Παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούν οι εστιάτορες του νησιού

Παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούν οι εστιάτορες του νησιού

Παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούν οι εστιάτορες του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1172 ΦΟΡΕΣ

Αρκετά καλά είναι τα μηνύματα που έχουν και οι επιχειρηματίες της εστίασης για τη φετινή τουριστική περίοδο στη Ρόδο, παρότι η αγορά του Ισραήλ αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό, αν και προσβλέπουν στους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι θα αρχίσουν να έρχονται στα νησιά μας με την ειδική βίζα και ίσως καλύψουν το κενό που θα μείνει.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας που ερωτήθηκε σχετικά, υπογράμμισε, ότι πολλοί συνάδελφοί του θ’ ανοίξουν τα καταστήματά τους από τον Μάρτιο, οπότε και περιμένουμε αρκετούς τουρίστες λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν πολλά προβλήματα αφενός μεν λόγω της έλλειψης προσωπικού και αφετέρου λόγω της ακρίβειας στα αγαθά.

«Τα μηνύματα, όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, είναι καλά. Όσον αφορά την αγορά του Ισραήλ που για την εστίαση είναι μία από τις πολύ σημαντικές αγορές είναι διφορούμενες οι πληροφορίες που έχω.

Κάποιοι λένε, ότι θα έρθει πολύς κόσμος γιατί με τα γεγονότα που συμβαίνουν, θέλουν να φύγουν και να ξεδώσουν. Άλλοι λένε, ότι είναι δύσκολο γιατί ο Βορράς και ο Νότος έχει μεταφερθεί στο κέντρο του Τελ Αβίβ που δε φτάνουν οι ρουκέτες και μένουν σε ξενοδοχεία αλλά έχουν χάσει τα σπίτια τους και τις δουλειές τους.

Εγώ θα ήθελα όμως να πω, ότι και να δυσκολευτούμε από τους Ισραηλινούς, περιμένουμε μία έξαρση από τους Τούρκους τουρίστες. Αν έρθουν και είναι οικονομικά εύρωστοι, θ’ αναπληρώσουν το κενό που θα αφήσουν οι Ισραηλινοί αν δεν έρθουν. Τα μηνύματα είναι καλά και περιμένουμε.

Εμείς θα ετοιμαστούμε και θα είμαστε έτοιμοι στις αρχές Μαρτίου, καθώς πέφτει κοντά το Πάσχα των Ευρωπαίων και ορισμένοι από τους συναδέλφους μου θ’ ανοίξουμε μέσα στον Μάρτιο», δήλωσε ο κ. Κλούβας ενώ αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού, έκανε λόγο για ένα μεγάλο... αγκάθι, λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα μεγάλο “αγκάθι”, καθώς μας πήρε πολύ κόσμο από τα τραπέζια το delivery και ορισμένα μαγαζιά περνάνε καλύτερα με αυτό. Εμείς έχουμε μείνει από χέρια και το άσχημο για εμάς είναι ότι όλοι όσοι δουλεύουν για εμάς το πρωί, κάνουν άλλη δουλειά και το βράδυ κάνουν τους σερβιτόρους.

Με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει χρόνος για να πάει κάποιος σε σεμινάρια και να μάθει κάποια πράγματα περισσότερα.

Στην πράξη, επειδή δουλεύουμε με λιγότερα χέρια απ’ ό,τι πρέπει, δεν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε και να ασχοληθούμε με τους πελάτες μας ώστε να τους κάνουμε πρώτα φίλους της επιχείρησης και μετά του νησιού.

Κάποτε, φέρναμε χέρια από Αθήνα, βόρεια Ελλάδα κ.λπ. Σήμερα και να φέρεις χέρια δεν βρίσκεις πού να τους βάλεις να κοιμηθούν. Δεν υπάρχουν δωμάτια και σπίτια για να νοικιάσουν. Επίσης, όλη η χώρα σήμερα έχει γίνει ένας ανταγωνιστικός προορισμός…»

Σε ερώτηση για τη φορολόγηση και τις τιμές που προσφέρουν, τόνισε, ότι σήμερα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, ειδικά ένα εστιατόριο, λέγοντας για το θέμα τα εξής:

«Πολύ θα θέλαμε εμείς οι επιχειρηματίες να έρθει η κυβέρνηση, να πάρει τα μαγαζιά μας και να μας δίνει εμάς το 24%. Είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι εύκολο να έχεις κατάστημα στην εστίαση.

Πολλοί νομίζουν, ότι στρώνεις ένα τραπέζι με καρέκλες και περιμένεις να εισπράξεις, δεν είναι έτσι.

Αν αναλογιστούμε και τις ανατιμήσεις που έγιναν στα προϊόντα φέτος, θα φτάσουμε στο σημείο να πωλείται μία χωριάτικη σαλάτα όχι κάτω από 10 ευρώ.

Αν κάποιος κοστολογήσει τη σαλάτα σύμφωνα με τις τιμές των προϊόντων, η σαλάτα θα πρέπει να πουληθεί ακόμα και 14 ευρώ, με την προϋπόθεση η φέτα να είναι φέτα και όχι λευκό τυρί.

Είναι όλα πανάκριβα… πού να πάμε στο λάδι, στις ντομάτες, τις πιπεριές… φοβάμαι, ότι μετά το πρώτο επάγγελμα που εξαφανίστηκε από τον χώρο της εστίασης, δηλαδή τα νυχτερινά κέντρα, το δεύτερο μπορεί να είναι τα εστιατόρια και να μας μείνουν μόνο τα γυράδικα.

Δεν έχω κάτι μαζί τους αλλά το γυράδικο δε χρειάζεται τόσο σέρβις όσο το δικό μας κατάστημα» .

Με την ευκαιρία o κ. Κλούβας έκανε γνωστό, ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου με τον περιφερειάρχη, κατά την οποία έγινε συζήτηση για τη συμβολή του κλάδου στο πρότζεκτ Rhodes Co-Lab για την οποία είπε:

«Έγινε συζήτηση με τον περιφερειάρχη για να βάλουμε πλάτη, ώστε να γίνει το νησί “πράσινο”. Για να κάνουμε παρεμβάσεις στα εστιατόριά μας ώστε να συμβάλουμε, αλλά έχουμε πρόβλημα.

Στα εστιατόρια δεν μπορούμε να πάρουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ, οπότε δεν μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις και μετατροπές ενώ στην Παλιά Πόλη υπάρχει επίσης η Αρχαιολογία και δεν μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις εάν δεν συμφωνεί.

Σε αυτό είπε, ο περιφερειάρχης ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου