Αγαπητός Ξάνθης: Η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ρόδου οφείλει να (επανα)συσταθεί ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και δημοκρατίας

Αγαπητός Ξάνθης: Η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ρόδου οφείλει να (επανα)συσταθεί ως μοχλός  βιώσιμης ανάπτυξης και δημοκρατίας

Αγαπητός Ξάνθης: Η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ρόδου οφείλει να (επανα)συσταθεί ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και δημοκρατίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 941 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Αγαπητός Ξάνθης

Η σημερινή εποχή επιδέχεται επαγρύπνηση, συμμετοχή και βούληση για το κοινό καλό. Είναι η ώρα που πολλά διακινδυνεύονται μέσα από τη ρευστότητα και τη γενικότερη αστάθεια του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Η ανάδειξη του ενεργού πολίτη αποτελεί την ύψιστη προσφορά στη δημοκρατία αλλά και στα πολιτικά ήθη.

Η επιστήμη της πόλης έχει αντικείμενο την πόλη. Και αυτή η πολη είναι ένας τόπος, ένα πλαίσιο, ένα ανοιχτό θέατρο όπου το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξής της είναι μια πολύπλοκη διεργασία με την αναγκαία συμμετοχή των πολλών [Lefebvre,H., (2007) Δικαίωμα στην πόλη, Μτρφ. Π. Τουρνικιώτης και Κ. Λωράν, Αθήνα: Κουκίδα].

Από πολλά χρόνια στον δήμο είχε συσταθεί το Συμβούλιο Ανάπτυξης, αποτελούμενο με φορείς, μη αιρετά μέλη, προσωπικότητες, Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο κ.ά λειτουργώντας ουσιαστικά ως συμβουλευτική ομάδα προς τη δημοτική αρχή για να εισπράττει το δομικό, ζωτικό παλμό της πόλης.

Η πρώην δημοτική αρχή εκ του νόμου είχε συστήσει τη σχετική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία βέβαια δεν φιλοδόξησε να αποδώσει τα καλύτερα λόγω των ελαχίστων συναντήσεών της, σε σχέση με προγενέστερες δημοτικές θητείες.

► Με τον ν. 5056/23, ΦΕΚ 163/Α/6.10.2023 (άρθρο 27) αναμορφώνεται συνολικά το σύστημα διακυβέρνησης των Οργανισμών της Τ.Α. 1ου και 2ου βαθμού, και εκτός των άλλων προβλέπεται η κατάργηση: της εκτελεστικής επιτροπής, της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και η αντικατάσταση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με την ενοποίησή τους σ’ ένα αρμόδιο ισχυρό όργανο, τη Δημοτική Επιτροπή.

► Όμως…το άρθρο 30, παρ. 1 σύσταση Επιτροπών κ.ά, γράφει: «Το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, δύναται να συστήνει επιτροπές για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων σύμφωνα με το παρόν Μέρος. Στα μέλη των επιτροπών αυτών δεν παρέχεται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση, πλην των εξόδων κίνησης που καταβάλλονται στον πρόεδρο αυτών σύμφωνα με την υπο-παρ. Δ.9 της παρ. Δ' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α' 94).

Στις επιτροπές αυτές, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη, ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία».

Ο δήμαρχος έχει εξαγγείλει την πολιτική διάθεση για: «Υπευθυνότητα, με ενσυναίσθηση, με αλληλεγγύη και πίστη για να προχωρήσουμε αποφασιστικά Μπροστά.

Με υπέρβαση μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές στη νησί μας» και επίσης για, «ενωμένη πορεία όλων για το καλό της Ρόδου». Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και συνεκτιμώντας την πρόθεση για μια πόλη που μπορεί να διαβάζει καθαρά το παρόν, να (ξανα)μιλήσει με το μέλλον με αξιοβιώτους όρους όχι βέβαια στα κουτάκια της κομματικής διάστασης αλλά στο κάδρο της αισθητικής και του ρομαντισμού, μπορεί να συσταθεί εκ νέου μια τέτοια Επιτροπή σκέψης και απόδοσης για την εύρυθμη άσκηση των καθηκόντων όχι μόνο του δημάρχου, αλλά κυρίως του δημοτικού συμβουλίου.

Εκτιμώ ότι η πρόκληση είναι ένα ανεκτίμητο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης των 125.000 κατοίκων, των 320.000 διαμενόντων το καλοκαίρι. Είναι μια δημοκρατική έκφραση, μια αντιστοίχιση της πόλης με το Δημοτικό Μέγαρο και τις αποφάσεις του.

Ο υπεύθυνος πολίτης και η χρηστή διοίκηση είναι δύο πυλώνες που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας μία ασπίδα στην επίθεση των σύγχρονων απειλών αλλά και αλλαγών, είναι ένα δόρυ διεκδίκησης στο νεφελώδες περιβάλλον μιας δυστοπικής αλλά και ενδιαφέρουσας περιοχής στην οποία ανήκει η Ρόδος. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν και για τους δύο… Αρχιτέκτονας

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου