Γιάννης Παρασκευάς: Χαίρε Καίσαρ

Γιάννης Παρασκευάς: Χαίρε Καίσαρ

Γιάννης Παρασκευάς: Χαίρε Καίσαρ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1581 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γιάννης Παρασκευάς

Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, κάποιοι υπομειδιούν, κάποιοι χειροκροτούν και κάποιοι περίλυποι κουνούν το κεφάλι τους σιγομουρμουρίζοντας.

Τα πάντα, θετικά ή αρνητικά, έχουν την αιτία και την αφορμή τους, τίποτα σε αυτή την πλάση δεν γίνεται τυχαία. Γέννηση, ζωή, θάνατος, ακμή και παρακμή, ωσανά και σταύρωση, συμφύρονται, γεννούνται και χάνονται, μα πάντα μένει το αποτύπωμά τους.

Το οποιοδήποτε γεγονός, μικρό ή μεγάλο, επιδέχεται πάντα πολλές ερμηνείες, οι οποίες εξαρτώνται από την οπτική γωνία που τις αντικρίζει ο οποιοσδήποτε και πολλές φορές από τη θυμική του διάθεση.

Ίσως οι αναμνήσεις των ημερών, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ίσως το ανακάτεμα στο πυθάρι της μνήμης μου, γεγονότων και καταστάσεων, ισως η εμμονή μου στη ρήση, μη με λησμόνει, μου φέρνουν στον νου, εκείνη τη διαχρονική και αλησμόνητη θεατρική παράσταση, το μεγάλο μας τσίρκο του 1973.

Είναι αντιθετική η επαναφορά στη μνήμη μου του έργου και η σύγκριση με το έργο που ζούμε στη σύγχρονη πολιτική κονίστρα.
Το μεγάλο μας τσίρκο, εξέπεμπε μηνύματα, με λόγο καθαρό, ποιητικό, εύληπτο, άγγιζε καρδιές και λογική και έσπρωχνε το καθένα από εμάς, το σύνολο του Ελληνικού Λαού, στην επιλογή άλλων δρόμων, στη συμμετοχή άρσης των αδιεξόδων της δικτατορίας.

Δυνατό μήνυμα και ξεκάθαρο, δεν υπάρχει τίποτα που να συμβαίνει στα δωμάτια της εξουσίας που να μην σε αφορά, δεν μένεις αδιάφορος και αμέτοχος, η μη συμμετοχή σου και η αδιαφορία σου, μετατρέπεται σε δύναμη αυτών που κατέχουν την εξουσία.
Το πολιτειακό μας σύστημα έχει δομές και θεσμούς δεδομένους και στην πρώτη βαθμίδα αξιολόγησης βρίσκονται τα κόμματα, ανεξάρτητα από την εκτίμηση που εχει ο καθένας από εμάς, στην ίδια τους την ύπαρξη και λειτουργία.

Η αντιθεσμική λειτουργία κόμματος ή κομμάτων, δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του κολοβού κοινοβουλευτικού μας συστήματος και επειδή η μη εύρυθμος λειτουργία των κομμάτων και ο σεβασμός του ρόλου τους μέσα σε αυτό το σύστημα, εχει σαν αποτέλεσμα τη διαιώνιση της απαξίωσης της πολιτικής, κανείς εχέφρων πολίτης, δεν πρέπει να χαίρεται για τις διαδικασίες πιθανής διάλυσης ενός πολιτικού φορέα.

Κάθε πολιτικός φορέας επιβιώνει και μακροημερεύει, αν και εφόσον καταφέρει να έχει μία συγκεκριμένη κοινωνική αντιστοίχιση και να εκφράζει με τις αρχές, τις αξίες του και τις πολικές του θέσεις, τα συμφέροντα αυτών των κοινωνικών ομάδων, αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν εχει λόγο ύπαρξης.

Υπάρχω για να ζω και να πράττω, δεν ζω για να υπάρχω, αν ισχύει για τη ζωή του καθενός από εμάς, πόσο πολύ αναγκαίο είναι για τα πολιτικά κόμματα και καθοριστικό για την όποια πορεία τους και μετεξέλιξή τους.

Η εξαΰλωση ενός κόμματος κάτω από αυτές τις συνθήκες, έλλειψης κοινωνικής αντιστοίχισης, απουσίας λόγου και πράξης προοπτικής και καταδίκης του εκλογικού σώματος, είναι λόγοι απολύτως σεβαστοί και εντάσσονται στους κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Αν το σύνολο αυτών των λόγων δεν υπάρχουν και η εξαΰλωση ενός πολιτικού φορέα προκύπτει από έξωθεν αιτιάσεις και παρεμβάσεις, τότε υπάρχει εμφανής δυσλειτουργία του συστήματος και έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης, πολιτών και πολιτικών ταγών.

Το φαινόμενο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πρωτόγνωρο, πολλοί έγιναν πρόεδροι κομμάτων ως εκλεκτοί εξωγενών παραγόντων, υπάρχει φυσικά μία ουσιώδης διαφορά, με τα όσα ζήσαμε στον παρελθόν με εκλογές προέδρων κομμάτων, όλοι είχαν μία στοιχειώδη παρουσία στην πολιτική σκηνή, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως διάττων Αστήρ και βρέθηκε επικεφαλής μιας παράταξης προερχόμενος από το πουθενά.

Δικαίωμά του να πράττει και να ενεργεί όπως αυτός νομίζει ότι μπορεί να μεταλλάξει τον πολιτικό φορέα που του χάρισαν οι ψηφοφόροι των εσωκομματικών εκλογών και όλα τα επονομαζόμενα στελέχη, που βρέθηκαν λειψά και ο χρόνος θα δείξει, την αντοχή του ίδιου και των υποστηρικτών του, εντός και εκτός των τειχών του κόμματος.
Επιχαίρει ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και οι περί αυτών, για όσα συμβαίνουν και θεωρεί ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν την παντοδυναμία του και βρίσκεται σε αναμονή και περιμένει το ΧΑΙΡΕ ΚΑΙΣΑΡ... οι υπήκοοί σου σε χαιρετούν.

Η πλάνη έχει πάντα και μία δεύτερη ανάγνωση.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου