Φλας στο παρελθόν, 1963: Προ κενοταφίου με την σημαίαν των ΗΠΑ εψάλη εις Ρόδον δέησις δια τον Κέννεντυ

Φλας στο παρελθόν, 1963: Προ κενοταφίου με την σημαίαν των ΗΠΑ εψάλη εις Ρόδον δέησις δια τον Κέννεντυ

Φλας στο παρελθόν, 1963: Προ κενοταφίου με την σημαίαν των ΗΠΑ εψάλη εις Ρόδον δέησις δια τον Κέννεντυ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 383 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Τρίτη 26 Νοεμβρίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3794

Προ κενοταφίου με την σημαίαν των Η.Π.Α.
ΕΨΑΛΗ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ ΔΕΗΣΙΣ ΧΘΕΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ
Μετέσχον αι αρχαί και χιλιάδες λαού
Χθες υπό της πρωΐας εις άπαντα τα Δημόσια και δημοτικά καταστήματα αι σημαίαι εκυμάτιζαν μεσίστιες εις ένδειξιν της συμμετοχής του Ελληνικού έθνους εις το πένθος επί τη απωλεία του Μεγάλου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέννεντυ. Επίσης τα δημόσια και δημοτικά γραφεία δεν ελειτούργησαν καθώς και τα Σχολεία Μέσης και Στοιχειώδους εκπαιδεύσεως.

Η ΔΕΗΣΙΣ
Χθες την 4ην μεταμεσημβρινήν εις τον ιερόν καθολικόν ναόν του Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου εψάλη επιμνημόσυνος δέησις εις μνήμην του Αμερικανού Προέδρου Κέννεντυ, χοροστατούντων των καθολικών κληρικών Ρόδου, μερίμνη του πλοιάρχου του «Κούριερ» κ. Ουέιν και των αξιωματικών και ανδρών του πλωτού ραδιοσταθμού καθώς και των μελών της ενταύθα Αμερικανικής παροικίας. 

Εντός του ναού υπήρχε ξενοτάφιον κεκαλυμμένον με την αμερικανικήν σημαίαν επί της οποίας ευρίσκετο φωτογραφία του δολοφονηθέντος Προέδρου. Πέριξ του κενοταφείου είχον τοποθετηθή άνθη και 6 λαμπάδες ενώ δύο άνδρες της Αμερικανικής ακτοφυλακής-εις λευκός και εις νέγρος-ίσταντο εις στάσιν προσοχής εκατέρωθεν.

Επίσης εκατέρωθεν του διαδρόμου του ιερού ναού είχον τοποθετηθή γλάστρες με άνθη εκάστη δε εξ αυτών είχε προ ναύτης επιγραφήν με το όνομα μιας πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, και τοιουτρόπως αντεπροσωπεύον το όλαι αι αλιείαι.

Εις τας δύο πλευράς του διαδρόμου ίσταντο επίσης αμερικανοί άνδρες του Κούριερ και τμήμα της Βασιλικής Χωροφυλακής, ενώ προ του ναού ευρίσκετο η Δημοτική Φιλαρμονική η οποία επαιάνιζε πένθημα εμβατήριο.

Κατά την δέησιν η οποία τελέσθη υπό του εφημερίου του Αγίου Φραγκίσκου και των άλλων ιερέων της καθολικής εκκλησίας συνώδευον τους ιερωμένους εκκλησιαστικόν όργανον και παιδική χορωδία.

Εις την επιμνημόσυνον δέησιν μετέσχον ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Σπυρίδων μετά του Πρωτοσυγγέλου ο Μουφτής Ρόδου, ο Νομάρχης κ. Ιωάννου, ο βουλευτής κ. Κωτιάδης, το Δικαστικόν Σωάμ, οι Διοικηταί Χωροφυλακής Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και Αεροπορικού Αποσπάσματος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Πετρίδης ο Διευθυντής της Νομαρχίας μετά των προϊσταμένων όλων των υπηρεσιών ο Πλοίαρχος του Κούριερ μετά των αξιωματικών του οι πρόξενοι Ολλανδίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Δυτικής Γερμανίας, τα προεδρεία διαφόρων Συλλόγων και οργανώσεων της Ρόδου και χιλιάδες λαού, εντός και εκτός του ναού εις ολόκληρον τον χώρον της πλατείας.

Μετά το πέρας της δεήσεως άπαντες οι συμμετασχόντες, συνελυπήθησαν τον πλοίαρχον Ουέιν ιστάμενον εις την θύρα και πλαισούμενον από αξιωματικόν και από τον Διευθυντήν του Ραδιοφωνικού τμήματος κ. Ροουλέτ.

ΕΙΣ ΚΑΣΟΝ
Εξ άλλου κατά τηλεγράφημα εκ Κάσου χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Αποστόλου ετελέσθη εκεί παρουσία του λαού και των αρχών επιμνημόσυνος δέησις διά τον δολοφονηθέντα Πρόεδρον μετά την οποίαν ο Μητροπολίτης εξήρε την προσωπικότητα του Μεγάλου Ηγέτη, ενώ άπαντες οι κώδωνες εκρούοντο πενθίμως.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Εξ άλλου υπό του Δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της Επιτροπής Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου απεστάλη διά να διαβιβασθή παρά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών το ακόλουθον τηλεγράφημα:

«Παρακαλούμεν όπως δεχθήτε και διαβιβάσητε την βαθυτάτην θλίψιν, συγκίνησιν και αγανάκτησιν την οποίαν εδοκίμασαν ο λαός της Ρόδου, το δημοτικόν συμβούλιον και εγώ προσωπικώς από την τρομεράν διά τον πεπολιτισμένον κόσμον είδησιν της δολοφονίας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αειμνήστου Τζών Κέννεντυ.

Ο εγνωσμένος φίλος της Ελλάδος, ο στρατηγός της ειρήνης ο εξ απαλών ονύχων δημοκράτης ο θυσιάσας ότι πολυτιμώτερον είχε την ζωήν του, κατάκειται σήμερον ολοκαύτωμα υπέρ των ιδεωδών της Ελευθερίας της Δικαιοσύνης και της Ισότητος του ανθρώπου.

 Προ της σεπτής σορού αυτού υποκλινόμεθα μετά σεβασμού και συγκινήσεως συμμετέχοντες εις το βαρύτατον πένθος του φίλου Αμερικανού Λαού ευχόμενοι την εξ ύψους παρηγορίαν διά την αξιότιμον και καθ’ όλα ανταξίαν σύζυγόν του και τα αγαπητά του τέκνα».

Εν τω μεταξύ απεστάλη προς τον Νέον Πρόεδρον κ. Τζόνζον το ακόλουθον τηλεγράφημα:
«Διερμηνεύων τα θερμά συγχαρητήρια του Δωδεκανησιακού λαού του Δήμου Ρόδου και εμού προσωπικώς ευχόμεθα όπως η μεγάλη Αμερικανική Δημοκρατία υπό την προεδρίαν σας και την πεφωτισμένην καθοδήγησιν σας οδεύει τον φωτεινόν δρόμον της ειρήνης και της συμφιλιώσεως των λαών του οποίου Δημιουργός υπήρξεν ο Προκάτοχός σας αείμνηστος Πρόεδρος Κέννεντυ διά την Πρόοδον και Ευρημερίαν της Ανθρωπότητος».

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...