«Τα νησιά μας δεν αποτελούν τόπο εξορίας» λένε οι αστυνομικοί του βορείου συγκροτήματος

«Τα νησιά μας δεν αποτελούν τόπο εξορίας» λένε  οι αστυνομικοί του βορείου συγκροτήματος

«Τα νησιά μας δεν αποτελούν τόπο εξορίας» λένε οι αστυνομικοί του βορείου συγκροτήματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 857 ΦΟΡΕΣ

Την ενίσχυση της Β’ ́ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου στις τακτικές μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού που θα γίνουν φέτος, ζητά με έγγραφό της, η Ένωση Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου.

Η επιστολή έχει σταλεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κοινοποιείται στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά, στους βουλευτές του νομού μας, και όλους τους αξιωματικούς της φυσικής τους ηγεσίας στην περιοχή μας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το φλέγον ζήτημα της έλλειψης μόνιμου αστυνομικού προσωπικου,́ το οποίο αντιμετωπίζει η Β ́ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου τα τελευταία χρόνια.

Σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνσή μας λειτουργεί με μόλις τα 2/3 της προβλεπόμενης οργανικής της δύναμης (υπηρετούν 241 αστυνομικοί ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 366) και στις πάγιες ανάγκες της που αφορούν την πρόληψη και διερεύνηση αδικημάτων και ατυχημάτων (Τάξεως, Ασφάλειας, Τροχαίας κ.λπ.) προστίθενται 2 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών, ένα στην Κω, ένα στη Λέρο επιπροσθέτως ένα Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Κω.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για τις ανάγκες των δύο (2) Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών προσελήφθησαν συνολικά εκατόν ενενήντα (190) ΣΦΟΧ, ενώ αντίστοιχα για το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Χίο εκατόν εξήντα (160) ΣΦΟΧ και για το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου εκατόν ογδόντα (180) ΣΦΟΧ. Στα ανωτέρω προστίθεται ένα Κατάστημα Κράτησης Δικαστικών Φυλακών στη Κω και το ΑΤ Κω λειτουργεί και ως Τμήμα Μεταγωγών, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Καταστήματος Κράτησης Δικαστικών Φυλακών (εκτελούνται τουλάχιστον 3 μεταγωγές την βδομάδα προς Αθήνα και Ρόδο), από ένα Τμήμα το οποίο διαθέτει μόλις 30 Αστυνομικούς.

Οι παρ’ ημίν, απαραίτητες να έλθουν εις πέρας, υποχρεώσεις αυξάνονται καίτοι προσέτι, με τέσσερις (4) κρατικούς αερολιμένες εκ των οποίων ο ένας είναι Διεθνής (Αερολιμένας Κώ) και μάλιστα ο έβδομος (7ος) προορισμός σε πανελλήνιο επίπεδο ο οποίος στελεχώνεται με ΜΟΛΙΣ 10 Αστυνομικούς. Επίσης, στις ανάγκες αυτές προστίθενται πέντε (5) σημεία εισόδου - εξόδου (λιμένες) από την χώρα/Ε.Ε., όπου διενεργείται διαβατηριακός έλεγχος. Η τουριστική περίοδος άρχεται κατά τον μήνα Απρίλιο και περατώνεται τον μήνα Οκτώβριο. Καθ’ αυτή την περίοδο, ο πληθυσμός των νήσων, αυξάνεται ραγδαία και ανάγεται σε ένα τεράστιο αριθμό για τα δεδομένα των νησιών.

Ως είναι φυσικό κι επόμενο, ραγδαία είναι η αύξηση και η ανάλογη αναγωγή των υποχρεώσεων της. Λόγω του τουριστικού χαρακτήρα των νήσων, εκ του οποίου αντανακλούμε το ήθος, τον πολιτισμό και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό (καθ’ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών των νήσων είναι υπήκοοι Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών), υφίστανται συνάμα και πολλές καταγγελίες οι οποίες χρήζουν διερεύνησης, οι οποίες απαιτούν σε μεγάλο βαθμό δαπάνη προσωπικού και χρόνου.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς με αποφάσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργούνται νέες Υπηρεσίες χωρίς να προβλέπεται ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα να στελεχώνονται εκ των έσω, ήτοι εκ του υπάρχοντος προσωπικού. Υπηρεσίες νευραλγικής σημασίας όπως είναι οι:

α) Τμήμα Τροχαίας Κω,

β) Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Κω,

γ) ΠΡΟΚΕΚΑ Κω,

δ) R/T 100,

ε) Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέρου,

στ) Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και Διαχείρισης Μετανάστευσης Δομής Κω,

ζ) Τμήμα Ασφαλείας και Διαχείρισης Μετανάστευσης Δομής Λέρου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω καθώς και το γεγονός ότι η Β’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου υπηρετεί τα σύνορα της χώρας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς η ορθή και πλήρη λειτουργικότητά της αποτελεί αφ’ ενός μεν παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη χώρα ένεκα του Τουρισμού του οποίου προσελκύει και οφείλει να αντανακλά το ήθος, το πολιτισμό και το υψηλό επίπεδο παροχής Υπηρεσιών της χώρας, στους πολίτες και προς το εξωτερικό, αφ’ ετέρου δε προπύργιο φύλαξης του κράτους και των θεσμών.

Ανακεφαλαιώνοντας σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ουσιαστική ενίσχυση της Β ́ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου στις επερχόμενες τακτικές μεταθέσεις Αστυνομικού προσωπικού έτους 2024, προκειμένου να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Τα ΝΗΣΙΑ μας δεν αποτελούν τόπο εξορίας, είμαστε υπερήφανοι που υπηρετούμε στη νησιωτική χώρα. Σας επισημαίνουμε, ότι καιρός είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Σκοπός της Ένωσής μας είναι η προστασία των ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ και ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ δικαιωμάτων, τα οποία θα διεκδικήσουμε με οποιοδήποτε κόστος».

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες