Δ. Καρατζιάς: Η κυκλική οικονομία είναι ένας τομέας που μας αφορά όλους

Δ. Καρατζιάς: Η κυκλική οικονομία είναι ένας τομέας που μας αφορά όλους

Δ. Καρατζιάς: Η κυκλική οικονομία είναι ένας τομέας που μας αφορά όλους

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1643 ΦΟΡΕΣ

Αναμφισβήτητα, μία από τις αρμοδιότητες που έκαναν αίσθηση στο νέο διοικητικό σχήμα του δήμου της Ρόδου, που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ήταν αυτή της κυκλικής οικονομίας που μαζί με τη Δημοτική Ενότητα Ρόδου ανάθεσε στον κ. Δημήτρη (Τζίμη) Καρατζιά, ένα από τα παλαιότερα και πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας!

Εδώ και περίπου 25 χρόνια ο κ. Καρατζιάς ασχολείται με τον δήμο της Ρόδου, ως αιρετός, τα περισσότερα ως μέλος της εκάστοτε δημοτικής αρχής και με σημείο αναφοράς τις υπηρεσίες του σ’ αυτόν που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τομέα της «Καθημερινότητας».

Η κυκλική οικονομία αποτελεί σίγουρα μία…νεοεισερχόμενη ορολογία στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα και μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Καρατζιάς εξηγεί:

«Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο καινούργιο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο θεσμοθετήθηκε τώρα τελευταία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών. Όταν μιλάμε για κυκλική οικονομία, για ανακύκλωση, για απόβλητα, για τα οποία διατίθενται πόροι πρέπει να βρούμε τρόπους να χρηματοδοτηθούν».

Είπε, μάλιστα, σε ό,τι αφορά στον ΦΟΔΣΑ, ότι σήμερα πληρώνουμε τον τόνο στα απορρίμματα 22 ευρώ και σε λίγο καιρό θα πάμε στα 80-90 ευρώ και δεν μπορούν να επιβαρύνονται με αυτά οι πολίτες της Ρόδου, γι’ αυτό και πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσα από προγράμματα και να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Ευελπιστούν μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει σε λίγο καιρό μέσω της Ε.Ε. Στο σημείο αυτό, ανέφερε σχετικά με την προηγούμενη Διοίκηση του δήμου ότι σταμάτησε την ανακύκλωση.

Απευθυνόμενος στους δημότες, ο κ. Καρατζιάς, θέλησε για ακόμα μία φορά να εξηγήσει κάποια βασικά πράγματα, όπως ότι οι πράσινοι κάδοι είναι για τα απορρίμματα και οι μπλε είναι για την ανακύκλωση.

Μάλιστα, προχθές, που είχε συνάντηση για την καθαριότητα με τους εργολάβους, τους τόνισε ότι πρώτο μέλημά τους είναι να μην βγαίνει μόνο ένα απορριμματοφόρο και για τα απορρίμματα και για την ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, επανέλαβε, αυτό που είχε πει στο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη θητεία, ότι δηλαδή, αρκετές περιοχές στην πόλη και τις άλλες ενότητες θυμίζουν... Μαριούπολη, με 7-8 ανεξέλεγκτες χωματερές να έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να πει ότι σε δύο-τρεις ενότητες, η αποκομιδή λειτουργεί, ωστόσο έχουν άλλα προβλήματα.

Είπε, ακόμη, ότι ο δήμος της Ρόδου ήταν πρωτοπόρος και τώρα εμείς έχουμε μείνει πίσω και πρέπει αυτό το κομμάτι να προχωρήσει διότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα υπάρξουν πρόστιμα από την Ε.Ε. Ο ίδιος, επισκέφθηκε και τον εργολάβο για τον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, όπου ως γνωστόν έχει κλείσει προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να εκσυγχρονιστεί, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Καρατζιά είναι πολύ σημαντικό, διότι όλο αυτό το διάστημα γίνεται μεταφόρτωση για να μεταφερθούν τα απορρίμματα στη Νότια Ρόδο, που και εκεί ο ΧΥΤΑ έχει γεμίσει, ενώ το κόστος είναι διπλό. Στα σχέδιά τους είναι ακόμη και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων, από την οποία ο δήμος μπορεί ακόμη και να βγάλει χρήματα.

Επειδή όλα τα παραπάνω δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, όπως επισημαίνει ο κ. Καρατζιάς, την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις ενότητες όπου θα έχει συναντήσεις με τους αντιδημάρχους, τους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων.

Ήδη, έχει επισκεφθεί το «Πράσινο» και το «Τροχαίο Υλικό», καταγράφοντας τα όποια προβλήματα ενώ έχει κάνει επαφές με τους αρμοδίους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμεναρχείο με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία των νευραλγικών αυτών Υπηρεσιών με τον δήμο. Μέσα στην εβδομάδα, επίσης, θα έχει συνάντηση με όλους τους εργολάβους της αποκομιδής και θα επανεξετάσουν τις συμβάσεις.

Τέλος, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα επικοινωνίας 22410-63108 και 22410-61057 της Καθαριότητας για τα ογκώδη αντικείμενα που επιθυμούν να εναποθέσουν και η Υπηρεσία περνάει από τον χώρο τους και τα μαζεύει.

Όμως, αντίθετα, βλέπει στους δρόμους διάφορους να τα μαζεύουν κάτω από διαδικασίες αδιευκρίνιστες και έτσι δημιουργούνται οι χωματερές.

Κλείνοντας, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός τονίζει, το πόσο σημαντική είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και του δήμου.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου