Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2302 ΦΟΡΕΣ

Με κάποιες αλλαγές, αλλά χωρίς ν’ αλλάζει η φιλοσοφία του τεκμαρτού εισοδήματος, θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας υπόψη και τα περισσότερα από 2.000 σχόλια που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι η μείωση στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, το μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις και η δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στην ΕΡΤ, «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:
1. Μείωση των συντελεστών προσαύξησης τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου.
Η διάταξη όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει η ελάχιστη αμοιβή να προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:

• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Αμφισβήτηση τεκμηρίου. Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να γίνει έλεγχος, εφόσον θεωρούν ότι αδικούνται. Ο έλεγχος θα γίνεται στον τζίρο, στα έσοδα, στις δαπάνες, ακόμα και στις τραπεζικές καταθέσεις και, εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημά είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, τότε ο φορολογούμενος θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο είναι έτσι και αλλιώς μαχητό για ειδικές κατηγορίες, όπως άτομα σε στρατιωτική θητεία, σε νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε κράτηση σε φυλακή, σε εγκυμοσύνη ή λοχεία, σε αδυναμία άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές κ.λπ.

3. Ειδικές περιπτώσεις: Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, προβλέπεται μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος. Πρόκειται για σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Γι’ αυτές, το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια.

(Πηγή: Money Review)

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10