ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Εξαιρετικής υποδοχής έτυχον τα μανδαρίνια Καλύμνου εις Γερμανίαν

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν, 1963: Εξαιρετικής υποδοχής έτυχον τα μανδαρίνια Καλύμνου εις Γερμανίαν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Εξαιρετικής υποδοχής έτυχον τα μανδαρίνια Καλύμνου εις Γερμανίαν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3791

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΤΥΧΟΝ
ΤΑ ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ
Επανήλθεν εκ Καλύμνου ο Διευθυντής Γεωργίας Δωδεκανήσου κ. Σωτηρίου ο οποίος εξήτασεν εκεί το θέμα της εξαγωγής μανδαρινιών εις το εξωτερικόν και εις την αγοράν των Αθηνών. Ο κ. Διευθυντής ανεκοίνωσεν ότι η εξαγωγή των μανδαρινιών διεκόπη επί διήμερον λόγω της βροχοπτώσεως και ότι μέχρι χθες είχον εξαχθή εκ της νήσου 354 τόννοι υπό δύο Εταιρειών ήτοι της Κλέιν και της Μπράουν.
Η πρώτη εταιρία έφερεν εργάτας εκ Μακεδονίας διά να επιμεληθούν της συσκευασίας και εξήγαγε μέσω Θεσσαλονίκης 324 τόννους μανδαρινιών εις την Δυτικήν Γερμανίαν. Η εταιρία Μπράουν εξήγαγε μέσω Πειραιώς 30 τόννους και θα συνεχίση από τούδε με εντατικώτερον ρυθμόν.
Εξ άλλου ελήφθη τηλεγράφημα εκ Μονάχου διά του οποίου εγνωστοποιήθη ότι έφθασαν τα πρώτα μανδαρίνια εκ Καλύμνου εκεί και όχι έτυχον εξαιρετικής υποδοχής λόγω του μεγέθους, της συσκευασίας και της ποιότητός των.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
Ο κ. Σωτηρίου ανεκοίνωσεν επίσης ότι η Νέα Αγρέξ εγνωστοποίησεν προς τη Διεύθυνσιν Γεωργίας ότι προτίθεται να εξαγάγη 60 έως 100 τόννους μανδαρινιών εκ της Αστυπαλαίας όπου επίσης καλλιεργούνται μανδαρίνια. Η συσκευασία των εσπεριδοειδών Αστυπαλαίας θα αρχίση από του Σαββάτου, την Κυριακήν θα μεταβή εκεί γεωπόνος της Διευθύνσεως Γεωργίας διά να επιβλέψη και υπολογίζεται ότι τα μανδαρίνια Αστυπαλαίας θα εξαχθούν εις το εξωτερικόν από των μέσων της προσεχούς εβδομάδος. Το γεγονός -κατέληξεν ο κ. Διευθυντής Γεωργίας- είναι σημαντικόν διότι διά πρώτην φοράν θα εξαχθούν προϊόντα της Αστυπαλαίας εις το εξωτερικόν.

ΑΡΧΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ
ΤΑ 33.000 ΝΕΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ
ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ ΠΑΡΑΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ
Επανήλθεν εξ Αθηνών ο Διευθυντής της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών κ. Σκούρας, μετά πολυήμερον παραμονήν εκεί διά την ρύθμισιν διαφόρων ζητημάτων του αγροτικού κόσμου της Δωδεκανήσου.
Ο κ. Σκούρας ανεκοίνωσεν ότι εκλείσθη συμφωνία διά την προμήθειαν 33.000 δενδρυλλίων ελαίας και διαφόρων άλλων οπωροφόρων εκ Κορίνθου, διά λογαριασμόν των ενδιαφερομένων παραγωγών της Ρόδου. Η πρώτη φόρτωσις δενδρυλλίων εκ Πειραιώς διά Ρόδον θα πραγματοποιηθή κατά την 5ην Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ διά την εξυπηρέτησιν και των άλλων ενδιαφερομένων παραγωγών η Γεωργοένωσις καθώρισε νέαν προθεσμίαν διά την υποβολήν δηλώσεων εις αυτήν εν σχέσει προς την προμήθειαν δενδρυλλίων η οποία λήγει την 30ήν Νοεμβρίου. Ως γνωστόν τα δενδρύλλια αυτά επιδοτούνται μέχρι του 50% της αξίας των και πάντως με ποσόν όχι μεγαλύτερον των 10 δραχμών δι’ έκαστον δενδρύλλιον.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΟΔΟΝ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ
Εντός των ημερών αναμένεται να αφιχθή εις Ρόδον ο Δήμαρχος κ. Πετρίδης επανερχόμενος εκ Στρασβούργου και εξ Αθηνών όπου παρέμεινεν επί τινας ημέρας διά την προώθησιν διαφόρων ζητημάτων της πόλεως.
Ευθύς ως επανέλθη εξ Αθηνών ο κ. Δήμαρχος θα ορισθή ημερομηνία διά την πραγματοποίησιν της τελετής επιδόσεως εις 40 αγρότας δικαιούχους της περιοχής Ρόδου των βιβλιαρίων συνταξιοδοτήσεως των από τον Οργανισμόν Γεωργικών Ασφαλίσεων.

ΕΓΕΝΕΤΟ ΧΘΕΣ ΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Χθες την πρωΐαν ετελέσθη μετά πάσης λαμπρότητος εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν η Θεία Λειτουργία των Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Σπυρίδωνος και παρουσία του Διευθυντού της Νομαρχίας κ. Κάφφαρη και άλλων επισήμων. Μετά το πέρας της λειτουργίας εγένετο περιφορά της Εικόνος της Παναγίας διά των κυριωτέρων οδών της ενορίας Μητροπόλεως εν πομπή προηγουμένης της Φιλαρμονικής του Δήμου και ακολουθούντων των επισήμων τμημάτων σχολείων και του λαού.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!