Συμπληρωματικές απολογίες έδωσαν δύο Τούρκοι διακινητές

Συμπληρωματικές απολογίες έδωσαν δύο Τούρκοι διακινητές

Συμπληρωματικές απολογίες έδωσαν δύο Τούρκοι διακινητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 734 ΦΟΡΕΣ

Συμπληρωματικές απολογίες έδωσαν δύο Τούρκοι, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη φυλακή για διακίνηση παράνομων αλλοδαπών.

Πρόκειται για έναν 44χρονο και έναν 48χρονο, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο ως οι διακινητές 20 μεταναστών που ήρθαν με ιστιοφόρο σκάφος στο νησί μας, από τα γειτονικά παράλια.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται και δηλώνουν ότι κι αυτοί είναι μεταφερόμενοι, καθώς ήρθαν εσκεμμένα στη χώρα μας, διωκόμενοι από το πολιτικό καθεστώς της χώρας τους, όμως μετά τις απολογίες τους στις 18 Αυγούστου 2023 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και είχαν οδηγηθεί στη φυλακή.

Προχθές, οι δύο Τούρκοι προσήχθησαν εκ νέου ενώπιον του ανακριτή Ρόδου για ν’ απολογηθούν για την επιβαρυντική διάταξη (εκ κερδοσκοπίας) που τους βαραίνει για τη μεταφορά των αλλοδαπών αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως και τον Αύγουστο του 2023, οπότε και απολογήθηκαν την πρώτη φορά, τόσο ο 44χρονος Τούρκος όσο και ο 48χρονος συμπατριώτης του, συνοδευόμενοι από τη συνήγορό τους κα Μαρία Κρικοπούλου, αρνήθηκαν την κατηγορία, όπως αυτή τους αποδίδεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο είχαν ισχυριστεί πως ήθελαν να φύγουν από τη χώρα τους λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί, όμως για τη μεταφορά τους αυτή τους ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, το οποίο και δεν μπορούσαν να καταβάλουν.

Έτσι συμφώνησαν, μαζί και με άλλα άτομα που επίσης επέβαιναν στο ιστιοφόρο, να το οδηγήσουν για να φθάσουν στη χώρα μας.

Οι δύο Τούρκοι είχαν τονίσει πως δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους αν και ασκούν το ίδιο επάγγελμα (τορναδόροι – μηχανικοί σκαφών) και πως γνωρίστηκαν στο ταξίδι τους αυτό.

Επίσης είχαν προσθέσει, πως ουδέποτε το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο, γιατί εφόσον παρουσιαζόταν βλάβη θα την έφτιαχναν, αλλά και πως αν πράγματι ήταν διακινητές, όταν αντιλήφθηκαν τους λιμενικούς θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους με το μικρότερο βαρκάκι που ήταν δεμένο στο ιστιοφόρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας και οι δύο Τούρκοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή, όπου και επέστρεψαν μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσαν προχθές στην ανακριτική Αρχή Ρόδου.

Η σύλληψη των δύο Τούρκων είχε γίνει ξημερώματα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Αρχαγγέλου, και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν βραδινές ώρες στις 13 Αυγούστου 2023, όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους, με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή Αρχαγγέλου της Ρόδου.

Άμεσα για την περιοχή απέπλευσε Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε και ακινητοποίησε το εν λόγω ιστιοφόρο, ενώ στη συνέχεια προέβη στην ασφαλή περισυλλογή είκοσι δύο (22) ατόμων (12 άνδρες, 4 γυναίκες, 3 αγόρια, 1 κορίτσι) και τη μεταφορά τους στο νέο Καρνάγιο Ρόδου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν ο 44χρονος αλλοδαπός τουρκικής καταγωγής και ο 48χρονος συμπατριώτης του που συμπεριλαμβάνονται στους αλλοδαπούς που περισυλλέχτηκαν από τους λιμενικούς, φερόμενοι ως διακινητές, ενώ κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Ρόδου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες