Δημήτρης Γάκης: Πνευματική αφυδάτωση της επαρχίας και των νησιών θα προκαλέσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δημήτρης Γάκης: Πνευματική αφυδάτωση της επαρχίας και των νησιών θα προκαλέσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δημήτρης Γάκης: Πνευματική αφυδάτωση της επαρχίας και των νησιών θα προκαλέσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 830 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δημήτρης Γάκης
Π. βουλευτής Δωδεκανήσου

Πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας; τι είναι αυτό που έρχεται; Ποιοι προσπαθούν να επιβάλουν τις αλλαγές επιστρατεύοντας ακόμα και τις εισαγγελικές Αρχές; Ποια συμφέροντα υπηρετούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Η απάντηση είναι γνωστή. Η μεγάλη οικονομική κρίση, η ακρίβεια, η καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο καπιταλισμός εν τέλει είναι οι αιτίες.

Η παράκαμψη σήμερα και η κατάργηση αύριο του άρθρου 16 είναι η αφορμή να σπάσει το απόστημα. Γι’ αυτό οι κινητοποιήσεις σήμερα των αγροτών και των φοιτητών έχουν βαθύ κοινωνικό, δημοκρατικό και εκπαιδευτικό πρόσημο.

Σήμερα επιχειρείται για μια ακόμη φορά, με διαφορετική όμως μεθοδολογία, μια κοινωνική αναδιάταξη.

Προσπαθούν να εμφανίσουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, βαφτίζοντάς τα καταρχήν μη κρατικά(!), σαν ένα δικαίωμα ελεύθερης δημοκρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει.

Στόχος τους είναι η συρρίκνωση και το κλείσιμο δημόσιων πανεπιστημίων και η μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε ιδιωτική κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Είναι το γνωστό σχέδιο των μεγάλων συμφερόντων που επιβάλλουν λιγότερο και χειρότερο κράτος και καλύτερο επιδοτούμενο με κρατικούς πόρους, ιδιωτικό τομέα.

Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και όχι η κοινωνική ανάγκη και απαίτηση για εκπαίδευση όλων των παιδιών του ελληνικού λαού. Εξάλλου αυτή η διάκριση θα διαμορφώσει την επόμενη φάση της ταξικής διαστρωμάτωσης της κοινωνίας που επιθυμούν να συγκροτήσουν.

Ακολουθείται κατά γράμμα αυτό που εφαρμόζουν και στην Υγεία με την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγεί στην ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και μάλιστα επιδοτούμενης με κρατικούς πόρους τριπλάσιου μεγέθους απ’ αυτούς που θα χρειαζόταν για την ενίσχυση της κρατικής υγείας.

Μεγάλο θύμα αυτής της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης θα είναι τα περιφερειακά και νησιωτικά πανεπιστήμια.

Οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα προτιμήσουν για έδρα τους τις μεγάλες πόλεις, καθώς εκεί υπάρχει «μεγάλη πελατεία», με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μία τάση ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΦΙΛΙΑΣ που θα οδηγήσει την επαρχία, αλλά ιδιαίτερα τη νησιωτική χώρα, σε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο στην περιοχή μας, στα νησιά μας, να σταθούμε αποφασιστικά και αγωνιστικά απέναντι στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική αντιμεταμόρφωση που επιχειρείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την κατάργηση ή παράκαμψη του άρθρου 16.

Θα δούμε πολύ σύντομα στην επαρχία και πιο έντονα στη νησιωτική χώρα, σχολές να καταργούνται και πανεπιστήμια να κλείνουν και να προκαλείται μια ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ των κοινωνιών μας.

Πρέπει λοιπόν σε αυτή την αλλαγή που προκαλεί η κυβέρνηση να μην αφήσουμε μόνα τους τα παιδιά μας να παλεύουν αλλά να συσπειρωθούμε μαζί τους, να είμαστε στο πλάι τους για να μπορέσουν να ανατρέψουν αυτή τη μεγάλη αφαίμαξη πλούτου και μόρφωσης από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου