Γιώργος Ζαχαριάδης: Μία ιστορία κατά της δικτατορίας σε καφενείο του Αρχαγγέλου!

Γιώργος Ζαχαριάδης: Μία ιστορία κατά της δικτατορίας σε καφενείο του Αρχαγγέλου!

Γιώργος Ζαχαριάδης: Μία ιστορία κατά της δικτατορίας σε καφενείο του Αρχαγγέλου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2521 ΦΟΡΕΣ

Με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Ζίγδη και κατοίκους

Γράφει o Γιώργος Ζαχαριάδης
Δημοσιογράφος

Σε ένα καφενείο του Αρχαγγέλου (που σήμερα είναι ονομαστή ταβέρνα) γράφτηκε ένα από τα πιο ιστορικά περιστατικά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Ρόδο. Πρωταγωνιστές ήταν ο πολιτικός Γιάννης Ζίγδης και κάτοικοι του χωριού που πάντοτε διακρίνονταν για τα δημοκρατικά τους αισθήματα.

Ήταν παραμονές του άθλιου δημοψηφίσματος του δικτάτορα Παπαδόπουλου τον Ιούλιο του 1973, με τα περίφημα ΝΑΙ και ΟΧΙ. Οι πιέσεις και η προπαγάνδα του στρατιωτικού καθεστώτος για να ψηφιστεί το ΝΑΙ και ο παρανοϊκός Παπαδόπουλος να γίνει ...«Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ήταν απίστευτες. Η δικτατορία είχε αφήσει μία μικρή χαραμάδα για να «εκφραστεί» και το ΟΧΙ.

Ο πολιτικός Στέλιος Κωτιάδης είχε φύγει από τη ζωή τον Ιούλιο του 1971 ύστερα από μία αχαρακτήριστη συμπεριφορά σε βάρος του από τα ανθρωπάρια της χούντας και ο Γιάννης Ζίγδης ξεκίνησε τότε έναν αγώνα και στη Ρόδο υπέρ του ΟΧΙ.

Με το αυτοκίνητό του (ένα παμπάλαιο SKODA - που πολλές φορές δεν έπιαναν τα φρένα) γύριζε στα χωριά της Ρόδου και ενημέρωνε τους κατοίκους και τους παρότρυνε να ψηφίζουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου.

Είχε μόλις αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων για δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Έθνος» (αφού είχε προηγηθεί και εξορία στην Όλυμπο της Καρπάθου) και ύστερα από ένα επεισόδιο με τον γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ονόματι Λαδάς , όταν αρνήθηκε να υπογράψει αίτηση αποφυλάκισης για ανήκεστη βλάβη, επειδή είχε πρόβλημα με τα μάτια του.

(Παρένθεση: Οι χουντικοί από τη φυλακή οδήγησαν τον Ζίγδη στο γραφείο του Λαδά, ο οποίος του ζήτησε να υπογράψει την αίτηση για την αποφυλάκιση. Τότε ο δωδεκανήσιος πολιτικός αρνήθηκε και του είπε:

«Στην καρέκλα αυτή θα καθίσω σύντομα εγώ και θα σε βάλω φυλακή!..» Πράγματι, μετά την πτώση της χούντας ο συνταγματάρχης Λαδάς ήταν από τους πρώτους που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν.)

Ο Γιάννης Ζίγδης σε μία από τις περιοδείες του στα χωριά (συνοδεύομενος πολλές φορές από το αξέχαστο σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη) πήγε και στον Αρχάγγελο για να μιλήσει στους κατοίκους εναντίον του δημοψηφίσματος.

Επέλεξε το γνωστό καφενείο του «Βρόντου» που το είχε ο Γιώργης Μαυριός (και που σήμερα το διευθύνει ο γιος του Μανιός(Μανώλης), αλλά στο προαύλιο ήταν καθισμένος σε καρέκλα μόνο ο 90χρονος πατέρας του ιδιοκτήτη.

Όλοι οι θαμώνες ήταν μέσα στο καφενείο γιατί τότε απαγορεύονταν τα τραπέζια και τα καθίσματα στο προαύλιο!... Στο καφενείο ήταν και ο Αρχαγγελίτης, τότε βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου, Γιώργης Λαμπριανός (που κι αυτός είχε αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό) αλλά μόλις ο Ζίγδης κάλεσε τους θαμώνες να βγουν έξω για να τους μιλήσει, εμφανίστηκε ο διοικητής του σταθμού Χωροφυλακής ονόματι Χριστοδουλόπουλος (που στον Αρχάγγελο του κόλλησαν το παρατσούκλι «Κοκκινόσκαρος»),

- Να σηκωθείς να φύγεις και δεν θα μιλήσεις, του είπε ο διοικητής.
- Αυτό το χώμα είναι δικό μου και δικό μας, ήταν η απάντηση του Ζίγδη.

Τότε οι θαμώνες άρχισαν να φωνάζουν και να αποδοκιμάζουν τον «Κοκκινόσκαρο» με αποτέλεσμα να το βάλει στα πόδια και ο Ζίγδης ανεβασμένος σε μία καρέκλα, με τη βροντώδη φωνή του, μίλησε κατά της δικτατορίας στο προαύλιο του «Βρόντου»...

Στη συνέχεια, μετέβη στον Εισαγγελέα και κατέθεσε μήνυση εναντίον του διοικητή, ο οποίος άρχισε να καλεί στον σταθμό θαμώνες και τους ζητούσε να του δώσουν ονόματα όσων παρευρέθηκαν στο καφενείο, αλλά όλοι έκαναν τους... ανήξερους. Μόνο ένας έδωσε τέσσερα ονόματα που όλοι ήταν ...φιλοχουντικοί!

Μετά την πτώση της δικτατορίας εκδικάστηκε η μήνυση του Ζίγδη κατά του διοικητή, όμως ο πολιτικός από τη Λίνδο ζήτησε ν’ ανακληθεί γιατί, όπως είπε, «η μήνυση δεν στρεφόταν εναντίον του, αλλά εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος».

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και αθωώθηκε ο κατηγορούμενος.
Αυτή ήταν μία από τις πολλές χαρακτηριστικές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή και τη δράση του Γιάννη Ζίγδη.

(Στη φωτογραφία 1 που παρατίθεται είναι σήμερα το προαύλιο του «Βρόντου» όπου έγινε η ομιλία του Ζίγδη, στη φωτογραφία 2 απεικονίζεται ο Γιάννης Ζίγδης και στην τρίτη φωτογραφία το σκίτσο του Βαγγέλη Παυλίδη που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» (και έκανε τον γύρο του κόσμου) την ημέρα του ψευτοδημοψηφίσματος).

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου