Μανώλης Κολεζάκης: Η ίδρυσις του Βενετοκλείου Γυμνάσιου Ρόδου, από το βιβλίο «Η κατάθεσις του θεμέλιου λίθου του Βενετοκλείου Γυμνασίου

Μανώλης Κολεζάκης: Η ίδρυσις του Βενετοκλείου Γυμνάσιου Ρόδου, από το βιβλίο «Η κατάθεσις του θεμέλιου λίθου του Βενετοκλείου Γυμνασίου

Μανώλης Κολεζάκης: Η ίδρυσις του Βενετοκλείου Γυμνάσιου Ρόδου, από το βιβλίο «Η κατάθεσις του θεμέλιου λίθου του Βενετοκλείου Γυμνασίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1115 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μανώλης Κολεζάκης
emmanuelnkolezakis@gmail.com

Τα Βενετόκλεια σχολεία της Ρόδου είτε έχει, είτε δεν έχει φοιτήσει, κάποιος σε αυτά, δεν παύουν να θεωρούνται φωτεινοί φάροι στην πνευματική ιστορία του νησιού της Ρόδου. Επί σειρά ετών ήταν Σχολεία όπως προϋπαμε ολόκληρης της Ρόδου και τα μοναδικά σε αυτή.

Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή αναφέρεται στη συνέχεια στους ευεργέτες αδελφούς Καζούλλη, Παύλο και Νικόλαο, οι οποίοι έδιναν υποτροφίες σε Ρόδιους νέους. Στη συνέχεια αναφέρεται στα αδέλφια Δημήτριο και Μίνωα Καζούλλη, οι οποίοι, από τετραετίας (1905) είχαν εγκατασταθεί στη Ρόδο.

Ο μεν πρώτος ήταν Γυμνασιάρχης στο Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας και ο δεύτερος δικηγόρος επίσης στην Αλεξάνδρεια. Εν κατακλείδι, αναφέρεται στην απόφαση του Μίνωα Καζούλλη να χρηματοδοτήσει την ανέγερση Γυμνασίου στη Ρόδο.

Στην απόφασή του αυτή συνέβαλε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωακείμ Βαλασιάδης, ο οποίος είχε συστήσει Εκπαιδευτική Επιτροπή. Αυτό ήταν το επιστέγασμα του πνευματικού οικοδομήματος που από καιρό έθεσαν οι Νικόλαος και Παύλος Καζούλλης.

Την απόφασή του αυτή κοινοποίησε προ διετίας (1907) στον Πρόεδρο της Δημογεροντίας με επιστολή του και αμέσως έγιναν τα δέοντα. Στη συνέχεια και αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ετοιμάστηκε το εθιμοτυπικό των εγκαινίων (σελ.3).

Κατόπιν γίνεται εκτενής αναφορά στους επίσημους προσκεκλημένους (σελ.4) και στον θεμέλιο λίθο που τέθηκε (σελ. 5).

Μετά ακολουθούν οι προσφωνήσεις, από τον Σεβ. Μητροπολίτη προς τον ιδρυτή κο Μίνωα Βενετοκλή, ο χαιρετισμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, ο λόγος του κου Μίνωα Βενετοκλή, λόγος από τον κο Δ. Αναστασιάδη, διευθυντή του Ημιγυμνασίου, και από τον Γ.Θ.Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου «Διαγόρας».

Και όπως αναφέρει ο Δ. Αναστασιάδης στον λόγο του:
«Χαίρε, Πατρίς Αγαπητή τα τέκνα σου σπουδάζουν,
και ευδοξίας και τιμής στεφάνους σ’ ετοιμάζουν».

Υ.Γ.: (Το υλικό συγκεντρώθηκε από έρευνα του υπογράφοντος).

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου