Τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε πέτρες από τις παραλίες

Τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε πέτρες από τις παραλίες

Τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε πέτρες από τις παραλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1950 ΦΟΡΕΣ

Συγκεντρώθηκαν από τον συμπατριώτη μας Σταμάτη Β. Διακίδη

Ένα παιδικό παιχνίδι, οδήγησε τον συνταξιούχο συμπολίτη μας από τ’ Αφάντου, κ. Σταμάτη Β. Διακίδη, να ανακαλύψει ένα... «μυστήριο» στις παραλίες της Ρόδου, συλλέγοντας πέτρες που πάνω τους έχουν χαραγμένα τα είκοσι τέσσερα γράμματα του ελληνικού αλφηβήτου!

Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε επιστολή που έστειλε στη «Ροδιακή», πρόκειται για μία προσπάθεια πέντε χρόνων και πρόκειται για τα αυθεντικά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και όχι άλλων περιόδων. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, η προέλευσή τους, που χάνεται μέσα στους αιώνες, παραμένει ένα «μυστήριο» για τους επιστήμονες!

Τα γράμματα είναι "χαραγμένα" πάνω στις πέτρες, τις οποίες ο κ. Διακίδης βρήκε στις παραλίες της Ρόδου από το Γεννάδι μέχρι το Φαληράκι!
Την ιστορία γι’ αυτό το πρωτότυπο χόμπι που μπορεί να οδηγήσει και στη λύση ενός «μυστηρίου», περιγράφει παρακάτω ο συμπολίτης μας:

«Από παιδί ακόμη, η φύση έπαιζε μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Μικρός πήγαινα στο ψάρεμα με τον πατέρα και τους αδελφούς μου. Χρωματιστές πετρούλες, βότσαλα, κοχύλια, πέτρες στρογγυλές για τη σφενδόνα, πέτρες πλατιές για τη θάλασσα, ήταν τα παιχνίδια μου στα παιδικά μου χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν και η συνήθεια αυτή μεγάλωσε. Πέρασα πολλές ώρες στην ακροθαλασσιά, μαζεύοντας τα χρωματιστά αυτά βότσαλα.

Μία μέρα, την ώρα που έψαχνα, εντελώς τυχαία, βρήκα μία πέτρα που έφερε το γράμμα «Άλφα. Το θεώρησα σημαδιακό. Υπήρχαν άραγε κι άλλες; Μας δημιουργήθηκε η επιθυμία, σε εμένα και στην οικογένειά μου, να εκτείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανεύρεση και άλλων γραμμάτων. Ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις, ανάμεσα σε τόσες άλλες, ποια πέτρα έφερε γράμμα, διότι πολλές έφεραν γραμμές, σχήματα, παραστάσεις. Η συλλογή μας γέμιζε σιγά σιγά, με το Όμικρον», το «Χι», το «Γιώτα». Υπήρχαν όμως γράμματα, το «Βήτα, το «Δέλτα», το «Έψιλον», που μας δυσκόλεψαν αρκετά. Σαν βρήκαμε το «Ψι», ειδικά το «Ωμέγα», μείναμε άφωνοι. Δεν πιστεύαμε στην τύχη μας. Τελικά ύστερα από προσπάθεια 5 χρόνων, τα καταφέραμε. Δεν είναι δημιούργημα ανθρώπινης δύναμης, έξυπνου μυαλού, ή μυθικού προσώπου.

Είναι φυσικά αυτούσια σχήματα, που η φύση έπλασε πριν εκατομμύρια χρόνια, προσφέροντας στον άνθρωπο, ένα Θαύμα - Μυστήριο. Αισθανόμαστε σήμερα, πολύ τυχεροί και υπερήφανοι και πιστεύουμε ότι ίσως είμαστε οι μοναδικοί, οι πρώτοι, που έχουμε βρει και δημιουργήσει αυτήν τη συλλογή των ελληνικών γραμμάτων, την οποίαν και παρουσιάζουμε».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»