την ονομασία “SEA POWER” (αγνώστων λοιπών στοιχείων) το οποίο παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια βρίσκονταν αρκετά άτομα μέσα στο νερό χωρίς να φέρουν σωσίβια. Το σκάφος τελικά βυθίστηκε και η διάσωση των αλλοδαπών μεταφερόμενων διήρκησε αρκετές ώρες, ενώ ευτυχώς, στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.

Με όσα είχαν επίσημα γνωστά, περισυλλέχθηκαν σώοι ενενήντα έξι (96) αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε (05) μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, εβδομήντα δύο (72) στη Ρόδο, ενώ δεκαεννέα (19) παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Επιπλέον πρωινές ώρες στις 27 Αυγούστου 2020, το ελικόπτερο “SUPER PUMA” μετέφερε από την Κάρπαθο που αρχικά είχαν πάει τους πέντε διασωθέντες, στη Ρόδο.

Ο προορισμός και οι συλλήψεις των διακινητών

Από τις καταθέσεις που είχε πάρει το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου από αλλοδαπούς μεταφερόμενους, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενήργησε για το ναυάγιο, είχε προκύψει ότι στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν παράτυποι μετανάστες οι οποίο ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Επίσης είχαν αναγνωριστεί ο 44χρονος και ο 51χρονος από το Ιράκ, ο 32χρονος από την Παλαιστίνη και ο 29χρονος από την Αίγυπτο, ως τα άτομα που έδρασαν από κοινού και ήταν κυβερνήτες του σκάφους με το οποίο έγινε η μεταφορά των παράνομων αλλοδαπών.

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους, οι τέσσερις αλλοδαποί προσήχθησαν στην ανακρίτρια Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις άνδρες είχαν δηλώσει πως ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα τους καταλογίζονται και πως κι αυτοί είναι μεταφερόμενοι, ήθελαν δηλαδή να φύγουν από την Τουρκία και να πάνε σε άλλη χώρα του εξωτερικού και συγκεκριμένα σ την Ιταλία.

Μάλιστα ο 32χρονος από την Παλαιστίνη φέρεται να είχε δηλώσει απολογούμενος ότι, κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου να κάνει αυτό το ταξίδι. Όταν όμως έφθασαν στο Μαρμαρίς, και λίγο προτού επιβιβαστούν στο πλοίο, οι Τούρκοι δουλέμποροι τού είπαν «εσύ θα κυβερνήσεις το σκάφος».

Ο 32χρονος είχε πει ότι αντέδρασε και τους είχε τονίσει πως δεν γνωρίζει από καράβια, όμως εκείνοι επέμεναν και θέλοντας να τον δελεάσουν του είπαν πως εφόσον κάνει αυτό που του λένε, τότε δεν θα πληρώσει τις 5.000 ευρώ για τη μεταφορά του.

Ο Παλαιστίνιος είχε δηλώσει πως και πάλι είχε αρνηθεί ν’ αναλάβει το σκάφος και τότε ο Τούρκος δουλέμπορος, τον απείλησε βάζοντάς του το πιστόλι στο κεφάλι και του ξεκαθάρισε πως είτε θα κάνει αυτό που του ζητούσαν είτε θα τον αφήσουν νεκρό στα βράχια.

Αλλά και ο 51χρονος από το Ιράκ, είχε δηλώσει στην ανακρίτρια πως, το μόνο αδίκημα που έχει κάνει είναι το ότι μπήκε σε αυτό το πλοίο προκειμένου να καταφέρει να πάει στην Ιταλία κι από εκεί στη Σουηδία, όπου βρίσκεται η σύζυγός του, η οικογένειά του.

Ο ίδιος είχε προσκομίσει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία, επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του, και είχε ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση δεν είναι διακινητής. Τελικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τέσσερις αλλοδαποί είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες