Άκης Δημητριάδης: Ανεδαφική η πρόταση για τη μεταφορά του Εφετείου στη Σύρο

Άκης Δημητριάδης: Ανεδαφική η πρόταση για τη μεταφορά του Εφετείου στη Σύρο

Άκης Δημητριάδης: Ανεδαφική η πρόταση για τη μεταφορά του Εφετείου στη Σύρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1784 ΦΟΡΕΣ

Το ανεδαφικό στην πράξη ενδεχόμενης μεταφοράς της έδρας του Εφετείου Δωδεκανήσου στη Σύρο, περιέγραψε χθες, σε δηλώσεις του, ο γνωστός δικηγόρος της Ρόδου κ. Άκης Δημητριάδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση!

Ο ΔΣΡ έχει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο
Καταρχάς, σχετικά με το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου εφαρμόζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με την αποχή των συναδέλφων του, είπε: «Εμείς δεν ακολουθούμε της Ολομέλειας, η οποία προτείνει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, όπως αποχές από το Δημόσιο κ.λπ.

Εμείς έχουμε το προηγούμενο αυστηρό πλαίσιο, δεδομένου ότι σαν ΔΣΡ προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι μία σκέψη περί συγχωνεύσεως Εφετείων, η οποία περιλαμβάνει και της Δωδεκανήσου-χωρίς βέβαια να λέει ούτε πού θα πάει, ούτε πώς θα γίνει, ούτε με ποια κριτήρια- η οποία ενέχει τον κίνδυνο, η έδρα του Εφετείου Δωδεκανήσου από εδώ να πάει στη Σύρο, η οποία θεωρητικά είναι διοικητική πρωτεύουσα ή θα πρέπει να έρθει της Σύρου εδώ…

Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν ξέρουμε, είναι ένα από τα αιτήματα του ΔΣΡ και επομένως εμείς έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο που λέει αποχή από οποιαδήποτε νομική ενέργεια, σε οποιονδήποτε κλάδο (σ.σ. όπως εξώδικα, παράσταση στις αγωγές, επίδοση δικογράφων).

Τι μπορεί να σημαίνει
«Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι ότι υπάρχει μία περίπτωση να πάει η έδρα του Εφετείου Δωδεκανήσου εκτός Ρόδου», είπε στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης και εξήγησε τους λόγους.

Πρώτον, διότι πληθυσμιακά, η Δωδεκάνησος είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όλα μαζί τα νησιά, και τις Κυκλάδες. Δεύτερον, με την πρόταση που έχει γίνει στο νομοσχέδιο περί τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου συζητείται ν’ απαγορευτεί η αναβολή πέραν της μίας φοράς απ’ οποιονδήποτε την έχει ζητήσει, αυτό αυτομάτως θέτει σε κίνδυνο βασικές αρχές του Δικαίου, οι οποίες είναι η επιλογή κατ’ αρχήν του νομικού παραστάτη.

Ως παράδειγμα, ο έμπειρος δικηγόρος ανέφερε ότι, αν η έδρα του Εφετείου μεταφερθεί στη Σύρο, αυτό σημαίνει ότι οι δικηγόροι της Ρόδου, όλοι όσοι θα έχουν μία υπόθεση στο Εφετείο, θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Σύρο, μία εβδομάδα, που θα συνεδριάζει. Δηλαδή, από Μικτά Ορκωτά Εφετεία μέχρι Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, θα πρέπει να πηγαίνουν στη Σύρο.

Άρα, όταν θα λείπουν όλοι αυτοί οι δικηγόροι, θα προκαλείται μία αναστάτωση, αφού βέβαια δεν είναι μόνο τα Εφετεία που έχουμε εδώ, αφού μέσα στην εβδομάδα έχουμε πρωτοδικεία, ασφαλιστικά κ.λπ.

«Άρα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα. Εμείς δεν έχουμε αυτοκίνητο να πάμε…από την Καλαμάτα στο διπλανό που είναι μισή ή μία ώρα.

Εμείς πρέπει να πάρουμε ένα αεροπλάνο, το πλοίο, να πάμε Αθήνα, στη συνέχεια Σύρο. Και γι’ αυτό λέμε ότι είμαστε κάθετοι στην οποιαδήποτε αλλαγή μ’ αυτό το πράγμα», τόνισε ακόμη.

Για την αποχή
Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αποχή των δικηγόρων, ο κ. Δημητριάδης είπε αρχικά, ότι έχει σταματήσει οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ούτε αγωγές κατατίθενται, ούτε υποθέσεις συζητούνται, ούτε οι παραστάσεις στα ποινικά συζητούνται. «Υπάρχει μία μεγάλη αναστάτωση στα ποινικά.

Και για τον κόσμο», είπε, επισημαίνοντας όμως ότι, από τη στιγμή που ο κλάδος πλήττεται σοβαρά, δεν γίνεται να μην προασπιστούμε και τα συμφέροντα του κλάδου. Για κάθε μέτρο που μπαίνει σε μία διαβούλευση, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι απόψεις και οι εισηγήσεις των αντίστοιχων κλάδων».

Οι άνθρωποι που είναι στη μαχόμενη δικηγορία-συνέχισε ο κ. Δημητριάδης-είναι τελείως διαφορετικοί πιθανώς απ’ αυτούς που εισηγούνται, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τι γίνεται στην πράξη.

«Ένας δικηγόρος που μάχεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στα Δικαστήρια, δεν μπορείς να του λες “δεν μπορείς να είσαι στο Δικαστήριο και δεν θ’ αναβληθεί η υπόθεση γιατί έπρεπε να είσαι εκεί”…Άρα, ο πολίτης θα πάρει άλλον δικηγόρο, το οποίο του στερεί και το δικαίωμα επιλογής του νομικού του παραστάτη.

Κλείνοντας, με τη νέα αναβολή της ορισθείσας για σήμερα εκδίκασης των ενστάσεων και των αντενστάσεων που κατέθεσαν η νυν και η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή Ρόδου, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι, έχει συγκεκριμένη διάταξη μέσα που προβλέπεται στο πλαίσιο και του ΔΣΡ «αποχή από εκλογικές, αυτοδιοικητικές, δίκες». Άρα, αυτομάτως ενσωματώνονται κι αυτές.

Κλείνοντας, λοιπόν, επανέλαβε ότι πρόκειται για μία σοβαρή αναστάτωση που προκαλείται στο νομικό αλλά και τον απλό κόσμο και η όποια κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τους εκάστοτε επαγγελματικούς κλάδους όταν λένε ότι δεν μπορείς να προωθήσεις νομοσχέδια που είναι ανεδαφικά. «Δεν είναι απονομή Δικαιοσύνης αυτή», είπε καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»