Αλ. Κολιάδης: Δεν γίνεται να δίνουμε εργολαβίες σε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες

Αλ. Κολιάδης: Δεν γίνεται να δίνουμε εργολαβίες σε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες

Αλ. Κολιάδης: Δεν γίνεται να δίνουμε εργολαβίες σε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2830 ΦΟΡΕΣ

«Δεν θα είμαστε διακοσμητικοί, δεν θέλουμε να στηριζόμαστε μόνο από εξωτερικούς συνεργάτες», διεμήνυσε χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης Δημοτικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρός της κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, στέλνοντας το μήνυμα ότι «πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με άλλο τρόπο στον δήμο της Ρόδου».

Επρόκειτο για θέμα στην Ημερήσια Διάταξη σχετικά με μία δαπάνη για σχετική υποστήριξη που χρειάζεται ο δήμος, με το μέλος της Επιτροπής, αντιδήμαρχο Οικονομικών και εισηγητή, κ. Κώστα Χαλκιά, με αφορμή το θέμα αυτό, να εξηγεί ότι για δαπάνη προέκυψε και είχε τη δυνατότητα να την αποδειχτεί ή όχι.

Είπε ότι δεν θα γίνει η δαπάνη αλλά η εργασία θα τελεστεί από την υπηρεσία σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν ήδη συμβάσεις, χωρίς επιπλέον δαπάνη.

Όπως είπε, δεν θα γίνει δεκτή η δαπάνη για μετάπτωση των δεδομένων δύο Νομικών Προσώπων.

Στο σημείο αυτό, το μέλος της μείζονος στην Επιτροπή, ο οποίος χθες εξελέγη ομόφωνα και αντιπρόεδρός της, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, εξέφρασε την απορία, τι άλλαξε και θα διεκπεραιωθεί το συγκεκριμένο ζήτημα από την Υπηρεσία χωρίς περαιτέρω χρέωση.

Ο κ. Χαλκιάς απάντησε, ότι από την οργάνωση της Υπηρεσίας και από τη συζήτηση που έγινε σχετικά με τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης δαπάνης, προέκυψε, ότι μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία.

Επίσης, υπάρχει ειδική διαδικασία, καθώς θα οριστεί επιτροπή κ.λπ.

Ο κ. Καμπούρης είπε ότι είναι παράδοξο, από τη μια να υπογράφεται η εισήγηση από υπηρεσιακούς και από την άλλη να λένε ότι μπορούν να το κάνουν. «Πάμε λοιπόν να γλιτώσουμε τριάντα χιλιάδες ευρώ με υπηρεσιακούς δικούς μας που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», είπε στο σημείο αυτό ο δήμαρχος. Πάντως, και η μειοψηφία ψήφισε υπέρ.

«Το παράλογο είναι, γιατί οι υπηρεσιακοί, πριν έξι μήνες θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν και τώρα μπορούν», είπε ο κ. Κολιάδης και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι θέμα παραλογισμού αλλά είναι θέμα το πως εργαζόμαστε από εδώ και πέρα».

Αν μπορούμε να γλυτώσουμε και άλλες αναθέσεις που γίνονταν σε ιδιώτες και μπορούν να κάνουν την εργασία οι υπηρεσιακοί θα το κάνουμε στη συνέχεια, ανέφερε, με το σύνολο της μειοψηφίας να συμφωνεί πάντως.

Και είπε ο δήμαρχος:

«Δεν γίνεται να δίνουμε εργολαβίες σε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπηρεσιακοί.

Δεν γίνεται να συνηθίζουμε εδώ, κοινωνία και εργαζόμενοι του δήμου, ότι όλα γίνονται με εξωτερικούς συνεργάτες.

Δεν γίνεται να μην βάζουμε τους υπηρεσιακούς να κάνουνε μελέτες, να κάνουν σχεδιασμό, να κάνουν προγραμματισμό και να τα δίνουμε όλα απλά με απευθείας αναθέσεις απλά σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Πρέπει να προστατεύσουμε τα οικονομικά του δήμου, πρέπει να εμπιστευτούμε το υπηρεσιακό δυναμικό του δήμου, που είναι εξαιρετικό! Να δουλέψουν όπως πρέπει, να δουλέψουν και να παράγουμε έργο με κάποιον άλλο τρόπο. Μας αναγκάζουν οι συνθήκες; Ναι, προφανώς.

Αν είχαμε ταμεία που μας περισσεύανε και πάλι θα κάναμε το ίδιο πράγμα. Και λεφτά να είχαμε, το ίδιο θα κάναμε και πάλι. Πρέπει ν’ αρχίσουμε να δουλεύουμε με άλλο τρόπο στον δήμο της Ρόδου.

Έχουμε μάθει όλα να τα στηρίζουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες. Αυτό πρέπει επιτέλους, σιγά-σιγά, να το μετριάσουμε. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά από εξωτερικούς συνεργάτες».

Πάντως, και ο κ. Καμπούρης είπε, ότι προσυπογράφει τα παραπάνω και ότι το επίπεδο των υπηρεσιακών που συνεργάστηκε βρίσκεται σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και δεν τους αμφισβήτησε ποτέ.

«Δεν θέλουμε να είμαστε διακοσμητικοί. Δεν θέλουμε να στηριζόμαστε μόνο από εξωτερικούς συνεργάτες», κατέληξε ο δήμαρχος.

Για τους εργαζόμενους
Με αφορμή το θέμα που υπήρχε στην Ημερήσια Διάταξη, για άσκηση έφεσης από τον δήμο, σχετικά με απαιτήσεις εργαζομένων, οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου που ήταν παρόντες, ξεκαθάρισαν, ότι η Νομική Υπηρεσία δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου και σε κάθε πρωτόδικη απόφαση που εκδίδεται είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν τα ένδικα μέσα.

Δεσμεύονται από σωρεία αποφάσεων του Αρείου Πάγου να αρνούνται την καταβολή των επιδομάτων και των δώρων εορτών, διότι έχει γίνει αποδεκτό ότι ήταν συνταγματικές όλες οι διατάξεις και ως εκ τούτου είναι απορριπτέα όλα τα αιτήματα αυτού του είδους από εργαζόμενους.

Το μέλος της ελάσσονος στην Επιτροπή, κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης είπε, ότι είναι ευαίσθητο το θέμα με τον έτερο νομικό σύμβουλο του δήμου να εξηγεί ότι, ανεξάρτητα από το ηθικό ζήτημα, μιας και πρόκειται για εργαζόμενους, υποχρεούνται εκ του νόμου να ασκήσουν την έφεση, αφού σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος καταλογισμού.

Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος είναι και νομικός, είπε, ότι πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας καθώς είναι νομικά σωστή η προσέγγισή της και αν είναι να λυθεί αυτό πρέπει να γίνει από την Κεντρική Διοίκηση.

Η τάση είναι, ότι υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο ισχύει για όλους. Επίσης, η πλειονότητα των δημοτικών υπαλλήλων, που είναι οι μόνιμοι δεν τα εισπράττει. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, είπε, ότι υπάρχει μία αδικία γι’ αυτούς τους εννέα εργαζόμενους σε σχέση με αυτούς που έλαβαν αυτά τα επιδόματα, που βεβαίως δεν έχει ευθύνη ο δήμος της Ρόδου.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμπούρης, είπε, ότι κατανοώντας τη δέσμευση που έχει ο δήμος, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μία σωρεία δικών τους αποφάσεων σε προηγούμενα έτη για άλλους εργαζόμενους του δήμου, και ως εκ τούτου ο ίδιος ψηφίζει «παρών» από τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει ψηφίσει υπέρ της καταβολής των επιδομάτων.

Ο δήμαρχος επέμενε για τον λόγο που ο κ. Καμπούρης ψηφίζει «παρών», κάνοντας λόγο για υπεκφυγή και ρώτησε αν είναι υποχρεωμένοι να το ψηφίσουν αυτό. Και είπε ο κ. Κολιάδης:

«Ούτε εμείς θέλουμε να πάμε αντίθετα με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το αντίθετο μάλιστα και είμαστε δίπλα τους. Πολύ εύκολα θα λέγαμε και εμείς «παρών», αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι ότι πρέπει να κινηθούμε νομικά μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν γίνεται να παρανομήσουμε ούτε να κάνουμε κάτι αντίθετο προς τα συμφέροντα του δήμου», είπε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, με τον κ. Καμπούρη να επιμένει στην ψήφο του.

Είπε ακόμη, ο τελευταίος, ότι δεν τους είπε ότι κάνουν λάθος ούτε η πρόθεσή του είναι να φανεί «ο καλός», με τον δήμαρχο να λέει ότι «τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους».

Στο σημείο αυτό, παρενέβη και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του δήμου, κα Ντέπη Μιχαηλίδη, η οποία ανέφερε, ότι όλες οι προηγούμενες εκδικάσεις αντίστοιχων υποθέσεων εργαζομένων έχουν δικαιωθεί.

Είπε, επίσης, ότι γνωρίζουν, ότι ο δήμος υποχρεούται να ασκήσει έφεση. Η μειοψηφία ψήφισε «παρών».

Να μην στρέφονται κατά του δήμου
Σε συζήτηση άσκησης ανακοπής ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά Εταιρείας αλλά και διαταγής πληρωμής, πάλι ο δήμος υποχρεούται να ασκήσει ένδικα, κάτι που έγινε κατανοητό σε άλλο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χαλκιάς έθεσε υπόψη τους, ότι από το 2017 και μετά η έκδοση διαταγής πληρωμής κατά Νομικών Προσώπων διέπεται από διαφορετικό καθεστώς και οι συμβάσεις πλέον χαρακτηρίζονται δημόσιες όταν συνάπτονται με τους δήμους. «Απορώ με την έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο Ρόδου.

Το λέω για να ακουστεί. Το λέω για να αποθαρρυνθεί ο οποιοσδήποτε από εδώ και πέρα να στραφεί ή να απευθυνθεί στο πολιτικό δικαστήριο για την έκδοση διαταγών πληρωμής εις βάρος του δήμου Ρόδου», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί